Neuveriteľné číslo otestovaných Slovákov. Cez víkend prišlo 3 625 332 ľudí a pozitívnych bolo 38 359

Počas uplynulého víkendu sa na Slovensku udialo historicky prvé celoplošné testovanie. Testovanie malo premiéru už minulý víkend, kedy prebiehalo pilotné testovanie v najviac ohrozených oblastiach Slovenska. Pred rokovaním Ústredného krízového štábu, dnes premiér Igor Matovič, oznámil konečný počet Slovákov, ktorí sa počas víkendu prišli otestovať.

Celoplošného testovania antigénovými testami sa zúčastnilo neuveriteľných 3 625 332 Slovákov. Premiér sa počas tlačovej konferencie priznal, že výsledky ho prekvapili rovnako ako všetkých. Okrem toho prezradil, že pozitívne testovaných bolo 1,06% z otestovaných ľudí, čo predstavuje 38 359 ľudí.

Premiér dodal, že ak by sa celoplošné testovanie neuskutočnilo, tento vysoký počet pozitívnych ľudí by v porovnaní s aktuálnym reprodukčným číslom nakazilo 1,3-krát viac ľudí.

 

Na základe výsledkov sa odborníci zhodli na tom, že v okresoch, v ktorých koronavírus vyčíňal najmä počas prvej vlny pandémie, je dnes rapídne nižší počet nakazených ako v iných okresoch.

Testovanie odhalilo nové ohniská – mesto Čadca, Stará Ľubovňa a dokonca aj Púchov. Ivan Korčok (SaS), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, uviedol, že je potrebné brať do úvahy situáciu v ostatných členských krajinách Európskej únie. Je teda potrebné dbať na lockdown okolitých krajín.

Okrem toho podotkol, že vláda zabúda na opatrenia týkajúce sa hraníc, ktoré mali byť podľa neho uzatvorené už pred testovaním. Minister dodal: „Musíme si vyhodnotiť, čo budú lockdowny znamenať v týchto krajinách, lebo logicky sa tým znižuje mobilita. Po ďalšie sa musíme pozrieť na to, ako sa vyvíja epidemiologická situácia v ostatných krajinách.

Ako reakciu na slová ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí, sa vyjadril aj Roman Mikulec, minister vnútra SR. Ten tvrdí, že Slovensko je na uzatvorenie hraníc pripravené a že všetko závisí len od vyhodnotenia výsledkov testovania. Mikulec skonštatoval, že uzatvorenie hraníc a testovanie prichádzajúcich ľudí je možné len v spolupráci so zdravotníckym personálom. Dodal: „My nemôžeme povedať, že uzavrime hranice a testovali by tam policajti alebo vojaci.“

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Neuveriteľné číslo otestovaných Slovákov. Cez víkend prišlo 3 625 332 ľudí a pozitívnych bolo 38 359”