Nová vakcína na COVID-19 je podľa výrobcu účinná až na 90%

Ako sa ukázalo v posledných dňoch, nová potenciálne účinná vakcína na COVID-19 bude onedlho uvedená na trh. Podľa výrobcu je jej účinnosť neuveriteľných 90%. Vakcína je podľa výrobcov údajne oveľa lepšia, ako dúfali odborníci. Táto konkrétna vakcína je jednou z desiatok v súčasnosti testovaných vakcín.

Aktuálne sa jej vývoj nachádza v tretej testovacej fáze, pričom samotná vakcína obsahuje injekciu časti genetického kódu vírusu do človeka tak, aby sa po jej podaní mohlo telo brániť vlastným imunitným systémom. 

Dr. Albert Bourla, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, podľa denníka The Guardian uviedol: Dnešok je skvelým dňom pre vedu a ľudstvo. Prvý súbor výsledkov našej štúdie vakcín Covid-19, poskytuje prvotné dôkazy o schopnosti našej vakcíny predchádzať vírusu Covid-19. Tento kritický míľnik v našom programe vývoja vakcín dosahujeme v čase, keď to svet najviac potrebuje, keď miera infekcie nastavuje nové rekordy a nemocnice sa blížia k rekordným počom pacientov.“ 

Regulačné orgány predtým uviedli, že schvália každú vakcínu, ktorá je účinná na aspoň 50% alebo viac. Jednou z povinných podmienok je aj to, aby pri nej neboli hlásené žiadne závažné vedľajšie účinky.

Štúdie tretej fázy budú pokračovať, kým nebude potvrdených minimálne 164 prípadov účinnosti.

Je pravdepodobné, že úspešnosť vakcíny sa môže splniť skôr ako sa skončí výskum. Doterajšie výsledky však dávajú predstaviteľom verejného zdravotníctva obrovskú nádej, že potenciálny koniec prebiehajúcej pandémie by mohol byť v dohľade. Doteraz bolo do aktuálnej fázy procesu zapojených viac ako 43 000 ľudí a výrobca tvrdí, že vakcínou sú chránení aj ľudia z prostredia etnických menšín, aj napriek tomu, že sú vystavení omnoho vyššiemu riziku.

Dokumentácia, ktorá sa zhromaždí po tejto fáze, bude predložená regulačným orgánom na schválenie. V súčasnej podobe, všetky dostupné údaje naznačujú schválenie vakcíny. Spoločnosť Pfizer tvrdí, že je presvedčená, že bude schopná dodať 50 miliónov dávok do konca tohto roka a zhruba 1,3 miliardy do konca roku 2021.

Zdroj: unilad.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Nová vakcína na COVID-19 je podľa výrobcu účinná až na 90%”