Očkovanie proti koronavírusu bude dobrovoľné. Možné následky Vám odškodní štát!

Vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech by sme na Slovensku mohli očakávať už v druhej polovici decembra. Až 300 000 dávok sa najprv prerozdelí a podá zdravotníkom aj zamestnancom kritickej infraštruktúry.

Očkovať by sa malo v dvoch dávkach a štát je momentálne vo fáze prípravy až 25-tich centier, kde sa bude vakcína podávať. Tento postup si určila firma, keďže vakcína musí byť skladovaná pri teplote -70 °C. No kvôli tomu, že vakcínu vyvinuli za menej ako rok sa mnoho ľudí obáva či je vôbec bezpečná.

Uprostred rýchlo postupujúcej pandémie sa urýchlil aj schvaľovací proces pre vakcíny proti koronavírusu. Aj tento fakt vytvára v ľuďoch strach z toho či budú prvé vakcíny vôbec bezpečné.

Odborníci však stále tvrdia, že obavy sú neopodstatnené a vedľajšie účinky prirovnávajú k tým po očkovaní proti chrípke. Jedná sa o symptómy ako bolesť či začervenanie v mieste vpichu alebo teplota. Slovensko by však malo prípadné následky po vakcinácii odškodniť. 

Person Holding Injection

Zdroj: pexels.com

Chcú k očkovaniu ľudí motivovať

„Musíme v tomto dôverovať tomu pokroku vo vede, ktorý tu je, ale aj faktu, že riziko za očkovanie bude niesť štát, nie samotná farmaceutická firma,“ načrtol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zdôraznil aj fakt, že očkovanie bude dobrovoľné.

Okrem pripravovania centier sa štát upriamuje aj na kampaň ako ľudí k očkovaniu motivovať. Je však jasné, že k vakcíne sa najprv dostanú ľudia, ktorí sú považovaní za rizikovú skupinu. No na druhej strane z očkovaním by malo prísť aj mnoho výhod. V hre je voľnejšie cestovanie v podobe takzvaného covidpasu, ktoré by boli uznávané medzinárodne. Možnosťou je aj to, že by očkovaní ľudia nemuseli nosiť rúška.

zdroj: tvnoviny.sk

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Očkovanie proti koronavírusu bude dobrovoľné. Možné následky Vám odškodní štát!”