sobota, 27 júla, 2024

Podľa rozhodnutia súdu v Čechách, je zákon o povinnom nosení rúšok, nepresný a nezrozumiteľný

Česká vláda má po spochybnení zákona o povinnom nosení rúšok v exteriéri Českej republiky, dobu dlhú 1 týždeň na to, aby ho vysvetlila. Podľa Mestského súdu v Prahe je tento zákon nepresný a málo zrozumiteľný.

Informáciu zverejnil portál iDNES po tom, čo Krajský súd v Prahe zverejnil svoje rozhodnutie, rovnako ako týždennú lehotu na úpravu zákona. Podľa rozhodnutia je zákon nejasný najmä pri vysvetlení, ako má nosenie rúšok v exteriéri zmierniť šírenie pandémie COVID-19. Súd rozhodnutie zverejnil v tlačovej správe:

„Opatreniam z 19. októbra chýbajú konkrétne, zrozumiteľné a podložené úvahy, na základe ktorých by súd mohol účinne a zodpovedne preskúmať, či je skutočne z pohľadu dosiahnutia deklarovaného cieľa nevyhnutné trvať na povinnom nosení ochranných prostriedkov dýchacích ciest v aktuálne stanovenom rozsahu.“ Súd rozhodnutním naznačuje, že nie je na mieste riešiť pandémiu nosím rúšok v exteriéri, pričom trvá na tom, že v zákone chýbajú podložené fakty.

Zákon o povinnom nosení rúšok v exteriéri platí aj napriek stanovisku súdu, avšak ak by sa vláde nepodarilo zákon vysvetliť a upraviť, je možné, že by povinnosť nosenia rúšok pre všetkých Čechov skončila budúcu sobotu. Súd v rozhodnutí zverejnil, že okrem relevantných údajov, očakáva aj podklady a podložené dôvody k tomu, prečo sa vláda rozhodla zaviesť konkrétne tento spôsob riešenia pandémie koronavírusu.

Česká republika už podobnú situáciu riešila v prvej vlne pandémie, kedy súd spochybnil obmedzenie voľného pohybu a uzatvorenie služieb a maloobchodu. Vláda sa v tom čase k pochybnostiam súdu postavila zodpovedne a úpravu zákona využila v súdom stanovenej lehote.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights