Reštaurácie bez detí: V Nemecku to funguje no v susednom Česku úprimnosť majiteľa zruinovala jeho podnikanie!

Ako by ste zareagovali ak by ste si pri vstupe do reštaurácie všimli, že do nej majú zákaz vstupu deti? Takýto koncept prevádzok sa vyplatil istému nemeckému podnikateľovi, ktorému nezbedné deti kazili biznis. Odkedy dnu nemôžu maloleté deti sa mu tržby zvýšili a prevádzka praská vo švíkoch. Rovnaký koncept vyskúšal aj majiteľ českej reštaurácie a hotela no nevyplatilo sa mu to. Od inšpekcie dostal pokutu a s podnikaním nakoniec skončil.

 

Rodičia si s deťmi nevedeli dať rady

Reštaurácia „Oma’s Küche“ (Babičkina kuchyňa) sa nachádza v mestečku Binz na Rujane na severe Nemecka. Majiteľ Rudolf Markl sa po nespočetných škodách po drobcoch, ktorých nestrážia rodičia, rozhodol, že im do ich podniku zakáže vstup. Rozliate víno, rozbité poháre či otravovanie iných hostí ho doviedlo k radikálnej zmene.

Do “Babičkinej kuchyne” sa tak po 17 hodine nedostanu deti mladšie ako 14 rokov. Mnoho ľudí sa proti tomuto rozhodnutiu búrilo no iní pochopili, že nie všetky deti sú dostatočne vychované rodičmi na to aby v pokoji sedeli pri stole.

 

Stálym zákazníkom prekážali deti

Milan Janků kedysi vlastnil penzión s reštauráciou “U Netopýra”, ktorý v Mladej Boleslavi navštevovali najmä zamestnanci neďalekej automobilky. Mnohokrát tak penzión navštevovali aj zahraniční manažéri. „Ráno o šiestej vstanú, prídu o deviatej večer a ešte majú v reštaurácii jednanie, tak tu chcú mať pokoj,“ hovorí o svojej klientele podnikateľ.

No neskôr prišlo obdobie, keď stáli zákazníci už k nemu nechodili. Vadil im hluk, ktoré poväčšine robili deti a cez tenké sadrokartónové steny všetko bolo počuť. Podľa jeho slov čašníčky v reštaurácii zakopávali o pohodené hračky. Neraz sa dokonca strhla hádka medzi mamičkami a ostatnými návštevníkmi penziónu. Poslednou kvapkou snáď bol incident, keď mamička svoje dieťa prebalila priamo na jedálenskom stole.

 

Rodičia na deti zabúdali

“Prišli sme o klientelu a museli prepúšťať zamestnancov,” spomína Milan Janků. Tržby začali upadať a mamičky s deťmi ho z biedy nevytiahli, keďže často svojim deťom nosili pitie z domu. Preto sa rozhodol dať pred reštauráciu ceduľku: “Táto reštaurácia nie je vhodná pre deti do 6 rokov v doprovode rodičov z dôvodu rušenia ostatných a hotelových hostí.“  V reštaurácii bol kedysi aj detský kútik, ktorý však podľa neho slúžil iba ako “úschovňa detí”. Návštevníci tak mnohokrát na svoje dieťa zabudli, opíjali sa a v takomto stave s deťmi v aute odchádzali. Po pol roku sa dostavil chcený efekt a do penziónu sa vracali hostia čo zvýšilo tržby.

 

„Deti bez dozoru dostanú espresso a mačiatko zadarmo.“

 

Naparili mu pokutu

No čo čert nechcel, na prevádzku prišla Česká obchodná inšpekcia a pravidlá, ktoré si určil majiteľ sa im nepáčili. Ceduľka pred reštauráciou tak deti mala diskriminovať a tak Milan Janků dostal pokutu vo výške 10 000 českých korún (cca 370€). Síce sa snažil odvolať na najvyšší inšpektorát no ale ani to nepomohlo. Mestský súd v Prahe nakoniec rozhodnutie a pokutu zrušil no inšpekcia podala kasačnú sťažnosť a spor sa nakoniec dostal na Najvyšší správny súd, ktorý rozhodol, že návštevníci s deťmi boli diskriminované. 

 

The Czech Crown, Money, Currency, Wage, Crown, Coins

Zdroj: pixabay.com

 

Robia to aj ostatný no nie tak okato

Medzitým sa z penziónu “U Netopýra” stal “Hotel Bat” no aby sa Janků vyhol ďalšej pokute, opäť povolil deťom vstup do reštaurácie. No to malo rovnaký efekt ako predtým. Reštaurácia je tak pre verejnosť zatvorená a využívajú ju iba hotelový hostia.

„Prichádzam o zisky a čakám, až mi konečne niekto povie, že som nič zlé neurobil. Zničili mi život, podnikanie aj majetok,“ priznáva rozhorčený Janků, ktorý ponúka hotel na predaj. Sám však tvrdí, že podobných prevádzok v Česku je mnoho no žiadna z nich to nehlása otvorene ako to spravil on. „Všetci to riešia ceduľkami reservé, alebo rodinám s deťmi hovoria, že majú hotel obsadený.

Myslel som si, že môžem jednať čestne. Bohužiaľ sa mi to vypomstilo,“ dodal podnikateľ.

 

Mali by podľa Vás existovať podniky bez detí? Myslíte, že bolo férové čo sa stalo podnikateľovi Milanovi Janků?

zdroj: .idnes.cz

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Reštaurácie bez detí: V Nemecku to funguje no v susednom Česku úprimnosť majiteľa zruinovala jeho podnikanie!”