Slovenská doktorka vrátila štátne vyznamenanie. V týchto dňoch sa stretla dokonca aj s prezidentkou

Júlia Horáková, primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene, ktorá sa od ukončenia vysokej školy venuje detským pacientom, sa kvôli zavedeným opatreniam v súvislosti s celošným testovaním, rozhodla vrátiť štátne vyznamenanie. Primárka vyjadrila nesúhlas s krokmi vlády, ktoré uskutočnila v týchto rizikových mesiacoch.

Primárka Transplantačnej jednotky sa stretla dokonca aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá jej rozhodnutie rešpektuje. Prezidentka ako reakciu na udalosti posledných dní uverejnila príspevok, kde celú situáciu vysvetľuje: ,,Štátne vyznamenanie za prínos detskej medicíne jej udelil ešte prezident Andrej Kiska a ja by som bola rada, keby bola jeho hrdou nositeľkou aj naďalej. Po dôkladnom zvážení sa ho ale ako prejav medicínskeho a občianskeho nesúhlasu s krokmi vlády, v súvislosti s plošným testovaním, rozhodla vrátiť. Rešpektujem dôvody, pre ktoré sa tak rozhodla urobiť.”

Prezidentka dodala: ,,Cítiť z nej obrovský ľudský prístup, a ako sama povedala, pamätá si mená a tváre všetkých svojich pacientov a pacientiek. Počúvala som ale aj človeka sklamaného z nevypočutých odborných argumentov a vedeckého poznania pri riešení problémov s pandémiou.“ Hlava štátu sa o primárke vyjadrila, že ju pozná ako vášnivú odborníčku a jednotku vo svojom odbore.

Prezidentka taktiež dodala, že je dôležité vyjadriť rešpekt k názorom odborníkov, ktorí by sa však kvôli nesúhlasu nemuseli vzdávať vzácnych štátnych vyznamenaní. Svoj príspevok uzavrela slovami: ,,Je mi to ľúto, lebo počúvať rôzne názory, najmä ak sú opreté o dlhoročné poznanie, je nesmierne dôležité.”

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Slovenská doktorka vrátila štátne vyznamenanie. V týchto dňoch sa stretla dokonca aj s prezidentkou”