Tretie plošné testovanie či úplný lockdown? Premiér nevylučuje ani jednu z možností!

Cez víkend prebehlo v 45 červených okresoch a 13 zelených okresoch druhé plošné testovanie na ochorenie Covid-19. Výsledky hovoria, že sa otestovalo dokopy 2 044 855 ľudí a z toho sa infekčnosť zistila u 13 509 ľudí (0,66%). Toto sú jednoznačne priaznivé výsledky. No premiér v relácii Rádia Slovensko, Sobotné dialógy, rozprával o tom čo nás čaká ďalej. Nevylúčil tretie pretestovanie národa ale ani úplný lockdown. Čo tak v najbližších týždňoch môžeme očakávať?

Cesta k slobode

Čo sa týka zavedenia “tvrdého lockdownu”, ten Matovič nevylúčil, keďže podľa jeho slov nevieme ako sa môže situácia vymknúť spod kontroly. “Nie je vylúčený, ak dramaticky by sme sa začali správať nezodpovedne… ale ja to vôbec nepredpokladám,” povedal premiér optimisticky. Všetko tak závisí na náš všetkých a našej zodpovednosti a disciplinovanosti. O ďalšom postupe sa rozhodne v najbližších dňoch, keďže dnes ešte prebehne zasadnutie krízového štábu.

Podľa Matoviča sa k väčšej slobode dopracujeme lockdownom alebo ďalším testovaním. “Myslím, že 99,9 % ľudí si vyberie cestu celoplošného testovania,” odkazuje premiér aj na verejnú celospoločenskú diskusiu, ktorá prebehne v najbližších dňoch.

Otvoria sa pred koncom roka prevádzky?

Ak by sa teda uskutočnilo spomínané tretie plošné testovanie, Matovič naznačil, že by sa konalo koncom novembra alebo pred Vianocami. O treťom kole sa bude hlavne premýšľať v najviac zasiahnutých regiónoch. Podľa premiérovho odhadu sa bude jednať o 15 okresov, ktoré sa pretestujú aj po tretíkrát. Sám Matovič je presvedčený, že pravidelné testovanie a zníženie pozitívnych prípadov pod 500 za deň dopomôže k uvoľňovaniu opatrení.

Avšak vláda považuje otvorenie reštaurácii či fitness centier a podobných prevádzok pred koncom roka za nepravdepodobné. Avšak situácia na hraniciach sa zmení už čoskoro. Od 15. novembra sa ľudia na hraniciach musia preukázať negatívnym testom alebo sa nechať priamo tam otestovať. Na hraniciach s Ukrajinou sa s takýmito kontrolami začala už od dnešného dňa.

 

zdroj: hitky.sk 

foto: igor_matovic_olano

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Tretie plošné testovanie či úplný lockdown? Premiér nevylučuje ani jednu z možností!”