sobota, 27 júla, 2024

V Rakúsku začal platiť tvrdý lockdown. Stretnúť sa môžu len dvaja ľudia. Čo môžu a čo nemôžu od robiť?

Od včerajšieho dňa (17. november) začali na území Rakúska platiť prísnejšie pravidlá na zamedzenie šírenia koronavírusu. Rakúsko sa tak “ponorilo” už do druhého takzvaného úplného lockdownu.

Vláda tak pristúpila k radikálnejšiemu rozhodnutiu keďže chce zmierniť nátlak na zdravotníctvo, ktorý ich podľa predpokladov čaká koncom novembra.

Úplný lockdown tak nariadili hneď po neúspešnom dvojtýždňovom “miernejšom lockdowne”.

Rakúšania tak do 6. decembra budú môcť vyjsť von len z dôvodu nákupu základných životných potrieb, nevyhnutnej cesty do práce či návštevy rodinného príbuzného.

Čo sa týka zhromažďovania sa môžu stretnúť maximálne dvaja ľudia, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. Športovať vonku sa môže aj naďalej no iba na individuálnej báze bez stretu s inou osobou. V interiéroch je povinné nosiť rúško a v exteriéri musia ľudia od seba držať metrové odstupy.

 

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bicykel, cesta, deň

Zdroj: pexels.com

 

Čo je otvorené?

Od včerajška sú tak v Rakúsku uzavreté reštaurácia a obchodné strediská, výnimku dostali potraviny, drogérie, lekárne či čerpacie stanice. Otvorené naďalej ostávajú aj banky, pošty, trafiky, opravovne bicyklov či áut ale aj obchody s poľnohospodárskym tovarom a krmivami pre zvieratá. Avšak okresali sa otváracie hodiny, ktoré sa upravili na čas od 6:00 do 19:00.

Zatvorili sa aj všetky školy či škôlky a prešlo sa tak na dištančnú výučbu. Výnimku však dostali žiaci, ktoré nemajú dostatočné technické vybavenie alebo pokojné miesto na vyučovanie či ak potrebujú priamu podporu učiteľov.

Do školy môžu rovnako prísť deti, ktorých rodičia sa kvôli práci nemôžu o svoje deti v týchto hodinách starať. Denník Kronen Zeitung tak informoval o tom, že vo Viedni počas utorka prišlo do tried až 80% žiakov.

 

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému 2019-ncov, bezdrôtový, chlapec

Zdroj: pexels.com

 

Ako to v Rakúsku vyzerá podľa čísel

Za posledný týždeň tak v Rakúsku priemerne pribudlo 543 nových prípadov na 100 000 obyvateľov na deň. To predstavuje viac ako desaťnásobok úrovne, ktorú tamojšie úrady považujú za “udržateľnú”.

Podľa denníka Kurier začína zlyhávať aj dohľadávanie kontaktov nakazených, keďže sa im to darí iba u 23% infikovaných.  Vrchol zaťaženia zdravotníctva očakáva minister Rudolf Anschober v poslednom novembrovom týždni. Za utorok hlásia úrady 5984 nových ľudí nakazených koronavírusom a 58 úmrtí na Covid-19. Koronavírus prekonalo 6816 ľudí a hospitalizovaných je 4525 ľudí z čoho 658 ľudí leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti. 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights