Ako 1 fotka dieťaťa po potrate zachránila milióny životov ďalších detí

Mnohí z vás už určite videli túto kultovú fotografiu. Viete však aký príbeh sa za tým skrýva?

Už na začiatku 70. rokov Dr. Russell Sacco, urológ z Oregonu veril, že zabíjanie nenarodených detí bolo zlé. A keď Najvyšší súd legalizoval potraty, veľmi ho to rozhnevalo.

Čoskoro sa Dr. Sacco stretol s patológom, ktorý bol tiež proti potratom. Tento patológ musel ničiť telá týchto detí, no nedokázal to urobiť.

 

Telá týchto detí mal uložené vo vedre s formaldehydom, ktorý ukázal aj doktorovi Saccoovi. „V nádobe bolo asi sedem alebo osem detských telíčok. Ten pohľad ma šokoval,“ povedal Sacco.

Sacco, vedený vlastnou myšlienkou, sa rozhodol fotografovať tieto malé telá. Potom katalogizoval každé dieťa a jeho odhadovaný vek. Jedno z nich bolo také malé, že jeho nohy sa stratili medzi prstami.

Plod bol starý 10 týždňov.

Po vytvorení fotografií zistil, že nohy vyzerali „lepšie, ako som si myslel. Myslel som, že… možno to pre mňa urobil Boh. Sacco, otec štyroch detí, si veľmi dobre uvedomoval vysoko rozvinutý stav týchto nenarodených detí. Ako fotograf predvídal silu dramatického obrazu: malé nožičky.

Fotku, pri ktorej sa Sacco zriekol svojich autorských práv, aby ju bolo možné použiť na celom svete, dostala pomenovanie „Malé nožičky“, „Maličké chodidlá“ a „Zlaté nožičky“.

Ale fotografia sa stala slávnou po stretnutí Saccoa s Dr. John Wilkieom. Lekár a jeho manželka, zbožní katolíci a odporcovia potratov, hovorili o svojich knihách Potrat a Hnutie za život.

A potom sa Sacco rozhodol, že im ukáže im svoje fotografie. Jednou z nich bola aj tá s menom „Malé nožičky“.

John bol fascinovaný a požiadal o povolenie použiť túto fotografiu. Sacco veľkoryso súhlasil.

Wilkie použil fotografiu vo svojej knihe Príručka o potratoch. Potom bola fotografia vytlačená v reklamných brožúrach ako Život a Smrť a Vedeli ste?

Keď Dr. Wilkie hovoril s ľuďmi a zdravotníkmi, živo opísal hrozné detaily potratov pomocou fotografií plodov, ktoré dostal od sympatických lekárov. Snímky malých obetí potratov boli použité ako životne dôležitý vzdelávací nástroj.

Takže, Zlaté nožičky ovplyvnili budúce generácie, odhalili im pravdu: potraty zabíjajú vyvíjajúcich sa ľudí. A mnoho žien, ktoré videli túto fotografiu, odmietlo zabiť svoje nenarodené dieťa.

Stretli ste sa už s touto fotografiou?

 

zdroj: liveaction.org

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako 1 fotka dieťaťa po potrate zachránila milióny životov ďalších detí”