sobota, 27 júla, 2024

Dychové cvičenia, ktoré vám pomôžu v boji proti koronavírusu – Odporúčajú ich aj lekári

Či sa nám to páči alebo nie, vyzerá to tak, že pandémia koronavírusu tu bude ešte nejakú tú dobu. Nenechajte sa však odradiť, v tejto vojne sú všetky prostriedky na boj proti nej prospešné. Pre tých, ktorým záleží na ich pohode, ponúkame dychové cvičenia v prípade, že vás tento vírus aj napriek všetkému dostihol uvádza portál takprosto.cc.

Dychové cvičenia na koronavírus

Respiračná gymnastika pomáha „predýchať“ pľúca hlbšie a naplno. Napríklad, ventilácia dolnej časti pľúc je horšia, ak človek vedie sedavý spôsob života. Pozrite sa na zopár cvikov, ktoré sa dajú ľahko vykonať ľahnutím alebo sedením na stoličke. Hlavným princípom metódy je zadržať dych – nemôžete robiť prudké nádychy a výdychy.

Nerobte zo seba hrdinov, začnite cvičiť s minimálnou záťažou a postupne zvyšujte intenzitu. Ak vám nebude dobre a záťaž sa ešte zhorší, je lepšie prestať s cvičením a vrátiť sa k nemu, kým sa váš stav neznormalizuje. Lekári však neodporúčajú vyhýbať sa týmto cvikom, naoľko môžu hrať kľúčovú úlohu pri liečbe koronavírusu.

Dýchové cvičenia na posteli

Ľahnite si na chrbát, pokrčte kolená, potom položte jednu ruku na hrudník a druhú na brucho. Dýchajte pomaly a zhlboka, snažte sa to robiť najmä bruchom, hrudník by mal zostať v rovnakej polohe ako pri nádychu. Pomaly vydýchnite a na 2-3 sekundy stiahnite brušné svaly. Cvik opakujte.

какие дыхательные упражнения при коронавирусе

Ruky narovnajte pozdĺž tela (ležiac na chrbte) a pri nádychu vystrčte hrudník nahor, zdvihnite plecia a lopatky ťahajte k sebe. Pomaly vydýchnite a vráťte sa do východiskovej polohy.

нужно ли делать дыхательные упражнения при коронавирусе

Keď ležíte na chrbte, roztvorte ruky, pomaly sa nadýchnite a pri výdychu sa pravou rukou snažte dosať k ľavej dlani. V tomto okamihu musíte urobiť hlboký výdych. Znovu roztiahnite ruky, buďte vo východiskovej polohe a zopakujte cvik s ľavou rukou.

Ležte na chrbte, narovnajte sa, pokrčte nohy v kolenách, ruky položte na boky. Pomaly sa nadýchnite, s výdychom sa rukami začnite dotýkať kolien a vráťte sa do pôvodnej polohy.

дыхательные упражнения при коронавирусе

Roztiahnite ruky do strán. V hlave si počítajte „jeden“ a zhlboka sa nadýchnite, pri „dva“ sa zdvihnite a pritlačte koleno pravej nohy k hrudníku, pomaly vydýchnite a na „tri“ vyrovnajte nohu a uvoľnite sa. Cvik zopakujte aj s druhou nohou.

дыхательные упражнения для легких при коронавирусе

Postavte sa na štyri. Zhlboka sa nadýchnite, pokúste sa vytiahnuť bradu k hrudníku a zaguľaťte chrbát. Napočítajte do dvoch vydýchnite a ťahajte bradu nahor, pokrčte chrbát.

какие дыхательные упражнения для легких при коронавирусе

Dýchové cvičenia na stoličke

Sadnite si na stoličku a položte si jednu ruku na srdce a druhú na brucho. Zhlboka sa nadýchnite nosom, aby sa nafúklo aj vaše brucho. Pomaly vydýchnite ústami do východiskovej polohy.

дыхательные упражнения для легких

Posaďte sa rovno a oprite sa o operadlo stoličky. S nádychom otočte hlavu doprava a bradu natiahnite až k ramenu. Vydýchnite. Vráťte sa do počiatočnej polohy. Znova sa zhlboka nadýchnite a zopakujte cvik otočením hlavy doľava.

дыхательные упражнения

Seďte na stoličke, natiahnite nohy a položte ruky na kolená. Pomaly sa nadýchnite a vydýchnite, zatiaľ čo sa rukami snažíte dosiahnuť na prsty nôh. Stačí, ak sa dotknete členkov.

дыхательные упражнения при коронавирусе

Spusťte ruky a nadýchnite sa, potom sa pravou rukou natiahnite smerom k podlahe. Keď sa jej dotknete prstami, vydýchnite a vráťte sa do východiskovej polohy. To isté zopakujte aj s ľavou rukou.

дыхательные упражнения для легких

Ako vidíte, nie je to nič zložité. Takéto cviky sa dajú robiť aj v rámci prevencie!

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights