Krčméry neodporúča, aby sme cestovali hromadnou dopravou. Lockdown je podľa neho príliš mierny

Profesor Vladimír Krčméry, popredný slovenský lekár, vedec, odborník na tropickú medicínu a infektológiu, prezradil, že plošné testovanie bude účinné len v kombinácii s lockdownom, ktorý je však aktuálne príliš mierny.

Podľa profesora je jediným riešením vakcína, avšak na ňu si ešte musíme počkať. Teraz vieme využiť len jediné riešenie – lockdown a testovanie, no účinky tohto spôsobu riešenia pandémie sú len dočasné a obmedzené. Pre TA3 sa profesor Vladimír Krčméry vyjadril: „Naše opatrenia sú príliš voľné. Už dávno sme odporúčali obmedziť cestovanie, neodporúčam najmä cestovanie autobusmi, ale aj vlakmi. Ja chápem, že nemá každý auto, ale je to riziko.

Profesor sa vyjadril aj k trenčianskej samospráve, ktorá zvládla víkendové testovanie noazaj bravúrne. K názorom, že Slovensko je na neustále testovanie príliš veľké, sa vyjadril: Plošné testovanie zaúčinkovalo na mesiac. Ale predtým sme mali lockdown.

Samotný lockdown nestačí, ale nestačí ani samotné testovanie. Plošné testovanie je dobré, ale v bublinách, nie ako celoštátne. My ako Slovensko sme malá krajina, oproti veľkým štátom sme len región.“ Nízka cena, relatívne vysoká presnosť a ľahká dostupnosť potvrdzuje, že na skríningové testovanie komunít je najvhodnejší práve antigénový test, avšak pre bližšiu diagnostiku by sa mal využívať najmä test PCR.

Krčméry dodal, že ľudia by mali pochopiť aj tých, ktorí majú o testovaní a očkovaní pochybnosti. Najlepším spôsobom ako ich presvedčiť je rozumná argumentácia a taktiež poukazovanie na dôkazy, podľa ktorých sú vedľajšie účinky vakcíny len mierne a takmer rovnaké ako po očkovaní proti chrípke. Krčméry dodal, že vedľajšie účinky ako napríklad bolesť ruky je naozaj nízkou cenou za zdravie celej populácie: „Vývoj vakcíny sa nezačal na zelenej lúke. V tomto prípade sa nadviazalo na päťročnú prácu výskumu vírusov SARS a MERS.“

Zdroj: startitup.sk

foto : pexels  Spoločenstvo Dobrého pastiera

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Krčméry neodporúča, aby sme cestovali hromadnou dopravou. Lockdown je podľa neho príliš mierny”