Tajomstvá ľudskej psychiky: 10 zaujímavých faktov, o ktorých ste možno nevedeli a nikde ich nenájdete

Ľudská psychika je plná tajov a vždy dokáže prekvapiť. Vedci ju stále skúmajú a snažia sa nájsť nové veci, ktoré sú šokujúce a nikto o nich doposiaľ nevedel.

Napríklad, vedeli ste že, ak sa neviete nad niečím rozhodnúť, stačí začať rozmýšľať v cudzom jazyku? Alebo, že väčšinu našich rozhovorov tvoria klebety?

Prečítajte si týchto 10 zaujímavých faktov o ľudskej psychike, o ktorých ste pravdepodobne ani netušili!

Tí čo majú vysoké IQ nemajú veľa priateľov

Čím je človek múdrejší tým menej priateľov má no nie je to kvôli tomu, že takých ľudí nemá nikto rád. Podľa vedcov je tomu tak, pretože sa mozog ľudí s vysokým IQ zapodieva hlavne riešením vážnych problémov.

A nadväzovanie priateľstiev tak ide bokom, pretože konverzácie sú pre týchto ľudí stratou času. Avšak každý potrebuje v živote priateľov, na to nikdy netreba zabúdať!

Boy Sitting on Ground Leaning Against Brickstone Wall

Zdroj: pexels.com

 

Depresia Vám nasadí čiernobiele okuliare

Ak ste sa už stretli s človekom, ktorý trpí depresiami iste si už vypočuli to, že vtedy sa človeku zdá všetko čiernobiele a bledé. Mnoho ľudí to považuje za bohapustú báchorku no v skutočnosti  je tento jav lekársky podložený.

Deje sa to kvôli tomu, pretože je sietnica menej citlivejšia a preto nezachytáva výrazné farby ako by mala a všetko vtedy bledne priam sa až vytráca. No ako spúšťač samotnej depresie a melanchólie funguje to, keď sa ľudia obklopujú šedými a málo sýtymi odtieňmi farieb.

Monochrome Photography of Person On Dark Room

Zdroj: pexels.com

 

Ak o svojich plánoch často rozprávate, nikdy sa nesplnia

Ak si dáte nejaké predsavzatie alebo niečo plánujete (chcete začať cvičiť alebo sa naučiť niečo nové) nikdy o tom veľa nerozprávajte. Je vedecky dokázané, že sa tieto plány nikdy nenaplnia. Je to preto, že náš mozog potom začne tento plán brať za „splnený“ a potom sa už len ťažko k niečomu „dokopete“. Iba ak b ste chceli bojovať proti vlastnému mozgu.

 

Smiling Person Holding Gray Stainless Steel Can

Zdroj: pexels.com

 

Ťažké rozhodnutia sa ľahšie robia v cudzom jazyku

Určite sa Vám mnohokrát stalo, že ste stáli pred nejakým rozhodnutím a nevedeli ste čo spraviť. No vedci majú na to opäť šikovné riešenie – začnite uvažovať v cudzom jazyku. Má nám to pomôcť racionálnejšie rozmýšľať a pozrieť sa na vec z druhej strany. Takže ak ovládate viac ako len materinský jazyk viete čo robiť pri najbližšej dileme.

 

World Map

Zdroj: pexel.com

 

Klebetenie tvorí až 80% našich konverzácii

Možno Váš to prekvapí no väčšina našich rozhovorov sú klebety a nie ženy neklebetia viac ako muži. Muži ohovárajú v úplne rovnakej miere ako ženy len si to možno nechcú priznať. Vedci tvrdia, že 80% informácii, ktoré si s inými ľuďmi vymieňame sú o kolegoch alebo o ľuďoch, ktorých poznáme.

 

Únava pomáha Vašej kreativite

Áno, znie to veľmi nereálne ale je to tak! Keď je človek unavený a vyčerpaný v hlave mu vzkrsnú tie najlepšie nápady. Prečo je tomu tak? Keď ste unavený Váš mozog pochopiteľne pracuje menej efektívne a preto zdanlivo nereálne alebo šialené nápady nehádže Váš mozog hneď do úzadia.

Man in White Shirt Using Macbook Pro

Zdroj: pexels.com

 

Mladých ľudí postihuje depresia častejšie

Podľa výskumov patria ľudia mladší ako 30 rokov medzi najnešťastnejších ľudí na Zemi. V súčasnosti majú ľudia vo veku od 18 do 30 rokov najčastejšie problémy s úzkosťami, depresiou alebo stresom.

 

Grayscale Photo of Woman Sitting on Wooden Planks While Resting Her Head on Hands

Zdroj: pexels.com

 

Šťastie sa DÁ naozaj kúpiť

„Štěstí je krásná věc,“ spieva sa v jednej známej piesni a nuž šťastie si človek za peniaze nekúpi. Netreba smútiť, pretože vedci tento známy výrok čiastočne vyvrátili. Tí tvrdia, že pocit šťastia sa dá kúpiť ak niekomu na kom Vám záleží kúpite darček, ktorý ho poteší no nie však pre seba. Prinášanie šťastia druhým nám zvyšuje sebavedomie a aj vlastný pocit šťastia.

 

Two Woman Hugging Each Other

Zdroj: pexels.com

 

20 sekúnd stačí na vytvorenie dôvery

Puto dôvery sa dá vybudovať už za 20 sekúnd, stačí sa túto dobu s dotyčnou osobou len objímať. Počas objímania sa uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý v nás vytvára pocit bezpečia, uvoľňuje nás aj upokojuje.

 

Smiling Woman Hugging Another Person

Zdroj: pexels.com

 

80% našich myšlienok tvoria tie negatívne

Človeku sa denne preženie hlavou 12 000 až 60 000 myšlienok no nanešťastie až 80% z nich sú negatívne. Toto číslo je veľmi alarmujúce a preto sa treba nad všetkým zamyslieť a zmýšľať viac pozitívne!

 

Zaujali Vás tieto fakty? Ktoré z nich Vás najviac prekvapili?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Tajomstvá ľudskej psychiky: 10 zaujímavých faktov, o ktorých ste možno nevedeli a nikde ich nenájdete”