Trápia Vás úzkosti či depresia, ktoré “nakopol” koronavírus? TOTO sú 4 veci, ktoré pomôžu zlepšiť Vaše mentálne zdravie!

Nedávno sme Vám poskytli článok o tom ako Slováci znášajú pandémiu po psychickej stránke. Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied tak zistil že mladí dospelí trpia depresiami a úzkosťami v tomto období oveľa častejšie. Ľudia sú tak pohltení obavami z toho, že oni alebo ich rodina či priatelia ochorejú. Boja sa, že prídu o prácu a tak aj o príjem. Depresie a úzkosti tak pramenia z nevedomosti čo bude a z toho, že nad momentálnym dianím nemáme akúsi kontrolu. Všetko tak začína stresom, ktorý prepukne do paniky a neskôr to vyústi až do úzkosti či depresie. 

 

Davová psychóza

Doktor Jud Brewer, ktorá je vedkyňou v odbore neurológie a psychiatričkou pre závislých ľudí tak hovorí o koncepte bezmocnosti. Bezmocnosť tak môže vyústi do dvohc rôznych reakcií – postoj kapitulácie a naštartovanie mozgu, ktorý nás poháňa stále niečo robiť aby sme nad všetkým opäť získali kontrolu. V prvom prípade Vás myšlienky, že už to nezvládate uvrhnú iba do hlbšej úzkosti a depresie. V druhom prípade si teda môžete myslieť, že robiť niečo ako nerobiť vôbec nič no to nemusí byť až tak celkom pravdivé. Takto človek skôr upadne aj do takzvanej slepej paniky, ktorá je v spoločnosti veľmi “nákazlivá”. Dobrým príkladom je napríklad prehnané nakupovanie zo strachu, že nebudete mať dosť zásob v dôsledku výpadku nejakého produktu. 

 

Shelves with assorted snacks in market

Zdroj: pexels.com

 

Týka sa to nás všetkých

Problémové obdobie však zažívajú aj ľudia, ktorí z úzkosťami bojujú už roky a pandémia ich problémy opäť “nakopla”. “U ľudí, ktorí majú sklony k úzkostiam sa môžu tieto pocity zosilniť aj pri maličkostiach. Ak ste náchylný k úzkostnému prežívaniu a myslíte si, že môžete ochorieť, aj kýchnutie či smrkanie môže úzkosť posilniť. Ak sa bojíte, že prídete o prácu a započujete o niekom od niekadiaľ ako má problém nájsť si prácu, budete sa trápiť, že sa to stane Vám,” vysvetľuje Ken Yeager z Wexnerského zdravotného centra Ohio State University. V týchto časoch tak nikto neunikne aspoň občasným pocitom úzkosti. 

 

Shirtless man in blue lit room

Zdroj: pexels.com

 

Ako si môžete pomôcť?

 

# 1  Spomaľte a zorganizujte si svoje myšlienky

Úzkosť zrýchľuje Vaše myšlienky čo môže spôsobiť to, že začnete robiť unáhlené rozhodnutia a začnete rýchlo konať. V tomto prípade, je kľúčovým uviesť svoju myseľ do spomaleného režimu. “Spomaľte svoje myšlienky. Asi najrýchlejšou cestou je otvoriť si wordovský dokument alebo zápisník. Začnite si písať zoznamy toho čo máte spraviť. Nič nereguluje úzkosť lepšie ako keď si začnete veci zo zoznamu odškrtávať,” radí Dr. Brewer. Toto Vám dokáže pomôcť v dvoch ohľadoch – začnete sa sústrediť na niečo konkrétne čo vytvorí pocit kontroly nad niečím čo môžete naozaj kontrolovať. “Mali by ste sa zamerať na jednu vec naraz namiesto pätnástich a uskutočnite ich spôsobom, ktorý dáva logiku,” dopĺňa Yeager.

 

Notebook

Zdroj: pexels.com

 

# 2  Komunikujte o svojich obavách s ľudmi, ktorým veríte (a nehanbite sa vyhľadať aj odbornú pomoc!)

Ak cítite, že so svojim psychickým stavom iba zápasíte, nebojte a nehanbite sa osloviť odborníka (psychológa či psychiatra). No ak chcete môžete sa o svojich najdivokejších obavách porozprávať aj vernému priateľovi/priateľke či partnerovi. Od nich tak získate triezvejší pohľad na svet  zistíte či Vaše obavy nie sú až príliš prehnané. Každý z nás má teraz v sebe pocit neistoty čo bude ďalej a tak sa tomu musíme prispôsobiť. Jednoducho pod kontrolou máme iba veci, ktoré sa v tomto čase kontrolovať dajú a musíme sa prispôsobiť vtedy keď je to potrebné. Ken Yeager tvrdí, že plánovať musíte len zopár veci dopredu presne ako v šachu pretože v sekunde sa toho môže veľa zmeniť.  

 

Man in Black Jacket Lying on Bed

Zdroj: pexels.com

 

# 3  Prestaňte tak často sledovať správy

Dr. Brewer prirovnáva pozeranie správ 24 hodín denne 7 dní v týždni ku kasínu. Nikdy tak neviete čo nové sa dozviete a je to ako výherný automat. Ak Vám negatívne správy spôsobujú úzkosť jednoducho prestaňte sledovať živé vstupy a novinky. AK chcete získať overené informácie upriamte svoju pozornosť na vierohodné zdroje ministerstiev a orgánov, ktoré o situácii s opatreniami rozhodujú. Správy si zapnite tak dvakrát či trikrát do dňa v rovnakých intervaloch kedy sa najčastejšie dozviete novinky, ktoré naozaj potrebujete vedieť. 

 

Person Holding Black Remote Control

Zdroj: pexels.com

 

# 4  Spomaľte, relaxujte, dýchajte

Yeager pri stavoch úzkosti jednoducho odporúča utiahnuť sa na miesto, ktoré poznáte a máte radi. Zababušte sa do deky a sledujte filmy, prečítajte si knihu, upečte niečo či len tak seďte v pohodlnom kresle alebo si doprajte horúcu vaňu. “Nezáleží na tom, že je to v strede dňa. Ak máte úzkostný stav a pomôže Vám to, urobte to,” radí Yeager. Ďalšou dôležitou vecou je jednoznačne spánok. 

 

A Romantic Setting In The Bathroom

Zdroj: pexels.com

 

“Aspoň hodinu pred spaním vypnite všetky obrazovky. Začnite tak spomaľovať svoj deň. 10 minút pred tým ako sa začnete chystať do postele, choďte do miestnosti s tlmeným svetlom a zamerajte sa na svoje dýchanie. Spomaľte svoje dýchanie do bodu kým je Vám to príjemné, tak pomalé ako len môžete a robte to 10 minút,” odporúča Yeager.

Potom ďalej pokračujte s tým čo bežne pred spaním robíte a keď si ľahnete do postele opäť spomaľte svoje dýchanie. Týmto spôsobom zaspíte rýchlejšie a budete spať dlhšie. Hlboké nádychy tak doprajú Vašim pľúcam viac kyslíka a keď sa zameráte na dýchanie zbavíte sa  tak stresujúcich myšlienok.

 

Woman Doing Yoga Inside A Room

Zdroj: pexels.com

 

Ako sa so psychickými problémami vysporiadavate Vy?

zdroj: health.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Trápia Vás úzkosti či depresia, ktoré “nakopol” koronavírus? TOTO sú 4 veci, ktoré pomôžu zlepšiť Vaše mentálne zdravie!”