Vláda schválila nový tvrdší lockdown. Platí zákaz vychádzania a pracovať máme z domu

Pred malou chvíľou ste mohli v priamom prenose vidieť nové opatrenia, ktoré predstavil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Spomenul aj fakt, že počet voľných lôžok s kyslíkom či pľúcnou ventiláciou veľmi rýchlo klesá. Oznámil aj kritický a prudký nárast úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Doteraz ochoreniu podľahlo 2138 ľudí a najohrozenejšími skupinami sú ľudia vo veku 70 – 79 a 80 – 89. C

horobe však podľahli aj mladší, vo veku 10 – 19 bolo zaznamenané 1 úmrtie, vo veku od 20 – 29 sme zaznamenali 2 úmrtia a vo veku 30 – 39 desať úmrtí. Veľkým problémom je aj nedostatok personálu, keďže až 3100 zdravotníkov je momentálne práceneschopných. Najviac zdravotníkom s Covidom alebo v karanténe sú v dvoch bratislavských a piešťanských nemocniciach, v nemocniciach v Snine, Nitre a Trenčíne.

 

Čo sa týka nových opatrení, tie vstúpia do platnosti už zajtra a budú sa týkať najmä vypustenia niektorých výnimiek zo zákazu vychádzania.

Od 1. januára 2021 5:00 do 24. januára 2021 24:00 bude platiť zákaz:

  • akýchkoľvek návštev
  • prevádzkovania lyžiarskych stredísk
  • ubytovania nových hostí v hoteloch či ubytovacích zariadeniach
  • otvorenia kostolov pre verejnosť
  • konzumácie jedál v exteriéri stravovacích zariadení (bude možný iba “vezmi si so sebou”)
  • pobytu v prírode mimo okresov

 

Pracovať sa bude môcť iba z domu (home office) v zamestnaniach, ktorých povaha to dovoľuje. Všetko je však na zvážení zamestnávateľa.

 

V týchto dňoch budete môcť svoje bydlisko opustiť iba:

  • od 1:00 do 5:00
  • na cestu do zamestnania (podľa výnimky)
  • na cestu v nevyhnutnom rozsahu: najbližšie potraviny, lekáreň, návšteva lekára, starostlivosť o blízku osobu a vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 1000 m od bydliska, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu, pohreby (maximálne 6 ľudí)
  • pobyt v prírode v extraviláne okresu
  • cesta na testovanie (antigénové/PCR)

 

S ohľadom na už vytvorené takzvané bubliny nie je potrebné ich hneď opúšťať. Treba však dodržať zásadu, že ak sa tieto 2 domácnosti navrátia na miesto svojho bydliska, nemali by sa už stretávať s inou domácnosťou. Rovnako ak sa momentálne nachádzajú mimo svojho bydliska, pobyt v prírode platí v okrese, v ktorom sa nachádzajú. Po návrate domov sa môžu pohybovať v prírode iba vo svojom okrese.

 

Záznam z tlačovej konferencie:

Na tlačovej konferencii sa slova ujal aj minister školstva, Branislav Gröhling, ktorý potvrdil fakt, že politická strana SaS s novými opatreniami súhlasí. Okrem iného sa Slovensku vo videu prihovoril aj premiér Igor Matovič.

V ňom ľudí vyzval k zodpovednosti a dodržiavaniu stanovených opatrení. Nezabudol opomenúť rekordné číslo nakazených za včerajší deň či kolabujúce zdravotníctvo. Ľudí tak vyzýva aby sa správali ohľaduplne k svojim rodinám, nenavštevovali a netrávili Silvestra s cudzími ľuďmi. Pripomenul aj to, že toto nie je jeho politický boj ale boj o život a zdravie tých najzraniteľnejších, ktorí končia v ťažkom stave v nemocniciach.

Príhovor premiéra Igora Matoviča si môžete pozrieť tu:

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vláda schválila nový tvrdší lockdown. Platí zákaz vychádzania a pracovať máme z domu”