12 známok emocionálne nestabilného partnera. Takýto vzťah neprinesie nič dobrého. Drž sa ďalej od nich

Keď si hľadáte partnera či dokonca nových priateľov, znalosť psychológie nebude nikdy na škodu. V určitých fázach života môže byť obzvlášť dôležité, aby ste sa obklopili ľuďmi, s ktorými je ľahké komunikovať.

Zvážte tieto scenáre:

  • Práve ste skončili dramatický vzťah. Prichádzate k svojim zmyslom a hľadáte priateľskú spoločnosť, ktorá nie je plná stresov.
  • Alebo možno viete, že potrebujete stabilného človeka, ktorý na vás nebude hrať žiadne emocionálne hry, z ktorej budete musieť nakoniec aj tak utiecť.
  • Alebo sa nachádzate v štádiu života, keď jednoducho nemáte čas (napríklad ste lekár, ktorý nemá takmer žiaden voľný čas). Vaše emocionálne rezervy sú takmer prázdne. Cítite sa trochu osamelý a túžite mať s niekým blízky vzťah.

Ľudia náchylní na citovú nestabilnosť môžu mať mnoho skvelých vlastností, no majú aj také, ktore vedia nejedného človeka poriadne znepokojiť.

Nehovoríme, že by ste takýchto ľudí mali okamžite odstrániť z vášho života, no mali by ste byť viac pozorní pri svojom rozhodovaní.

Osoba robí zlé, hlasné vyhlásenia

 

Sebaistý človek znie vždy pravdivo. No takýto ľudia, ktorí urobia nejakú chybu, si myslia, že napraviť ju by mal niekto iný a necítia pri tom žiadne výčitky.

Podobne by ste mali byť opatrní aj s ľuďmi, ktorí sú vždy nahnevaní alebo rozrušení, len preto to, že akási maličkosť nespĺňa ich očakávania.

Napríklad, keď príde do hotela, ale jeho izba ešte nie je pripravená. Alebo to, ak osoba reaguje na rôzne otázky príliš ostro.

 

Človek sa zo všetkých síl snaží zo seba robiť niečo, čím v skutočnosti nie je

 

Dobrou známkou emocionálnej stability je, ak si človek pravidelne plní svoje povinnosti.

Pravý opak: nedokáže svoju prácu urobiť načas, no vždy kladie dôraz na to, aký je dobrý je a čo všetko už dosiahol.

Má rodinné problémy

 

Ak človek nemal láskyplnú, starostlivú rodinu, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude starostlivým a milujúcim človekom ani vo vzťahu k iným.

Okrem toho, v ich charaktere sa nachádza genetický prvok, preto je možné, že ak mal daný človek emocionálne nestabilných rodičov, nie je vylúčené, že to postihne aj jeho.

 

Osoba neprejavuje primeranú empatiu

 

Všetci občas očakávame nejakú odpoveď a nedostaneme ju. Napríklad, zdieľate niečo dôležité pre vás a očakávate obyčajné „Dobrá práca!“.

Alebo zdieľajte niečo smutné a očakávate, že osoba, s ktorou hovoríte, povie aspoň: „To je strašné!“.

Venujte pozornosť tomu, koľko empatie daný človek má.

 

Vždy s vami súťaží

 

Tento bod je akýmsi pokračovaním toho predchádzajúceho.

Napríklad hovoríte o nejakej stresovej situácii a ten druhý vám povie: „Ale no tak. Ja mám…“

Príklad, ktorý dokonale opisuje absurdnosť takéhoto dialógu: „Hovoríš že máš bolesti hlavy? Ja mám nádor na mozgu.“

 

Nemá problém kohokoľvek podviesť

 

Povedzme, že tréner tímu zaplatí za nové dresy zo svojho vlastného vrecka a každý hráč mu to potom vráti. Nestabilná a nespoľahlivá osoba vie na to jednoducho „zabudnúť“. Nebude mať žiadne výčitky.

 

Takýto človek nikdy neprizná, že sa mýlil

 

Namiesto toho, aby priznal vinu, bude klamať, vyhovárať sa, zľahčovať dôležitosť situácie alebo obviňovať za to niekoho či niečo iné.

 

Obáva sa kritiky

 

Ľudia, ktorí nevedia, ako sa vyrovnať s ťažkosťami a ktorí majú sklony k výkyvom nálad, sa spravidla veľmi bojí negatívnych emocionálnych zážitkov, ako napríklad kritika.

 

Uteká od problémov a nerieši ich tak, ako by mal

Váš potenciálny partner nečakane zmení svoje telefónne číslo a vy zistíte, že to urobil len preto, aby sa vyhol napríklad telefonátom z banky.

Alebo sa vyhýba akémukoľvek rozhovoru o hypotéke, namiesto riešenia situácie a práce s veriteľom.

S najväčšou pravdepodobnosťou prežil traumu, s ktorou sa ešte nedokázal vyrovnať. Preto je pre neho najlepším riešením akéhokoľvek problému vyhnúť sa mu, bez ohľadu na to, aké to bude mať následky.

 

Človek nie je znepokojený svojím zdravotným stavom

 

Ktokoľvek, kto nechce užívať lieky, ktoré predpísal lekár, športovať kvôli svojmu zdravotnému stavu či konzumovať menej soli (z rovnakých dôvodov), sa zdá byť pomerne nespoľahlivou a ľahkovážnou osobou.

Ak nie je pripravený prevziať zodpovednosť za seba, ako mu môžete dôverovať v iných životných situáciách?

 

Nevníma názory ostatných

 

Schopnosť vnímať názor iných ľudí nám pomáha zostať citovo stabilnými a prípadne sa naučiť aj niečo nové.

Napríklad, ak ste schopní pochopiť, prečo je nejaká udalosť pre vášho priateľa dôležitá (aj keď sa vás vôbec netýka), ste súcitná a rozumná osoba.

Nebezpečenstvo ľudí, ktorí nevedia, ako to urobiť, je, že sú do určitej miery „výbušní“. Nikdy nepochopia, prečo má každý človek svoju vlastnú cestu.

 

Dotieravosť

 

Táto vlastnosť sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi. Napríklad, taká osoba s najväčšou pravdepodobnosťou nevie, ako čakať. Vždy sa niekam ponáhľa a to isté vyžaduje aj od ostatných.

Rovnaké je to aj s ich rozhodnutiami – robia ich vždy narýchlo a dokonca aj v prípade neúspechu si nie vždy pripustí svoju chybu. Navyše, s najväčšou pravdepodobnosťou sa ani nebude snažiť zmeniť svoju taktiku.

 

Pri každom spomenutom bode môže existovať aj alternatívne vysvetlenie. Napríklad, ak človek bojuje s psychologickými problémami. Preto je nutné, aby sa každý prípad posudzoval samostatne.

Ak si myslíte, že to nie je váš človek, neostávajte v jeho spoločnosti na silu. Máte len jeden život, skúste ho žiť pre svoje potešenie.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “12 známok emocionálne nestabilného partnera. Takýto vzťah neprinesie nič dobrého. Drž sa ďalej od nich”