sobota, 27 júla, 2024

Kauza blokovania ľudí na sociálnej sieti premierom. Môže ísť o porušenie Ústavy Slovenskej republiky?

Určite mnoho z Vás sleduje profil premiéra Igora Matoviča, kde často pridáva aj aktuálne informácie späté s pandémiou koronavírusu. Problémom však je že mnoho ľudí sa k jeho profilu a príspevkom nedostane z dôvodu, že ich samotný premiér zablokoval. V reportáži TV Markíza sa na túto problematiku pozreli bližšie. Je teda možné, že takýmto konaním premiér porušuje Ústavu SR? V vzniknutému problému sa vyjadril aj samotný premiér Igor Matovič, ten si za svojim rozhodnutím stojí!

Zablokovaný

V reportáži Gabriely Kajtárovej sa objavil mladík, ktorého si Igor Matovič zablokoval na sociálnej sieti Facebook. Bálint si tak premiérov profil nevie vyhľadať a tak sa nevie dostať k potrebným informáciám. “To je môj facebook, v podstate pre rodinu a priateľov, samozrejme keď tam niekto primitívne vulgarizmy napíše tak akože načo by som takého človeka tam nechával,”

vyjadril sa premiér všeobecne ku kauze blokovania ľudí na sociálnej sieti. Bálint však chcel svojim komentárom zistiť kedy sa vláda rozhodne riešiť investície do školstva namiesto “detinských” sporov. Jeho komentár bol vymazaný aj napriek tomu, že vulgarizmy nepoužil.

 

https://www.instagram.com/p/CHyPx3jJ-GR/

 

Porušuje premiér Ústavu?

Bálint bol z toho zhrozený keďže zistil, že nie je sám ale najviac ho trápi fakt, že z premiérovho Facebooku získaval aktuálne informácie, ktoré sa tam objavili často ešte skôr ako oficiálne tlačové správy. Ústavní právnici však v premiérovom chovaní vidia problém a teda mohlo by sa jednať aj o možné porušenie Ústavy SR.

Blokovanie na politických profiloch tak porušuje právo na informácie a slobodu slova. „Treba to vnímať aj v kontexte zákazu zhromažďovacieho práva. Keď nemá občan právo sa pokojne zhromažďovať a nemá ani právo vyjadriť svoj názor na sociálnej sieti na účte verejného činiteľa, ktorý je zodpovedný za opatrenia, potom aké má možnosti vyjadriť svoj názor?“ vysvetlil ústavný právnik Vincent Bujňák.

 

https://www.instagram.com/p/B_pxx0UJSWQ/

 

K vyjadreniu právnika sa ohradil aj samotný premiér. “Určite to nie je v rozpore s tým. Nech mi nájde jedného právnika, ktorý by povedal, že môj osobný profil je verejný profil a ja tam musím hocijakého idiota nechávať aby tam šíril nadávky,” nechal sa počuť Matovič. Sám tak priznal, že ak by mal na to čas “vyblokoval” by všetkých primitívov. Avšak potvrdil aj to, že pár desiatok ľudí už zablokoval a daní ľudia jeho profil nenájdu sa k informáciám podobne ako Bálint.

 

Celú reportáž si môžete pozrieť tu:

zdroj. tv Markiza.sk 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights