Pacientom vypadali zuby. Je to následok Covid-19?

Ľudia, ktorí majú problémy so zubami, sa po prekonaní koronavírusu môžu stretnúť so závažnejšími dôsledkami. Začiatkom tohto mesiaca si Farah Khemili dala žuvačku a následne si všimla, že sa jej uvoľnil spodný zub. Pani Khemili (43) z mesta Voorheesville v štáte New York nikdy o žiaden dospelácky zub neprišla. 

Na druhý deň jej zub vyletel z úst priamo do ruky. Netiekla jej krv a necítila žiadnu bolesť. Pani Khemili prežila zápas s COVID-19 a od tej doby sa spojila s online skupinou, ktorá združuje ľudí, ktorí prekonali koronavírus so závažnými príznakmi.

Zatiaľ však neexistujú nijaké dôkazy o tom, že by koronavírus viedol z zvýšenému vypadávaniu zubov. Okrem tohto príznaku žena zaznamenala aj opuchnuté prsty na nohách či vypadávanie vlasov. Niektorí zubní lekári, odvolávajúc sa na nedostatok údajov, sú však skeptickí: ,,Je mimoriadne zriedkavé, aby zuby vypadávali len tak bez boleti.“

Doktor David Okano, periodontista na univerzite v Utahu v Salt Lake City prezradil, že problémy so zubami sa však v dôsledku COVID-19 môžu zhoršiť najmä keď sa pacienti zotavujú z akútnych infekcií a zápasia s ich dlhodobými účinkami. Žena následne priznala, že sa už niekoľko rokov lieči na závažné choroby zubov a ďasien. 

Niektorí odborníci tvrdia, že zubní lekári musia byť týmto dôsledkom otvorení, najmä preto, že viac ako 47 % dospelých vo veku od 30 rokov a starších má určitú formu paradentózy, vrátane infekcií a zápalov ďasien a kostí. Výskum z roku 2012 z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza: ,,Začíname skúmať niektoré zarážajúce príznaky, ktorými trpeli paciento po tom, čo sa zotavili z Covidu.“ V ten istý deň, keď pani Khemili vypadol zub, sa jej partner vydal na Survivor Corp, stránku na Facebooku pre ľudí, ktorí prežili COVID-19.

Tam zistil, že zakladateľka stránky Diana Berrent prezradila,

že jej 12-ročný syn prišiel o jeden zo svojich dospelých zubov mesiace potom, čo dostal ľahký COVID-19. Na rozdiel od pani Khemili mal syn pani Berrentovej normálne a zdravé zuby bez ochorení. Ostatní zo skupiny na Facebooku taktiež potvrdili informácie o vypadávaní zubov bez krvácania.

Vypadávanie zubov bez krvi je nezvyčajné. Koronavírus však spôsobí zmätok vo väzbe na proteín ACE2, ktorý je v ľudskom tele všadeprítomný. Nachádza sa nielen v pľúcach, ale aj v nervových a endoteliálnych bunkách. Doktor Li tvrdí, že je možné, že vírus poškodí krvné cievy, ktoré udržujú zuby nažive u tých, ktorí prežili COVID-19.

To môže vysvetliť, prečo tí, ktorí prišli o zuby, necítia žiadnu bolesť. Je tiež možné, že v ústach sa môže prejaviť rozsiahla imunitná odpoveď, známa ako cytokínová búrka. Zubní lekári veľa z týchto prípadov nevideli osobne a niektorí ich dokonca vedecky popreli. Lekári ako Dr. Li však tvrdia, že noví pacienti môžu prinášať nové objavy. Lekári by vraj mali navzájom spolupracovať na porozumení účinkov dlhodobých dôsledkov COVID-19 na zuby.

Zdroj: nytimes.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pacientom vypadali zuby. Je to následok Covid-19?”