Objavené boli ďalšie nové lieky na Covid-19. Ako fungujú?

Vedci vytvorili nové lieky proti Covid-19, ktoré by mohli dokázať znížiť úmrtnosť až o štvrtinu. Vedci uskutočnili výskum na jednotkách intenzívnej starostlivosti prostredníctvom protizápalových liekov. Dodávky týchto liekov sú už k dispozícii po celej Veľkej Británii, takže je možné, že sa budú využívať na záchranu stoviek životov už o pár dní.

V nemocniciach Spojeného kráľovstva je viac ako 30 000 pacientov s Covidom, čo je o 39% viac ako v apríli.

Vláda Spojeného kráľovstva úzko spolupracuje s výrobcom liekov na zabezpečení toho, aby lieky – tocilizumab a sarilumab – boli naďalej dostupné pre pacientov vo Veľkej Británii.

Liečba prostredníctvom nich urýchľuje zotavenie pacientov a skracuje dobu, ktorú musia kriticky chorí pacienti stráviť na intenzívnej starostlivosti, zhruba o týždeň. 

Aj keď tieto lieky nie sú lacné, ich cena sa pohybuje od 750 do 1 000 libier na pacienta, výhoda ich použitia je jasná. Vedúci výskumný pracovník Anthony Gordon z Imperial College v Londýne uviedol:

,,Všetci z mojich 12 pacientov, ktorých som liečil týmito liekmi, boli vyliečení.“

V štúdii REMAP-CAP, uskutočnenej v šiestich rôznych krajinách vrátane Veľkej Británie, na vzorke 800 pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti sa preukázalo:

  • vyliečených bolo takmer 36 % pacientov na intenzívnej starostlivosti,
  • úmrtia týchto pacientov sa znížili až o štvrtinu na 27 %.

Profesor Stephen Powis, riaditeľ NHS, uviedol: „Skutočnosť, že v súčasnosti existuje ďalší liek, ktorý môže pomôcť znížiť úmrtnosť pacientov s Covid-19, je nesmierne vítanou správou a ďalším pozitívom v boji proti vírusu.“

Tieto lieky tlmia zápal, ktorý sa môže u pacientov s Covidom rozšíriť extrémnou rýchlosťou a spôsobiť poškodenia pľúc a ďalších orgánov.

Lekárom sa odporúča, aby ich dávali každému pacientovi s koronavírusom, ktorého stav sa aj napriek podávaniu dexametazónu zhoršuje a potrebuje intenzívnu starostlivosť.

vTocilizumab a sarilumab už boli pridané na zoznam vládnych obmedzení vývozu, ktorý zakazuje spoločnostiam predávať lieky určené pre britských pacientov za vyššiu cenu v inej krajine.

Zdroj: bbc.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Objavené boli ďalšie nové lieky na Covid-19. Ako fungujú?”