Zdravotnícke organizácie radia: Čo robiť ak sa liečite z koronavírusu doma? Ako sa máte postarať o nakazeného ak ste zdravý?

Koronavírus spôsobujúci ochorenie Covid-19 je tu s nami už nejaký ten rok. Mnoho ľudí sa mu ešte nevystavilo no o to viac ľudí toľko šťastia nemali. Ak sa už človek aj nakazí, priebeh ochorenia je u každého iný. Niektorí by bez testovania ani nezistili, že sú chorí, iní zas potrebujú intenzívnu starostlivosť v nemocnici. Avšak existujú aj ľudia, ktorí Covid-19 dokážu prekonať aj doma.

V tomto článku Vám prinášame odporúčania zdravotníckych organizácii ako postupovať ak sa z koronavírusu liečite doma alebo sa doma staráte o nakazeného. 

Znížte kontakt s nakazeným

Človek, ktorý je nakazený sa musí izolovať v jednej miestnosti vzdialenej od zdravých.

Ak je to možné, nakazený by mal využívať samostatné WC a kúpeľňu.

Ak to však nie je možné, je potrebné zaručiť aby boli tieto priestory pravidelne dezinfikované po každom použití a dobre vetrané. Rovnako tak robte aj vo zvyšku príbytku, v ktorom sa zdržiavate.

Za všetkých okolností by sa mal obmedziť kontakt s nakazeným na minimum.

Mal by tak používať aj vlastné taniere, príbory či iný riad, ktoré by ste za nakazeným mali umývať v horúcej vode alebo umývačke a narábať s ním iba v rukaviciach. Pri kontakte s nakazeným alebo jeho vecami by ste mali mať nasadené rúško či respirátor a rukavice. 

Zdroj: pexels.com (upravené)

 

So špinavým oblečením a odpadom zaobchádzajte opatrne

Čo sa týka špinavého oblečenia alebo obliečok nakazeného, môžete ich prať spoločne s vecami ak nie ste nakazených. Ubezpečte sa však, že so špinavou bielizňou veľmi “nenatrasiate” a vyperiete ho na najvyššej možnej teplote podľa možnosti látky. So všetkým odpadom zaobchádzajte v rukaviciach. Po zložení rukavíc si vždy umyte ruky. V neposlednom rade sledujte svoje zdravie a zdravotný stav nakazeného, o ktorého sa staráte. Buďte v neustálom kontakte z všeobecným lekárom či špecialistami nakazeného. Ak by sa stav nakazeného zhoršoval, okamžite zavolajte na číslo 155.

 

Person Washing His Hand

Zdroj: pexels.com

 

Ako liečiť najčastejšie symptómy v domácom prostredí:

 

Vysoká teplota, horúčky

Ak máte Vy alebo človek, o ktorého sa staráte, vysoké teploty (horúčky) nesmiete zabúdať na pitný režim, respektíve dopĺňanie tekutín. To, že netrpíte dehydratáciou zistíte ľahko podľa farby moču.

Ak je Váš moč svetložltej farby alebo priesvitný máte v tele dostatok vody, ak je farba tmavšia musíte tekutiny čím skôr doplniť. Nezabúdajte na dostatok oddychu, spánku a všeobecne šetrenia sa na lôžku. Na zníženie teploty použite lieky s obsahom paracetamolu alebo ibuptofenu a dodržiavajte dávkovanie uvedené na danom lieku. 

 

Person Holding Thermometer

Zdroj: pexels.com

 

Kašeľ

Ak Vás trápi kašeľ rozhodne neležte na chrbte ale radšej na boku alebo seďte vzpriamene. Na zmiernenie kašľa pomáha napríklad aj med. Stačí tak čajová lyžička medu no med v tomto prípade nepodávajte deťom pod 12 mesiacov. Ak Vám tento “babský recept” nepomôže, spojte sa s lekárom, ktorý Vám odporučí alebo prepíše lieky na zmiernenie kašľa.

 

Honey on White Bowl

Zdroj: pexels.com

 

Dýchavičnosť a problémy s dýchaním

Problémy s dýchaním by sa pri ochorení Covid-19 nemali v žiadnom prípade podceňovať. Ak máte pocit dýchavičnosti skúste si v miestnosti udržiavať nižšiu teplotu. Zmiernite ohrev a častejšie vetrajte ale za žiadnych okolností nepoužívajte ventilátor, ktorý môže kvapôčky s vírusom rozšíriť.

Je veľmi pravdepodobné, že pri pocite dýchavičnosti človek dostane panický záchvat no ten môže tento problém iba zhoršiť. Pri dýchavičnosti by ste teda mohli skúsiť pomaly sa nadychovať nosom a vydychovať ústami pri čom máte pery jemne stlačené akoby ste išli sfúknuť sviečku. Taktiež by ste si mohli skúsiť sadnúť vzpriamene na stoličku a uvoľniť si ramená aby ste sa nehrbili.

Rovnako by Vám mohlo pomôcť jemne sa predkloniť pričom sa budete podopierať rukami tak že late položíte na kolená. Ak Vám však nič nepomôže a Vy sa cítite čím ďalej tým horšie a dýchavičnosť sa zhoršila, okamžite volajte 155.

 

Zdroj: nhs.uk (upravené)

 

Sledovanie saturácie kyslíka

Je samozrejme, že každý z nás nemá doma pulzný oxymeter, ktorý nám meria saturáciu kyslíka. Ak však toto zariadenie, ktoré sa pripína na prst máte, je dobré sledovať si hladinu kyslíka v krvi. Hodnoty od 95 do 100 sú teda normálne a pri takýchto hodnotách by ste mali v pokoji ostať doma a ďalej si ich sledovať. V prípade ak sa hodnota pohybuje v rozmedzí 93 až 94, skúste si hladinu kyslíka skontrolovať o hodinu. Ak hodnoty ostanú v tomto rozmedzí upovedomte o tom svojho všeobecného lekára a požiadajte ho o radu. No ak  Vám pulzný oxymeter ukáže hodnotu 92 a menej, okamžite zopakujte meranie. V prípade, že hodnota je stále rovnako nízka, mali by ste okamžite zavolať 155 a túto skutočnosť im oznámiť.

 

White and Black Digital Device at 36 8

Zdroj: pexels.com

 

Kedy by ste mali volať 155?

  • ťažkosti s dýchaním
  • pretrvávajúca bolesť alebo tlak na hrudi
  • zmätenosť, ktorá doteraz nebola prítomná
  • nemožnosť chorého prebudiť alebo ak máte problém ostať pri vedomí
  • namodralé pery alebo tvár

 

 

zdroj: nhs.uk/

cdc.gov

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zdravotnícke organizácie radia: Čo robiť ak sa liečite z koronavírusu doma? Ako sa máte postarať o nakazeného ak ste zdravý?”