10 nezničiteľných pravidiel, ktoré musia nasledovať ženy v rómskej komunite

Väčšina našich predstáv o pravej rómskej kultúre je skutočná. Naozaj milujú výrazné šperky, domýšľavosť a nešetria emóciami : ak je svadba, nech vie o tom celý svet, ak sú hádky, nech je rozhádaných ešte niekoľko generácií.

Moderné osady, napríklad americkí rómovia vyzerajú trochu inak, než si dokážeme predstaviť. Ženy nesmú nosiť dlhé sukne a farebné šatky. Existuje však niečo, čo všetci členovia komunity bezvýhradne nasledujú.

Tradícia manželstva

Rómovia si ctia svoju kultúru a nováčika, ktorý sa do komunity prižení, nazývajú Gorger – to je ten, kto nepatrí do ich komunity a nie je róm. Dievčatá väčšinou nachádzajú svoju lásku v rámci ich komunity. Túžba chrániť vlastnú kultúru je taká veľká, že manželstvá medzi bratrancami a sesternicami nie sú vôbec nezvyčajné.

Dievča sa musí vydávať ako panna. Čo sa stane s rómskou ženou, ktorá si pred svadbou nezachovala svoj vienok? Považuje sa za špinavú a poškodzuje komunitu. Týmto spôsobom riskuje, že zostane na ocot: žiadny róm neodporuje pravidlu komunity, nevezme si ju ak sa oddala inému.

Mimochodom, priemerný vek uzavretia manželstva je 16-17 rokov u dievčat a 18-19 u chlapcov a toto manželstvo podľa tradície musí trvať celý život. Róm ktorý sa oženil nesmie dokonca ani len premýšľať o rozvode. V rómskej komunite nie sú druhé manželstvá vítané.

Poslúchanie rodičov

Dievča, ktoré vyrastá v rómskej komunite, je od raného veku obklopované pravidlami, ktoré diktujú rodičia. Samozrejme, že takýto systém je aj v ostatných kultúrach, ale v tej rómskej majú rodičia (a hlavne otec) veľkú autoritu a dcéra musí robiť to, čo jej hovoria. Keď je staršia, z domu môže ísť len v sprievode rodinných príslušníkov (nemusia to byť nevyhnutne rodičia – sestry, bratia, tety a strýkovia môžu sprevádzať rómsku dievčinu).

Z rovnakého dôvodu rodičia často vyberajú svojej dcére manžela a neberú ohľad na jej názor. Manželstvo na základe dohody medzi Rómami nie je nič nezvyčajné. Po svadbe je tak dcéra povinná ctiť a  poslúchať svojho manžela rovnako ako rodičiov.

Chlapci majú v tomto ohľade oveľa väčšiu slobodu – môžu opustiť samotný dom, vybrať si vlastnú nevestu atď.

Volanie na políciu

Rómovia sú spravidla hluční, často sa púšťajú do bitky s predstaviteľmi nepriateľskej rodiny, a to je tiež súčasťou ich tradícií. Všetky problémy sa však vyriešia v rámci rodiny bez toho, aby sa dovolávali zákona. Volanie polície ani podanie žaloby nie je v ich pravidlách. Rómovia si to radšej prídu osobne vybaviť do domu súpera ale sa pobijú rovno na svadbe. V najhoršom prípade sa rodina zriekne toho, ktorý zavolá políciu na pomoc, a to je povinná vedieť každá osoba v rómskej komunite je povinná vedieť, že je to proti pravidlám.

Žena sa bude musieť vyrovnať s násilím

Štatistiky domáceho násilia v rómskych komunitách sú neuveriteľne vysoké. Štúdia v Anglicku ukázala, že 61% vydatých Rómov v Anglicku je vystavených násiliu. Ženy sú nútené s tým vyrovnať. Účastníčka výstavy Gypsy Sisters Melli hovorí, že keď ju bývalý manžel zamkol do prívesu a keď sa pokúšala brániť, niekoľkokrát ju udrel. Rodina dievčaťa ju presviedčala, aby sa k manželovi vrátila späť. Dievča vysvetľuje prečo: „Toto je rómska tradícia a musí sa rešpektovať.“

Udržiavanie poriadku v dome

Tak ako si vo väčšine krajín žena môže dovoliť nestarať sa o domácnosť, dokonca byť niekedy lenivá na upratovanie,  pre Rómov je to neodpustiteľné. Hygiena v kultúre Rómov zaujíma dôležité miesto a žena je zodpovedná za udržiavanie čistoty domu. Musí dodržiavať niekoľko pravidiel, najmä nesmie zdieľať svoj riad a príbory s nikým, vrátane jej manžela. Všetky predmety riadu sa niekoľkokrát umyjú: pod tečúcou vodou, v samostatnej miske s vriacou vodou a opäť pod tečúcou vodou.

Mužské a ženské oblečenie sa perie oddelene. Horná časť tela je považovaná za čistú, zatiaľ čo spodná je špinavá, takže oblečenie „do pása“ a „od pása“ sa perie oddelene. Samozrejme aj bielizeň je predmetom osobného prania.

Tehotenstvo

Tehotná žena by nemala fyzicky kontaktovať s nikým. V tomto období dokonca nespí ani na rovnakej posteli so svojím manželom. Navyše rómska žena je v období tehotenstva ospravedlnená od povinností v domácnosti: počas tohto obdobia pripravuje jedlo a udržuje čistý dom manžel.

Americkí rómovia však niekedy zanedbávajú toto pravidlo – ich ženy sú nezávislejšie.

Nosenie výrazného a provokatívneho oblečenia

Nielen správanie rómov musí byť čudné a hlučné, oblečenie by malo kričať tiež. Tak môže prilákať pozornosť svojho budúceho manžela bez toho, aby sa snažila (pretože sa zoznamovať sa s chlapcami ak prvá sa nemôže). Najpozoruhodnejším príkladom tohto správania sú americkí rómovia, ktorí sa každý deň vyzdobia ako v sviatok. Na svadby či narodeniny si zaobstarávajú tie najvýraznejšie dekorácie a najluxusnejšie šaty.

Zákaz ísť na poschodie

Fotograf Eugene Domansky zachytáva, ako mužské a ženské časti tábora Rómov – kočovníkov idú do autobusu cez rôzne dvere, aby sa nedotkli.

V rómskej kultúre je pojem „špina“ stále rozšírený, s čím sa spáka skutočnosť, že spodná časť tela je považovaná za špinavú. Toto sa nevzťahuje na mladé dievčatá a panny. Vydatá žena je považovaná od pása za „nečistú“, a dotknúť sa jej sukne alebo topánky znamená „poškvrniť sa“. Preto, ak rodina žila v dvojpodlažnom dome, žena mala zakázané ísť na poschodie – tam mohli ísť len deti a mladé dievčatá.

Náušnice sú výlučne ženský atribút

Rómske ženy milujú šperky, čím masívnejšie a ligotavejšie, tým lepšie. A čo muži? Mnohí z nás si predstavujú róma  s náušnicou v uchu, ale vedec zaujímajúci sa o rómsku kultúru Kirill Kozhanov tvrdí, že v ich kultúre náušnice sú len časťou ženského obrazu a pre mužov je nosiť náušnice nevhodné.

Po svadbe už len sukňa

Na fotke môžete vidieť, že dievčatko nosí nohavice, zatiaľ čo dospelé ženy sú oblečené výlučne v šatách, sukniach.

U Rómov – kočovníkov platí, že vydatá žena môže nosiť iba sukňu. Kirill Kozhanov hovorí, že slobodné dievčatá často nosia džínsy a po sobáši si zvyknú dať sukňu priamo na ne.

Samozrejme že určité zvyky rómskeho života sú už zastarané. Okrem toho sú pre dievčatá celkom kruté. Viete niečo zaujímavé o podobných tradíciách v iných krajinách?

Zdroj :admer.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 nezničiteľných pravidiel, ktoré musia nasledovať ženy v rómskej komunite”