Čo robiť, ak sa vaša svokra nespráva tak, ako by mala? Poznáme riešenie

Nesnažte sa pochopiť rodinné hodnoty a tradície iných ľudí.

Koniec koncov, môžu sa zásadne líšiť od toho, na čo ste zvyknutí u vás vo vašej rodine. No nie vždy to tak je…Prečítajte si príbeh o žene, ktorú by mnohí nazvali zlou babičkou. Možno však človeka odsudzovať za prístup k životu?

RODINNÉ HODNOTY A TRADÍCIE

„Často sa stáva, že ženy nemajú dobrý vzťah so svojou svokrou.

No niektoré majú v tomto smere hotové šťastie.

Môj príbeh je úplne iný: zdá sa, že taký vzťah so svokrou nemá žiadna iná…

Moja budúca svokra mala práve 50 rokov, keď sme sa stretli. V ten deň som sa dozvedela, že pracuje ako majiteľka salónu krásy.

Aj keď podľa jej vzhľadu sa dalo tušiť:

studená zvýraznená blond farba vlasov, dlhé riasy, vytetované obočie a žiarivo červený rúž na perách. Opätky a mejkap nechýbali ani vtedy, keď išla vyniesť smetí.

woman in brown coat sitting on brown wooden dockUnsplash

Chodí na rande niekoľkokrát týždenne. Pravidelne navštevuje kurzy jogy, organizuje stretnutia s priateľmi, prípadne sa chodí rozmaznávať na rôzne kozmetické procedúry. Zdá sa, že táto žena sa na našu svadbu pripravila dokonca viac ako my. A ako ju všetci obdivovali!

Po svadbe sme sa nasťahovali k svokre. Hovorili sme spolu len veľmi zriedka, pretože radšej trávila čas mimo domu. Prakticky nevarila a nikdy si s nami nesadla za stôl. Zaujímalo ma, či sa tak správala vždy.

Manžel však nechcel hovoriť o tejto téme.

Dozvedela som sa len to, že ich otec opustil takmer okamžite po jeho narodení. Pri pohľade na moju svokru sa z nejakého dôvodu nečudujem, že jej vzťahy s mužmi nevychádzajú. Pôsobí mimoriadne ľahostajne. K tejto téme sme sa už nikdy nevrátili.

Čoskoro som zistila, že som tehotná. Pripravovala som slávnostnú večeru. Správy v televízii ma však natoľko odradili, až mi prišlo nevoľno.

Požiadal som svokru, aby mi pomohla s varením, ale ona sa iba usmiala a povedala: „Ja už utekám na firemný večierok, vidíme sa zajtra!“

Na druhý deň zistila, že sa z nej stane babička. „Ste ešte takí mladí, kam sa ponáhľate?

Mohli ste mať aspoň trochu času pre seba. Možno ešte zmeníte názor,“ povedala s vážnou tvárou.

To samozrejme nie sú slová, ktoré by som chcela počuť. Vnúčatá teda nebola téma, ktorá by ju nadchla.

Po narodení dieťaťa sa náš život takmer nezmenil. Možno sa len nahromadilo ešte viac problémov.

Svokra vždy niekam odchádzala a prišla domov až večer.

K vnukovi sa prakticky nepriblížila. Stáva sa, že mu zamáva rukou a pošle vzdušný bozk – takto vyzerá láska a starostlivosť babičky v jej podaní.

woman carrying babyUnsplash

Pamätám si, že som raz musela ísť pre vodu a malý nespal. Išla som za svokrou do izby a poprosila ju, aby išla k môjmu synovi.

Ona ležala v polohe motýľa na zemi so zavretými očami. Povedala som to raz, dvakrát – ticho. Meditovala so slúchadlami v ušiach a nevnímala okolitý svet.

A nedávno prišla so šokujúcou správou. Povedala, že sa od nás odsťahuje, pretože sa bude vydávať.

Odvtedy nikdy nestrávila noc doma.

Zatiaľ čo môj manžel pracuje, ja som neustále s dieťaťom. Syn má takmer rok a nikdy nezostal s babkou dlhšie ako hodinu. Je to normálne?

selective focus photography of coupeUnsplash

Raz som sa opýtala svokry, prečo ignoruje všetky moje žiadosti o strávenie aspoň nejakého času s jej vnukom. Ona mi na to odpovedala:

„Nie som vaša pestúnka. Boli ste to vy, kto chcel dieťa, takže teraz sa môžeš oboznámiť s čarom rodičovského života.“

Som veľmi smutná, pretože moja matka žije ďaleko a nemôže prísť. Každý týždeň nám posiela zásielky s darčekmi pre svojho vnuka, sníva o tom, že ho uvidí. Čoskoro vyrastie a pôjdeme ich navštíviť.

Môj syn konečne zistí, aká by mala byť skutočná babička.

Teraz už so svokrou prakticky nekomunikujeme. Jej nový priateľ už vzal všetky jej veci z bytu a ona nás nenavštevuje. Možno stojí za to sa opäť porozprávať so svokrou a vysvetliť jej, aké dôležité je komunikovať so svojím vnukom?“

woman with brown hair and black eyesUnsplash

Súhlaste? Nie všetky 50-ročné ženy chcú zostať doma a starať sa o svoje vnúčatá. A to je úplne normálne! Moderní ľudia v zrelom veku sa už dávno začali vymaňovať zo stereotypov a žiť tak, ako sa im páči. No ľudia okolo nich nie sú vždy pripravení tomu rozumieť.

Mnohým bude správanie svokry pripadať čudné. Nezabudnite však, že každý sme iní. Niekoho rola babičky inšpiruje a niekto ju vôbec nepotrebuje. Vy to jednoducho musíte prijať, bez toho, aby ste sa takého človeka snažili zmeniť. Čo si o tom myslíte?

 

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Čo robiť, ak sa vaša svokra nespráva tak, ako by mala? Poznáme riešenie”