sobota, 27 júla, 2024

Efektívna pomoc, vďaka ktorej vašej orchidei narastú nové, zdravé korene

Milovníci orchideí si dobre uvedomujú, že ich zbožňovaná rastlina je niekedy rozmarná. Stačí mierna odchýlka od normy či napadnutie škodcom a uhynutie alebo zvädnutie orchidey je na svete. Inšpirujte sa metódou, ktorá vo všetkých prípadoch pomôže orchidei vypestovať si silné korene a krásne farebné kvety.

selective focus photography of purple moth orchids during daytimeUnsplash

V prvom rade musí byť orchidea vybratá zo starého kvetináča. Skontrolujte, či ju nenapadlo nejaké plesňové ochorenie alebo či nemá mŕtve korene. Ak áno, zrežte ich, zdravé kúsky opláchnite a aplikujte na ne pomocou rozprašovača roztok z peroxidu vodíka (1 polievková lyžica na fľašu rozprašovača). Nechajte to cez noc vysušiť v prázdnom kvetináči. Môžete to takto ponechať aj celý deň.

Druhým krokom k vytvoreniu koreňa orchidey je namočenie do špeciálneho roztoku. Do priestrannej nádoby, kde je orchidea umiestnená spolu s koreňmi (vo vode sú iba korene), nalejte 2 litre teplej vody. Do roztoku následne pridajte triesloviny. Najjednoduchším spôsobom je použiť bežné čajové vrecúško (čistý čierny čaj). Vrecúško len chvíľu podržte, aby sa voda mierne zafarbila,  ako na fotografii nižšie. Do tej istej vody pridajte 5 kvapiek citrónovej šťavy a 10 kvapiek akéhokoľvek prírodného rastového stimulátora a koreňového prípravku. Počas tejto doby by už voda mala mať izbovú teplotu – čo je pre orchideu najlepšie. Vysušenú orchideu vložte koreňmi do vody a nechajte pôsobiť jednu hodinu, nie viac.

Po uplynutí tejto doby nechajte orchidey opäť cez noc alebo deň sušiť v prázdnych kvetináčoch. Hornú časť jemne zakryte vreckami.

Posledným, tretím krokom je vytvorenie priaznivého prostredia pre zakorenenie. Budete potrebovať rašelinník, vopred namočený a vytlačený od prebytočnej vlhkosti, a priestranné vrecúško na zips. Vložte orchidey do malých kvetináčov (prázdnych) a vložte ich do vrecka na zips.

Medzi dva črepníky rozložte vlhký rašelinník (alebo okolo jedného, ​​ak je veľký a orchidea je len jedna). Teraz takmer úplne zatvorte vrecúško a do malého otvoru fúknite vzduch. Teraz ho už úplne zatvorte. Nafúknutím vrecúška ste vytvorili prirodzené prostredie pre stimuláciu koreňov.

Umiestnite orchideu na teplé a svetlé miesto bez priameho slnečného žiarenia po dobu jedného týždňa. Nechajte ju tak, nemusíte už nič robiť. Ak orchidea počas tejto doby nevyprodukuje dostatočný počet koreňov, opakujte postup s máčaním v roztoku, sušením a umiestnením do vrecka na zips ešte 1-2 krát, kým orchidei nenarastú korene. Funguje to na 100%!

https://www.youtube.com/watch?v=CkS6HQsndGU&feature=emb_title&ab_channel=TamingTheOrchid

 

Zdroj:

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights