Priznanie onkológa, ktorý bojuje proti rakovine: „Človek by si mal stanoviť ciele a dosiahnuť ich, bez ohľadu na to, ako…

„Keď mi kolegovia prvýkrát oznámili, že mám rakovinu, celým mojím telom prebehla vlna tepla – bol to šok. O pár minút neskôr som prišiel naspäť k mojím zmyslom a presne som vedel, čo budem ďalej robiť.ˮ V marci 2018 sa 40-ročný Andrej Pavlenko, onkológ z Petrohradu, dozvedel, že má agresívnu formu rakoviny žalúdka v treťom štádiu.

Andrej si vytvoril na internete osobný blog, kde počas uplynulých 7 mesiacov poctivo a otvorene ukazuje, ako žije pacient s rakovinou. Točí videá, zdieľa fotografie o svojom živote pacienta s rakovinou, ktorý o nej vie doslova všetko.

андрей павленко

Choroba, spomienky, každodenné myšlienka sa stali vecami, ktoré zdieľa so širokou verejnosťou. Onkológ, ktorý na vlastnej koži zažíva toto trápenie a je presvedčený, že informácie sú hlavnou zbraňou v boji proti rakovine. Jeho kolegovia sú pravidelnými čitateľmi blogu a pozorne sledujú a veria, že sa mu podarí zvíťaziť v tomto ťažkom boji. Nastavenie mysle a láska k životu dokážu spôsobiť nevídané zázraky!

7 mesiacov, 5 agresívnych chemoterapií a nakoniec operácia – v polovici septembra mu vyoperovali celý žalúdok. Zdá sa, že Andrej si už celkom zvykol na to, že za ním neustále chodí človek s kamerou a vôbec ho to netrápi.

Andrej má tri deti – dievčatá majú 13 a 6 rokov a syn nedávno oslávil 1 rok. Najhoršie to je s najstaršou dcérou, pretože už vie, v akej vážnej situácii sa nachádza jej otec. Andrejova manželka hovorí, že dcéra po večeroch plače do vankúša, hoci navonok sa snaží neukazovať svoj strach.

андрей павленко онколог

Mladšia dcéra vie o tom, že ich otec sa lieči na nádor, no Andrej je presvedčený, že nepotrebuje vedieť ďalšie podrobnosti o možných výsledkoch. „Jediná vec, ktorá ma dokáže rozcitlivieť, je myšlienka na moje deti. Samozrejme, že na to stále myslím,ˮ hovorí Andrej.

V septembri po prvýkrát za 6 rokov prišiel domov, aby si oddýchol. Dokončil posledný cyklus chemoterapie a v Gruzínsku (vo vlasti svojej manželky) sa rozhodol dať svojmu telu čas na zotavenie. Nevydržal však len vylihovať na pláži – mal prednášku určenú chirurgom v jednej z nemocníc, navštívil rodný dom jeho manželky a nechal pokrstiť svojho najmladšieho syna.

Ako si robiť plány v živote, keď máte rakovinu?

„Mal som príležitosť vybrať si ľubovoľnú možnosť: od ničnerobenia až po náročnú liečbu. Keď som sa dozvedel o diagnóze, vedel som presne, aké budú moje ďalšie kroky. Dal som si 4 najdôležitejšie úlohy.

Po prvé, urobiť všetko preto, aby sa onkologické centrum, ktoré som začal budovať pred rokom a pol, aj naďalej rozvíjalo. Už som si našiel človeka, ktorý by ma mohol nahradiť, keby som sa nedokázal vrátiť k mojej hlavnej práci.

Po druhé, okamžite vo mne vznikla myšlienka tvorby mediálneho portálu. To je to, čo leží na povrchu. To, o čom sa bavíme s chlapcami, ktorí vedia, čo obnáša rakovina.

андрей павленко новости

Po tretie – rodina. Chcem pre ňu urobiť maximum, chcem, aby získali akúsi finančnú nezávislosť. So mnou sa môže stať čokoľvek, preto ich chcem finančne zabezpečiť, aspoň na istý čas. Neviem ako to urobiť, pretože v našej rodine pracujem len ja.

V predošlej klinike som za 10 rokov dostal 42-tisíc rubľov, začínal som s 8 tisíckami. Toto je Petrohrad. Len nedávno, čo som sem prišiel, som začal zarábať slušné peniaze. Niet divu, že sa hovorí, že dobrý chirurg začína zarábať od 40-tky. Ja by som len dodal, že ide o chirurga, ktorý má správne princípy.

Štvrtým bodom je porazenie mojej choroby. Viem absolútne o všetkom, čím si možno prejdem: všetky komplikácie, ktoré môžu vzniknúť, varianty týkajúce sa progresu ochorenia. Som však na to psychicky pripravený. Neviem čo sa stane, keď sa ochorenie rozvinie, uvidíme. Pokúsim sa vás o tom informovať, pretože môj blog je určený pre všetkých.ˮ

андрей павленко дневник

V siedmej epizóde svojho blogu hovorí o tom, ako pripravoval svojich pacientov na operáciu a prečo mal v noci pred dňom operácie pokojný spánok. „Pred operáciou nemôžete panikáriť. Môžete mať mierne obavy, strach, no žiadna panika,“ vysvetľuje chirurg.

„Je to takmer mesiac od ukončenia 7-mesačnej kombinovanej liečby . Som vďačný každému, kto mňa aj moju rodinu podporil v tomto ťažkom životnom období. Teraz sa cítim dostatočne dobre na to, aby som sa mohol aktívne zúčastňovať na hlavnom pracovnom projekte môjho života – CancerFund (nadácia na liečbu rakoviny).

андрей павленко онколог блог

Hlavným cieľom tohto charitatívneho projektu je podpora a rozvoj onkologickej starostlivosti v našej krajine. Zmeňme spoločne tento svet k lepšiemu! Neviem koľko času mi bude dopriate, no budem s vami čo najviac ako sa len bude dať a chcem urobiť všetko, aby nič nevyšlo na zmar,ˮ píše na svojej facebookovej stránke.

„Nikdy som nevystupoval na verejnosti, nemal som rád uverejňovanie príspevkov na Facebooku. Teraz som dojatý všetkými tými správami, ktoré mi zároveň dodávajú silu. Som silný človek, no oni mi dávajú silu naviac – všetky vaše správy s podporou a ponukou na pomoc,ˮ hovorí lekár.

андрей павленко онколог блог

Podeľte sa o tento inšpiratívny článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku. Andrejovi želáme veľa zdravia a veríme, že svoj boj dotiahne do víťazného konca!

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Priznanie onkológa, ktorý bojuje proti rakovine: „Človek by si mal stanoviť ciele a dosiahnuť ich, bez ohľadu na to, ako…”