Služobná poprosila svojho syna, aby sa najedol v kúpeľni. Keď sa o tom dozvedel majiteľ domu…

Pomocnica v domácnosti mala vypomáhať na slávnostnej večeri, no nemala miesto, kam by mohla dať svojho 4-ročného syna. Magnát, pre ktorého pracovala, vedel, že je matkou, takže jej dovolil, aby ho priviedla do domu.

Mladá matka často pracovala od skorého rána až do neskorého večera, preto niet divu, že sa pred svojím dieťaťom cítila previnilo.

Dobrosrdečný majiteľ domu si všimol, v akej náročnej situácii sa nachádza, a tak jej vo svojom príbytku zabezpečil izbu, v ktorej mohla žiť spolu s dieťaťom.

Žena to však odmietla: „Ďakujem vám, pane, ale to nebude nutné. Obávam sa, že by som tým vám a vašej rodine spôsobila zbytočné nepríjemnosti.“ Po tom, čo si vypočul jej odpoveď, prestal trvať na svojej ponuke. Rešpektoval jej rozhodnutie a odvtedy sa o tejto téme už nebavili.

Pravdou však bolo, že slúžka sa obávala toho, že jej malý syn si všimne rozdiel medzi ich rodinou a rodinou bohatého muža. Ich chudoba by mohla zasiahnuť jeho hrdosť. V dome sa nachádzalo mnoho izieb, ich súčasťou boli aj sprchy s WC. Jediná kúpeľňa bola väčšia ako celý ich dom!

Keď sa však majiteľ rozhodol usporiadať slávnostný večierok, na ktorý bolo pozvaných množstvo hostí, žena tam musela ostať vypomáhať.

Jej dieťa však nemohlo byť doma samé až do polnoci, preto ho požiadala, či by ho mohla priniesť do jeho vily.

Keď sa začali zhromažďovať hostia v jeho sídle, žena priviedla svojho syna do kúpeľne, ktorú majitelia využívali len zriedkavo. Dala mu pred seba tanier s mäsovými rolkami, ktoré si ráno kúpila na ceste do práce.

Po tom, čo jej syn vošiel do kúpeľne, bol ohromený tým, aká bola pekná a čistá.

Mramorová podlaha, umývadlo sa lesklo a prvýkrát uvidel vaňu.

Matka mu povedala, že je to špeciálne miesto a musí tam byť potichu, potom odišla obsluhovať hostí. Chlapček sedel na mramorovej podlahe, začal jesť a spieval si svoje obľúbené pesničky.

Majiteľ domu, ktorý prešiel okolo služobnej, sa opýtal, kde je jej dieťa. Trochu ju to rozrušilo, povedala mu, že sa hrá v záhrade. Muž prikývol a šiel chlapca hľadať. V záhrade však nikoho nenašiel, preto začal prehľadávať spálňu, kuchyňu a chodby. Zrazu začul z kúpeľne chlapčenský spev.

Bol šokovaný, keď uvidel ako tam spieva a je mäsové rolky. Opýtal sa ho: „Mladý muž, prečo tu jete?

Viete čo je to za miesto?“

Chlapec mu odvetil: „Moja mama mi povedala, že táto miestnosť je jedinečná, majiteľ tohto domu ju pripravil pre mňa. Dáte si rolku?“

Muž na chlapcovu otázku prikývol a usmial sa. Potom si k nemu sadol na podlahu. Z nejakého dôvodu si spomenul na svoje detstvo. Jeho rodičia boli chudobní a živorili zo dňa na deň.

O chvíľu neskôr sa vrátil do jedálne a ospravedlnil sa hosťom, že ich nemôže zabávať, no navštívil ho špeciálny hosť.

Vzal dva taniere s najlahodnejšími dobrotami a odišiel do kúpeľne, kde bol aj chlapec.

Sadol si na podlahu, ako chlapec, obaja sa pustili do jedla a začali si pospevovať. V jednom okamihu mu muž povedal, že jeho matka je úžasný človek a skvelá matka.

Chlapče, musíš byť k svojej mame láskavý. Musíš ju milovať a byť dobrým človekom až vyrastieš,“ povedal mu muž.

Hostia si postupne začali všímať, že hostiteľa nie je možné nikde vidieť, preto sa ho rozhodli hľadať. Keď ho našli v kúpeľni ako spieva, s radosťou sa k nemu pridali. Čoskoro všetci začali s chlapcom spievať aj ďalšie pesničky.

Vďaka tomuto prístupu muža bol chlapec presvedčený, že jeho matka bola veľmi rešpektovaná osoba a cítil sa ako najdôležitejšie dieťa na svete.

O niekoľko rokov neskôr z chlapca vyrástol muž a stal sa z neho úspešný podnikateľ. Mal vlastné niekoľkomiliónové obchodné impérium a postavil si dom s kúpeľňou, ktorá vyzerala rovnako ako tá, ktorú videl ešte ako malé dieťa.

Aj on bol veľkorysý a často anonymne prispieval rôznym charitatívnym organizáciám. Mnohí jeho kolegovia sa ho pýtali, prečo to robí anonymne, on im na to odpovedal:

Nikdy nezabudnem na to, ako pred mnohými rokmi, jeden magnát spolu s jeho hosťami na večierku zabudli na svoje postavenie, len aby ochránili city 4-ročného chudobného chlapca.“

To, čo sa môže zdať ako obyčajná maličkosť, dokáže mať na človeka obrovský vplyv. Kto by to bol povedal, však?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Služobná poprosila svojho syna, aby sa najedol v kúpeľni. Keď sa o tom dozvedel majiteľ domu…”