Svoje obličky si ničíme my sami! 10 zlozvykov, ktorých sa musíte vzdať

Obličky – párový orgán, ktorý je považovaný za jeden z najdôležitejších v ľudskom tele.

Predstavujú filter, ktorého úloha nie je vôbec jednoduchá, pretože musí vyčistiť krv od všelijakých toxínov, choroboplodných zárodkov a infekcií. Obličky tiež regulujú rovnováhu soli v tele, krvný tlak a produkciu červených krviniek.

Zoznam by mohol pokračovať ešte ďalej, ale zameriame sa na to, ako ľudia podceňujú prácu tohto orgánu.

Aj keď o týchto zlozvykoch a nebezpečenstvách vieme, o ich následkoch radšej nepremýšľame. Skončite s nimi, aby ste ochránili obličky aj seba od bolestí a chorôb. Koniec koncov, ako sa hovorí: „Človek je zdravý len vtedy, ak aj jeho obličky sú zdravé.“

Spôsoby, akými škodíte svojim obličkám

  1. Alkohol a fajčenie

Je preukázané, že dlhodobé fajčenie a konzumácia alkoholu má negatívny vplyv na zdravie. Zhoršuje funkciu obličiek, pretože nevedia bojovať s vysokým množstvom získaných toxínov v tele.

Hoci vo filmoch všetci vo veľkom popíjajú a fajčia, v skutočnom živote sa títo ľudia pomaly zabíjajú. Popremýšľajte o tom, keď si budete chcieť zapáliť ďalšiu cigaretu alebo otvoriť fľašu piva.

  1. Nedostatok spánku

Faktom je, že práve v noci sa obnovuje obličkové tkanivo. Ak máte ustavičný nedostatok spánku, tento proces neprebehne úplne, čo môže čoskoro viesť k nesprávnemu fungovaniu tela. Zabudnite teda na tvrdenie, že spánok je pre slabochov!

  1. Veľké množstvo kofeínu

Dôvod prečo nemôžete zaspať…Kofeín, ktorý je obsiahnutý v káve a mnohých nealkoholických nápojoch, vo veľkom množstve škodí celému telu, no predovšetkým obličkám. Má silné močopudné vlastnosti, dehydruje organizmus a spôsobuje, že obličky fungujú naprázdno, čo ich zaťažuje ešte viac.

  1. Pasívny životný štýl

Najmä pri sedavom zamestnaní činnosť obličiek stagnuje. Ak chcete mať správny krvný obeh mali by ste pravidelne cvičiť a dodržiavať pohyb. Cvičenie dokáže zabrániť vzniku obličkových kameňov.

болят почки  

  1. Nedostatok vitamínu B6

Aby obličky správne pracovali, mali by ste denne konzumovať priblížne 1,3ml vitamínu B6. Je obsiahnutý v rybách, zemiakoch, v mnohých druhoch ovocia s výnimkou citrusov.

  1. Oneskorené vyprázdňovanie močového mechúra

Trvalé zadržiavanie moču môže viesť k zlyhaniu obličiek a inkontinencii.

  1. Prebytočné množstvo sodíka

Hlavný zdroj sodíka pre človeka sa nachádza v soli. Dávajte však pozor, aby ste to s ňou neprehnali. Potom sa vaše obličky ako hlavný regulátor metabolizmu vody a soli s tým nemôžu vyrovnať. Denná dávka soli pre dospelého človeka predstavuje 5-6 gramov.

  1. Neuvážená diéta

Diéty, ktoré spaľujú tuk z tela v podstate zanechávajú obličky bez ochrany a tak ani nie sú schopné kompletne plniť svoju funkciu. V dôsledku toho v obličkách vzniká dvojaká pohroma: na jednej strane filtrujú krv s narušenou rovnováhou, a na druhej strane nedostanú potrebné živiny.

  1. Nadbytok bielkovín

Bielkoviny nie sú schopné zhromaždiť sa v tele tak ako tuky. Ak je bielkovín a ich produktov rozkladu prebytočné množstvo, zvyšuje sa tým záťaž na obličky. V prípade, že obličky nedokážu vylučovať tieto produkty metabolizmu, môžu sa v nich začať tvoriť kamene.

  1. Nedostatočný príjem vody

Pre správne fungovanie obličiek, rovnako ako aj pre všetky orgány, je potrebné piť dostatok vody. Táto zázračná tekutina, okrem iného, dokáže odplaviť všetku špinu z tela von.

Zdravie obličiek je vo vašich rukách! Pokúste sa zbaviť týcho zlozvykov a budete sa cítiť oveľa lepšie.

Dajte o tom vedieť aj svojim blízkym a priateľom, aby ani oni už nepoznali problémy s obličkami!

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Svoje obličky si ničíme my sami! 10 zlozvykov, ktorých sa musíte vzdať”