back to top
utorok, 23 apríla, 2024

12 fráz, ktoré by rodičia nikdy nemali povedať svojim deťom. Nebudú viesť k žiadnemu dobru

Mnoho ľudí podceňuje silu slov, no jediná nepremyslená veta dokáže zmeniť celý váš život. Platí to najmä pre deti, ktoré to všetko absorbujú ako špongie.

Odborníci potvrdzujú, že hrubé správanie voči deťom počas ich detstva poškodzuje fyzický a emocionálny stav budúceho dospelého človeka.

Toto je 12 fáz, ktoré by ste vaším deťom nemali radšej nikdy povedať…

  1. „Všetko poviem ocovi.“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Otec a ja držíme spolu, a ak som na teba nahnevaná ja, potom bude aj on.“

Dôsledky: Dieťa si myslí, že ak otec bezpodmienečne podporuje mamu a nikto nechce počuť jeho verziu toho, čo sa stalo, znamená to, že sú obaja proti nemu. Takto sa rodia pocity osamelosti a nedôvery.

Rada: Ak je pre vás dôležité, aby ste takéto informácie poskytli aj jeho otcovi, opýtajte sa, či je dieťa pripravené povedať mu všetko aj bez vášho popudu. Naučte svoje dieťa, aby si vedelo priznať svoje chyby a robilo to úprimne.

  1. „Tvoje nie je nič, všetko sme to kúpili my.“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Nepatrí ti ani tvoj obľúbený medvedík a kedykoľvek ti môžeme všetko vziať.“

Dôsledky: Obľúbené veci sa stávajú hlavným predmetom vydierania a je to práve takíto fráza, kedy deti začnú chápať, že materializmus je v tomto svete dôležitejší ako čokoľvek iné.

Tip: Najdôležitejším momentom v rodičovstve je ukázať dieťaťu, že ho milujú, a nikto nebude manipulovať ich citmi prostredníctvom drahého darčeka, aj keby to mala byť len obyčajná hračka.

  1. „Privedieš ma do hrobu.“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Ak sa rodičom stane niečo zlé, ono bude na vine.“

Dôsledky: Niektorí rodičia sú presvedčení, že dieťa by malo byť vďačné za život, ktorý mu bol daný, a preto každú jeho námietku považujú za osobnú urážku. Pocit menejcennosti sa tak postupne rozrastá.

Rada: Zabudnite na frázy „Zbláznim sa z teba“, „Kvôli tebe mám bolesti hlavy“, „S otcom nás privedieš do hrobu“ a podobne. Namiesto dramatických vystúpení jasne vysvetlite podstatu vašich pripomienok, ak nejaké skutočne máte.

  1. „Kto sa s tebou bude chcieť zosobášiť?“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Nikto ťa nebude potrebovať.“

Dôsledky: Podobné „predpovede“ babičiek a matiek spôsobujú strach z budúcnosti a nedôveru vo vlastné schopnosti: ak najbližší ľudia povedia, že to nebude fungovať, bude to tak.

Tip: Venujte viac pozornosti povahe vášho dieťaťa, než jeho vonkajším atribútom (ktoré sa budú ešte niekoľkokrát meniť), nebráňte mu vyjadriť svoje pocity a názory.

  1. „Nechaj to tak, ja to urobím, ty si ešte malý.“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Nemá zmysel sa usilovať a skúšať, aj tak sa ti to nepodarí.“

Dôsledky: Takou „starostlivosťou“ zničíte v dieťati pocit zanietenia a zbavíte ho možnosti naučiť sa niečo nové. Keď dieťa vyrastie, nebude vedieť byť nezávislé a jediná vec, o ktorej bude presvedčené, je tá, že je smoliar.

Rada: Je dôležité, aby dieťa porozumelo úlohe, ktorú hrá v rodine, a pre zdravé sebavedomie je nevyhnutné, aby mohlo robiť to, v čom je dobré. Na to potrebujete prax, preto buďte trpezliví a radšej vymyslite úlohy, ktoré bude dieťa môcť vykonávať bez vašej pomoci.

  1. „Prečo si mal/a 10 a nie 12 bodov?“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Nespĺňaš moje očakávania. Keby si bol dobrý, určite by si získal 12 bodov.“

Dôsledky: Dospelí rýchlo zabúdajú, aké je to byť dieťaťom, a skutočne veria, že z ich strany neexistujú žiadne problémy ani dôvod na obavy. Deti sú však vystavované stresu z mnohých dôvodov, preto je lepšie, ak im v takejto situácii zbytočne nepriťažujete.

Tip: Nezabudnite sa zaujímať o dieťa, spýtajte sa ho aký bol jeho deň, a ak si všimnete nejaké ťažkosti, potom nasmerujte dieťa k ich riešeniu.

  1. „Nerozumieš po dobrom?“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Som silnejší, preto mám vždy pravdu.“

Dôsledky: Zastrašovanie rýchlo prestane fungovať. V prípade, že došlo k fyzickému napadnutiu, nebuďte prekvapení, kde sa u zdravého dieťaťa v budúcnosti objavia zdravotné problémy: migréna, artritída, bolesť dolnej časti chrbta, astma, hypertenzia, chronická únava, depresia a oveľa viac.

Tip: Dôverou a komunikáciou môžete dosiahnuť oveľa viac než vyhrážkami a opaskom.

  1. „Mňa nezaujíma, čo chceš a čo nechceš.“

 

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Tvoje túžby nikoho nezaujímajú.“

Dôsledky: Čím väčší tlak je na dieťa vyvíjaný, tým viac mu bude chcieť odporovať.

Tip: Vždy dieťaťu vysvetlite svoj postoj a prečo chcete, aby to tak bolo. Kompromis s deťmi je možný, preto je vhodné, aby ste jeden druhého dokázali vypočuť a boli k sebe úprimní.

  1. „Nevymýšľaj si!“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Nezaujímam sa o tvoje problémy“; „Neverím ti.“

Dôsledky: Odmietnutím strachu dieťaťa problém nevyriešite. Akékoľvek emócie (aj keď sú zapríčinené fantáziami) sú skutočné, a podobnými vetami dieťa učíte skrývať svoje skutočné pocity a zážitky.

Tip: Porozprávajte sa s dieťaťom o najstrašidelnejších príšerách, dajte mu najavp, že mu veríte a že ste tam vždy pre neho.

  1. „Nerob mi hanbu.“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Si zlý.“

Dôsledky: Ak chcete dieťaťu poukázať na jeho nedostatok, je potrebné pamätať na to, že kopíruje správanie rodičov.

Tip: Ukážte slušné správanie a buďte mu príkladom. Ak budete zdraviť susedov, vynesiete odpadky do kontajnera a budete pozorní k ostatným, potom tieto návyky prenesiete aj na vaše dieťa.

  1. „Nepôjdeš sa hrať, kým to nedoješ.“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Niečo za niečo.“

Dôsledky: Takáto taktika bude fungovať len do určitého okamihu a nebude trvať dlho, kým s vami začne dieťa vyjednávať: Ja dokončím druhú polovicu, ak mi kúpite nový počítač, pôjdem vyvenčiť psa ak…a tak ďalej.

Tip: Vysvetlite dieťaťu svoj postoj ako aj to, prečo je dôležité robiť to, čo požadujete. Pokúste sa nekupovať si správanie svojho dieťaťa: skôr alebo neskôr sa vám to vymkne spod kontroly.

  1. „Zavri zobák!“

SmallJoys

Čo dieťa počuje: „Nemilujem ťa.“

Dôsledky: Každé hrubé slovo sa v budúcnosti vráti a verte, že vás to zabolí. Rodičia sú skutočne prekvapení drzosťou a ignoráciou svojich detí, no nepamätajú si, ako sa k nim počas detstva zabudli správať s rešpektom.

Tip: Pred začatím dialógu s dieťaťom za najskôr zamyslite sami nad sebou: prečo vás tak obťažuje typické detské správanie? Možno problém spočíva v negatívnych skúsenostiach, ktoré ste v sebe nazhromaždili, no z dieťaťa by sa nemal stať váš emocionálny hromozvod.

A aké frázy považujete vy za neprijateľné?

zdroj: new.smalljoys.tv

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

Newsletter

Prečítaj si

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

8 šikovných trikov s ktorými sa naučíte kupovať len kvalitné oblečenie

Stalo sa vám niekedy, že ste si kúpili úžasnú...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení nemocnice. Rozmýšľali ste niekedy, čo znamená? Pravdou je, že fialový motýľ vedľa postele novorodenca má...
Verified by MonsterInsights