Deti vo Fínsku chodia do školy na bicykli, aj keď je von -17 °C. MAJÚ NA TO VEĽMI DOBRÝ DÔVOD

Ste cyklista? Tak ako mnohí, možno aj vy si počas všetkých tých zimných mesiacov chcete udržať svoje dvojkolesové tátoše na mieste, kde na nich nepôsobí ľad, dážď či sneh.

Nasledujúce fínske mesto je živým dôkazom, že zimné bicyklovanie nie je nič nemožné.

Pekka Tahkola, inžinier mestského blahobytu spoločnosti Navico s.r.o. a cyklistický koordinátor v Oulu nedávno vyfotografoval miestne parkovisko pre bicykle pri teplote -17 ° C, aby ukázal, že nič nebráni deťom jazdiť do školy na tomto dopravnom prostriedku.

1000 z 1200 detí chodí do školy na bicykli aj v zime.

100-150 chodí pešo alebo na lyžiach, alebo prídu na fínskych saniach a autách. Tento deň bolo -17 ° C.

A hoci  sa to niektorým rodičom zdá divné, že tieto deti aj napriek mrznúcej fínskej zime nezmrznú, nemrznú, tu vo Fínsku je to úplne normálne a dokonca aj zdraviu prospešné.

„Pre účastníkov z južného Fínska sme zorganizovali poznávaciu cestu, aby videli, ako sa chodí do školy v našom meste,“ povedal Pekka. „Navštívili sme niekoľko škôl a viedli sme disuksie aj s miestnymi učiteľmi a riaditeľmi. Som si istý, že táto škola je jednou z najlepších. No nie je jediná. V Oulu je veľa škôl, kde väčšina detí  chodí do školy na bicykloch.“

Image credits: pekkatahkola

Image credits: pekkatahkola

Image credits: TapioKettunen

Používatelia sociálnej siete Twitter sa aktívne vyjadrili k tomu, čo mali možnosť vidieť. Mnohí si sťažovali, že ich mestá nemajú takúto cyklistickú infraštruktúru. Jedna žena sa spýtala, v čom spočíva to tajomstvo – zimné pneumatiky alebo špeciálna jazdecká technika?

Dostala odpoveď, že ľudia väčšinou používajú celkom bežné pneumatiky. Teplota v Oulu je nižšia ako nula, sneh začne padať od novembra do apríla a čím viac je snehová priľnavosť chladnejšia, tým lepšie. Niektorí si dopredu inštalujú ostnatú pneumatiky. Hlavným trikom však je dobrá údržba cyklistických chodníkov a teplé zimné a vetruodolné kombinézy.

Aký je stav vašich cyklistických trás v zime? Zvyčajne sú na nich hory špinavého snehu, v tom prípade môžete o jazde na bicykli len snívať!

zdroj:boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Deti vo Fínsku chodia do školy na bicykli, aj keď je von -17 °C. MAJÚ NA TO VEĽMI DOBRÝ DÔVOD”