Narodenie dieťaťa po 40-tke: Chaos, vyhorenie a hádky?

Tento pocit už zažil asi každý: všetkému je koniec, život vás už jednoducho neteší. Kde načerpať silu?

Každý deň sa za niečím náhlime: príprava do práce, odchod práce, cesta do obchodu, každodenný kolotoč. Ako vretenica, ako kotúčová píla. Dom je postavený, deti vyrástli, no vy zrazu zistíte, že na ceste je ďalší potomok. Sedíte pri krbe a zrazu vám niečo cvakne v hlave. Pochopíte, že zajtra nikam nepôjdete. Nebudete sa obliekať ani do práce a ani do obchodu.

Po narodení dieťaťa nechcete míňať energiu na zbytočnosti. Okrem jednoročného dieťaťa máte na starosti chod domácnosti, riešenie každodenných problémov a venovanie sa aj zvyšným členom rodiny. Hoci sú vaše deti vyrastené, neznamená to, že nepotrebujú vašu pomoc či pozornosť.  A tak sa snažíte rozdeliť svoje úsilie, aby ste mali dostatok iba na tie najdôležitejšie veci.

Je teda nutné stanoviť si správne priority…

 

Starajte sa o svoje nervy

Depresívna nálada vám výrazne odoberá sily. Ak máte pocit, že vás niečo štve, skúste okamžite chytiť túto myšlienku. Je predsa oveľa jednoduchšie vyrovnať sa s podráždením, keď pochopíte jeho príčinu.

person holding white printer paperUnsplash

Zapojte svoju rodinu

Zapojte preto svojho manžela a deti, aby sa taktiež aktívne podieľali na rodinnom živote. Staršie deti upratujú, mladšie pomáhajú. Manžel ide do obchodu a venuje sa domácim záležitostiam. Niečo urobí sám, niekde zavolá odborníkov.

Vonkajšie konflikty

Konflikt zvyčajne nastáva, keď potrebujete obhájiť svoj uhol pohľadu. Zamyslite sa nad tým, je to naozaj také dôležité? Možno ste už vo veku, kedy vám nestojí za to, aby ste sa s niekým hádali. Nie, to samozrejme neznamená, že vaše hranice musia byť porušované.

woman's faceUnsplash

Robte čo chcete

Čo sa vám nepáči, to nerobte. Je to o harmónii. Napríklad ste zatiahnutí do konfliktu a nie ste z toho nadšení.  Nehovorte si, že ste sa museli „brániť“. Správna vec je vyhnúť sa konfliktu, ktorý je vám vnucovaný. Verte, že väčšina konfliktov so sebou samým vzniká práve týmto spôsobom.

Obavy

Musíte to nechať ísť. Nenechávajte si v sebe žiadne nepríjemné zážitky, nevypovedané slová, pocity. Zdieľajte ich s blízkymi, s priateľmi, so svojím manželom. Ak sa vám zdá, že nenájdete silu vyrovnať sa s tým svojpomocne, obráťte sa na psychológa. Nevyriešené problémy nás neustále znepokojujú, preto je lepšie, aby ste popremýšľali, ako to môžete vyriešiť práve teraz.

 

 

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Narodenie dieťaťa po 40-tke: Chaos, vyhorenie a hádky?”