Po Veľkej noci sa očakáva postupné uvoľňovanie opatrení. Ako by to teda mohlo vyzerať?

Týždeň od týždňa sa pandemická situácia na Slovensku zlepšuje. Klesá počet nakazených rovnako ako aj reprodukčné číslo a na druhej strane pribúda počet zaočkovaných. Na zmiernenie opatrení je však potrebný aj ďalší rozhodujúci faktor a to je počet hospitalizovaných. Ten dnešným dňom klesol pod hranicu 3000 čo výrazne prispieva k tomu, že ak sa tieto čísla udržia alebo budú klesať, môžeme sa tešiť na uvoľnenie opatrení.

 

Podľa portálu korona.gov.sk je dnešným dňom v nemocniciach hospitalizovaných 2 683 ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19. Na prechod so IV. do III. stupňa varovania ako krajina si musíme počkať na verdikt po Veľkej noci.

Podľa Covid automatu tak pre prechod do miernejšieho stupňa varovania musí byť situácia priaznivá niekoľko týždňov po sebe. Počas Veľkej noci sa opatrenia síce nesprísnili, no je na zodpovedností ľudí aby dodržiavali takzvané Veľkonočné desatoro.

 

 

Ako by vyzeralo zmiernenie opatrení?

  • Home office alebo teda práca z domu by bola iba v rámci odporúčania a nie povinná
  • S negatívnym testom by sme mohli ísť do prírody aj mimo okres
  • Otvorili by sa všetky obchody avšak nariadenie o obmedzenom počte ľudí na prevádzke by bol stále platný (15 m2 na jedného zákazníka), rovnako by ste potrebovali aj negatívny test. Detské kútiky a desacie sekcie by však boli zatvorené.
  • Na rovnakej báze by sa otvorili kostoly pre bohoslužby (15 m2 na 1 človeka, negatívny test)
  • Obnoviť by sa mohol aj profesionálny šport no bez divákov
  • V rámci individuálnych prehliadok by sa mohli otvoriť galérie a múzeá, v knižniciach by bolo povolené spoločné čítanie no najviac v skupine šiestich ľudí
  • Otvorené by mohli byť bazény a plavárne no najviac pre 6 ľudí s negatívnym testom
  • Čo sa týka taxislužieb, obmedzenie maximálne dvoch klientov by sa zmenilo na opatrenia maximálne dvoch klientov v jednom rade
  • Otvorili by sa aj lyžiarske strediská no so striktnou testovacou politikou. Test by bol povinný 72 hodín pred lyžovačkou, neskôr opakovaný test 24 hodín pred nástupom a pri dlhšom pobyte by sa testy následne pravidelne opakovali. Kabínkové lanovky by však neboli spojazdnené
  • Otvorili by sa aj hotely no v nich by museli ostať zatvorené reštaurácie. Na jednej izbe by sa mohli zdržiavať 2 dospelé osoby v prípade členovia domácnosti. Zamestnanci aj hostia by museli byť rovnako testovaní.

Čo sa týka otvárania škôl, to sa riadi inými opatreniami a zmeny by  tomto ohľade by mali byť známe po Veľkej noci. Ministerstvo zdravotníctva rovnako prezradilo, že sa bude meniť stratégia testovania čo môže ovplyvniť uvoľňovanie niektorých opatrení. Podrobné a konkrétne informácie sa však dozvieme naozaj až po Veľkonočných sviatkoch.

 

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Po Veľkej noci sa očakáva postupné uvoľňovanie opatrení. Ako by to teda mohlo vyzerať?”