Prečo niektoré deti narodia s vlasmi a iné nie? TOTO JE DÔVOD

Existuje jedna povera, ktorá hovorí, že žene sa narodí vlasaté dieťa, keď ju počas tehotenstva trápi pálenie záhy.

V roku 2006 to vedci preskúmali a zistili, že z 28 žien, ktoré pálila záha, malo 23 z nich deti s bujnou hrivou.

Verili, že hormóny uvoľňované počas tehotenstva môžu tiež riadiť rast vlasov dieťaťa. Bez ohľadu na to, či je to pravda, alebo nie, niektoré deti prichádzajú na svet s vlasmi a iné nie, ale v každom prípade sú rovnako vzácne.

My sme sa pokúsili pochopiť dôvody tohto kuriózneho javu týkajúceho sa našich najmenších.

Ako novorodenci rastú, ich vlasy sa môžu zmeniť

Deti sa narodia so všetkými vlasovými folikulmi, ktoré kedy v živote budú mať. Vlasy dieťaťa sa však môžu len málo podobať vlasom, ktoré budú mať, keď budú staršie. Dieťa narodené s bohatou hrivou môže o pár mesiacov stratiť všetky vlasy. Naopak, bábätko, ktoré sa narodilo bez vláskov, môže mať za pár mesiacov poriadne háro.

Môže v tom hrať úlohu genetika

Aj keď si odborníci nie sú stopercentne istí, prečo sa niektoré deti narodia s vlasmi a niektoré nie, domnievajú sa, že to môžu mať korene v génoch a v našej DNA. Rast vlasov sa zvyčajne vyvíja okolo tridsiateho týždňa tehotenstva.

Môže to byť kvôli materským hormónom

Hladina hormónov je vo vnútri maternice vysoká, takže môžu tiež pomôcť podporiť rast vlasov dieťaťa. Po pôrode však hladina hormónov výrazne klesá. To spomalí rast vlasov novorodenca.

Plešatým deťom nemusia nutne chýbať živiny

Pretože sa deti narodia s rôznym množstvom vlasov, niektorí rodičia sa môžu obávať, že je to preto, lebo matka nemala počas tehotenstva dostatok živín alebo že dieťa nemalo dostatok vápniku. Ale to v skutočnosti nie je pravda a je normálne, že deti majú menej vláskov až do veku 1 rokov. Iba v prípade, že dieťa nemá dostatok železa alebo trpí chorobami, by ich rast vlasov mohol byť ovplyvnený.

Niektorí novorodenci sa narodia s jemnými chĺpkami

Lanugo sú chĺpky, ktoré pokrývajú telo niektorých novorodencov. U plodu sa vyvinie lanugo okolo štvrtého alebo piateho mesiaca tehotenstva a vylučuje sa okolo šiesteho alebo siedmeho mesiaca tehotenstva. To znamená, že je často preč pred narodením, ale niektoré predčasne narodené deti môžu byť týmito jemnými chĺpkami stále pokryté.

Vypadávanie vláskov je normálne

Väčšina novorodencov stratí počas prvých 6 mesiacov života časť alebo všetky vlasy. Je bežné, že prichádzajú o vlasy, napríklad v dôsledku trenia pokožky hlavy o matrac. Takéto trenie bude menšie, akonáhle sa začnú viac hýbať, alebo sedieť.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo niektoré deti narodia s vlasmi a iné nie? TOTO JE DÔVOD”