Staré ľudské výtvory, ktoré nás dodnes prekvapujú. Paleta umelca má viac ako 3400 rokov

Veda sa vyvíja rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, no niekedy je zaujímavé obzrieť sa trochu do minulosti a zistiť, aký bol život pred stovkami rokov.

Predstavujeme vám niekoľko artefaktov, ktoré vyvolávajú veľa otázok a my nad nimi iba žasneme.

#1 Detail brnenia vyrobeného v roku 1555

Unknown

Brnenie, ktoré sa nazývalo Herkulesovo brnenie, bolo vyrobené v polovici 16. storočia pre arcivojvodu, Maximiliána II. Ako je veľmi dobre vidieť na obrázku, brnenie je pokryté ornamentmi a mytologickými scénami. Brnenie bolo vyrobené vo Francúzsku a demonštruje rafinované a prepracované schopnosti vtedajších zbrojárov. Detaily na brnení dokazujú, že tento pancier nebol vyrobený na nosenie vo vojne. Jeho skutočným účelom bolo naznačiť Maximiliánové postavenie napríklad pred súdom.

#2 Staroegyptský prsteň s červenou mačkou, vyrobený okolo roku 1070 – 712 pred n. l.

Unknown

Je všeobecne známe, že v starovekom Egypte boli mačky dôležitou osobnosťou náboženského života ľudí, pretože niektoré z ich božstiev boli vyobrazené s mačacími hlavami. Nie je prekvapujúce, že mačky boli súčasťou aj šperkov. Tento prsteň je vyrobený zo zlata a figúrka mačky je vytesaná z polodrahokamu, karneolu. Odhaduje sa, že je najmenej 2 700 rokov starý. Na spodnej časti mačky je vo vnútornej časti prsteňa vyrezávané oko Wadjet alebo Oko Horus, ktoré sa používa ako ochranný amulet.

#3 Paleta umelca, stará 3 400 rokov nájdená v Egypte

The Metropolitan Museum of Art

Veľmi často sa dozvedáme o histórii prostredníctvom umenia, ale tentokrát sa môžeme dozvedieť históriu výroby umenia. Toto je maliarska paleta vyrobená z jedného kusu slonoviny. Táto konkrétna paleta je skutočne fascinujúca, pretože vo svojich jamkách stále obsahuje modré, zelené, hnedé, žlté, červené a čierne pigmenty, aj keď bola vytesaná okolo roku 1390–1352 pred n. l. V hieroglyfoch je tiež nápis faraóna Amenhotepa III, ako aj epiteton „milovaný Re“. Za vlády faraóna Amenhotepa III. Egypt prosperoval v umení a kultúre.

#4 Prsteň, ktorý pravdepodobne patril Caligulovi, starý približne 2 000 rokov

Wartski

Tento ohromujúci nebesky modrý prsteň je hololit, čo znamená, že je vyrobený z jedného kusu kameňa. V tomto prípade je vyrobený zo zafíru. Predpokladá sa, že prsteň kedysi patril rímskemu cisárovi Caligulovi, ktorý vládol v rokoch 3741 po Kr. Za ženu vyrytú v hornej časti prsteňa sa považuje Caesonia, štvrtá a posledná Caligulova manželka.

Prsteň sa predával v roku 2019 a hoci internet neodhaľuje, kto bol kupujúcim ani za akú cenu sa predal, existuje niekoľko náznakov, že sa jeho cena pohybovala na hranici 600 000 dolárov.

#5 2 000 rokov starý chrám, ktorý stojí dodnes

DÉJÀ VU

Chrám Hathor je jedným z najzachovalejších chrámov v Egypte a je hlavným chrámom komplexu Dendera Temple. Je úžasné, že sú farby stále také žiarivé. Vnútro bolo kedysi pokryté sadzami, ale bolo úspešne obnovené. Hlavný chrám dokončila kráľovná Kleopatra VII., Okolo roku 5420 pred n. l.

#6 2 400 rokov staré topánky nájdené v pohorí Altai

Unknown

Rimania neboli jediní, ktorí nosili módne topánky. Archeológovia, ktorí preskúmavali hroby v pohorí Altai, našli ešte starší, veľmi zachovalý pár topánok. Tieto topánky nosila scythianská žena okolo roku 300 – 290 pred n. l. Sú vyrobené z kože, textilu, cínu a zlata. Topánky sú vo výnimočne dobrom stave kvôli nízkym teplotám v regióne.

#7 Glóbus vyrobený z pštrosieho vajíčka

Washington Map Society

Predpokladá sa, že tento glóbus bol vyrobený okolo roku 1510. Tým pádom, by išlo o najstaršiu mapa zobrazujúcu Nový svet. Mapa je vyrezaná do pštrosieho vajíčka a je veľká ako grapefruit. Tento neobvyklý materiál robí planétu mimoriadne špeciálnou, pretože staré mapy sa väčšinou kreslili na materiály, ako je pergamen, tulenia koža alebo drevo. Môže sa stať, že mapa bola vyrobená pre šľachtickú taliansku rodinu, pretože v tom čase bolo v móde ponechať si niektoré pštrosie vajcia, ako symbol rodinného bohatstva. Autor zemegule zanechal údaj, že planéta bola vyrobená vo Florencii.

#8 Socha, ktorú vyrezával Giuseppe Sanmartino v roku 1753

Museo Cappella Sansevero

Socha „Zahalený Kristus“ je jedným z najslávnejších a najpôsobivejších umeleckých diel na svete. Vyrobil ju mladý neapolský umelec Giuseppe Sanmartino v roku 1753. To, čo ju robí tak neuveriteľnou, je závoj. Socha je vyrobená z kameňa, ale spôsob tvarovania závoja pôsobí transparentne. Socha je tak realistická, že časom sa okolo nej vytvorila legenda, ktorá hovorí, že socha bola zakrytá skutočným závojom, ale po čase sa chemickým procesom zmenila na mramor. Vedci, ktorí skúmali tento kúsok, si sú istí, že celá socha je vyrobená z mramoru. Vytvorenie tejto legendy však iba dokazuje, aký talent mal Giuseppe Sanmartino.

#9 Orloj v Prahe, funguje od roku 1410

Matthew Kirkland

Tieto skvelo vyzerajúce hodiny sa nachádzajú v Prahe v Českej republike. Hodiny budú mať 611 rokov, 9. októbra tohto roku! Vďaka tomu sa z nich stáva tretí najstarší orloj na svete, ale sú to najstaršie hodiny, ktoré svoju funkciu plnia dodnes. Hodiny sú plne mechanizované a zobrazujú vzájomné polohy Slnka, Mesiaca, súhvezdí zverokruhu a niekedy aj iných planét. Dalo by sa povedať, že tieto hodiny nie sú iba zariadením na sledovanie času, ale aj umeleckým dielom.

#10 Most Arkadiko sa používa dodnes 

GREECE HIGH DEFINITION

Most Arkadiko v Grécku je starý viac ako 3 300 rokov, čo z neho robí jeden z najstarších mostov, aký ešte existuje. Tento most bol pôvodne postavený špeciálne pre vozy, ale v dnešných dňoch ho využívajú iba chodci. Most spájal Tiryns s Epidaurom, dvoma starogréckymi mestami, ktoré existovali v dobe bronzovej.

#11 Drevená plastika zobrazujúca smrť z roku 1520

Schloss Ambras Innsbruck

Smrť sa často stala predmetom umenia, personifikovala sa, dostala hmotný tvar. Je zaujímavé, že v anglickej a nemeckej kultúre je smrť považovaná za mužskú a vo francúzskej a talianskej kultúre je zastúpená ako žena.

Socha zo 16. storočia od Hansa Leinbergera interpretuje Smrť ako kostru. Je to predstava toho, čo sa stane s človekom po jeho smrti. Socha stojí v skrútenej póze, v jednej ruke drží šípy a v druhej mašľu. Je vyrobená z jedného kusu hruškového dreva. Schopnosť vyrezávať čiastočne odkryté rebrá a kosti, otrhané oblečenie a vytvoriť obraz rotujúceho tela dokazuje mimoriadnu šikovnosť umelca.

#12 Oznam, „Pozor pes“ v 2 000 rokov starom rímskom dome

Sailko

Značka „Pozor pes“ je staršia, ako si myslíte. Takéto nápisy sa našli v mnohých starorímskych domoch. Oznámenia si mohli umiestniť aj domy, ktoré nemali psov. Značka na obrázku bola objavená v „Dome básnika“ v Pompejach. Dom bol postavený okolo 2. storočia pred n. l. Táto mozaika je umiestnená na podlahe pri hlavnom vchode.

Zdroj: www.boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Staré ľudské výtvory, ktoré nás dodnes prekvapujú. Paleta umelca má viac ako 3400 rokov”