back to top
utorok, 16 apríla, 2024

10 obrázkov, ktoré ukazujú, ako sa naša planéta za posledných pár desaťročí zmenila

Naša planéta sa neustále mení v dôsledku prírodných udalostí, ako sú zemetrasenia, tsunami, búrky, no inokedy kvôli ľudským zásahom.

Dnes vás pozývame na cestu časom a priestorom, aby ste videli, ako sa v posledných desaťročiach zmenili niektoré zákutia našej milovanej Zeme. Bohužiaľ, väčšina z týchto zmien je výsledkom ľudskej činnosti. Ale ešte stále je čas to zmeniť.

Radi by sme vám ukázali najpôsobivejšie zmeny, ktorými si naša planéta za posledných 40 rokov prešla. Dúfajme, že zvýšime povedomie o tejto téme a pomôžeme ostatným pochopiť, aké dôležité je starať sa o matku prírodu.

1. Na mape sa objavili nové ostrovy, Dubajské palmové ostrovy

Mesto Dubaj prešlo v posledných rokoch obrovskou expanziou. Čo sa týka počtu obyvateľov, vzrástlo z približne 500 000 obyvateľov (1990) na viac ako 3,3 milióna (2020). Mesto, o ktorom sa hovorí, že je jedným z najvýznamnejších obchodných centier na svete, sa tiež výrazne rozrástlo, čo sa týka povrchu. Rozprestieral sa na viac ako 300 kilometroch pobrežia a vnútrozemia, na pevnine aj na mori. To viedlo k vytvoreniu zoskupenia umelo vytvorených ostrovov, Palmových ostrovov a Svetového súostrovia.

2. Vody meniace farbu, jazero Natron, Tanzánia

Na prvý pohľad by ste si mohli myslieť, že to, čo vidíte na prvom obrázku vyššie, je zem. Je to však ružové jazero. Vďaka svojej vysokej slanosti, teplote viac ako 40 °C a zásaditosti, ktorá môže dosiahnuť pH vyššie ako 12, je to jedno z najnebezpečnejších jazier na Zemi. V závislosti na ročnom období sa v ňom množia riasy a baktérie, ktoré spôsobujú zmenu jej farby.

3. Vyrubovanie lesov, pestovanie sóje v San Julián v Bolívii

V posledných rokoch bola Amazonka jednou z oblastí najviac postihnutých zmenami podnebia. To nehovoríme len kvôli známym požiarom, ktoré postihujú túto časť sveta, ale aj kvôli rozsiahlej ťažbe dreva, ktorá na zemi prebieha s cieľom rozvinúť poľnohospodársku zónu, ako vidíte na obrázku vyššie. Väčšina tohto nového priestoru sa využíva na plantáže, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pestovanie sóje na kŕmenie dobytka.

4. Boj proti globálnemu otepľovaniu, čínska solárna fotovoltaická elektráreň

Obnoviteľné energie sú energetické zdroje získané z prírody čistým a ekologickým spôsobom. Neprodukujú znečisťujúce látky a pomáhajú všeobecne brzdiť globálne otepľovanie. Stále viac krajín vsádza na využitie tohto typu energie a na svojom území vytvárajú solárne parky. Čína, USA, Japonsko a Nemecko sú na čele zoznamu a dúfame, že sa k nim čoskoro pridá oveľa viac krajín. Na obrázkoch vyššie môžete vidieť jednu zo solárnych elektrární postavených v Číne na výrobu elektriny pomocou slnečného žiarenia ako zdroja.

5. Topiace sa ľadovce, ktoré postupne miznú, ľadovec Columbia v Spojených štátoch

Tento ľadovec, ktorý sa nachádza na južnom pobreží Aljašky, je najviac postihnutý teplotnými zmenami, ktoré naša planéta za posledné desaťročia utrpela. Ide hlavne o globálne otepľovanie. V skutočnosti je to jeden z najrýchlejšie sa pohybujúcich ľadovcov na svete a od začiatku 80. rokov ustupuje.

6. Nový ekologický nepriateľ v plnom prúde, kanadské náleziská ropných pieskov

Toto je jeden z najškodlivejších aspektov ľudskej činnosti pre našu planétu. Je to preto, lebo štiepenie zahŕňa ťažbu ropy z týchto pieskov a vyžaduje to skutočne veľké množstvo energie a vody. Nielen to, ale tiež uvoľňuje veľké množstvo toxických a znečisťujúcich látok do vody a dokonca aj do ovzdušia. Ropné piesky sú nekonvenčným zdrojom ropy. Stali sa strategickým zdrojom a ich využitie je v skutočnosti čoraz bežnejšie. Je to preto, lebo konvenčná ropa, aj keď sa ľahšie ťaží, je čoraz vzácnejšia.

7. Odvetvia, ktoré zmenšujú jazerá, Aralské more medzi Kazachstanom a Uzbekistanom

Toto je ďalší jasný príklad toho, ako zničujúca môže byť ľudská chamtivosť. V roku 1960 sa uskutočnil projekt na odvádzanie a usmerňovanie vody z Aralského mora, ktoré napriek svojmu názvu v skutočnosti predstavuje jazero, na pestovanie bavlny a iných plodín uprostred púšte. Tento projekt nakoniec takmer úplne vysušil jazero, pretože bavlna je jednou z najčastejšie pestovaných plodín na svete, ktorá potrebuje veľký prísun vodu.

8. Nové zelené pľúca pre planétu, Čínsky zelený múr

Dúfajme, že v nasledujúcich 4 desaťročiach uvidíme viac týchto druhov transformácií v krajinách, ktoré boli ovplyvnené ľudskou činnosťou. Na týchto snímkach je viditeľné obnovenie ekologickej rezervácie, ktorá v minulom storočí v Číne vysychala. Táto iniciatíva s názvom „Veľký zelený múr“ ako odkaz na múr postavený v 7. storočí má za cieľ spomaliť a dokonca zvrátiť dezertifikáciu krajiny vysadením miliárd stromov v celej oblasti.

9. Čo sa stane v Las Vegas, nie vždy zostane v Las Vegas, rastúce mestá v Nevade v USA

Za posledné 4 desaťročia zvýšilo mesto Las Vegas svoju populáciu približne päťnásobne. Ale také veľké rozšírenie si vyžaduje aj zdroje. Lake Mead dodáva väčšinu pitnej vody v tejto oblasti. S pribúdajúcim počtom obyvateľov mesta, spolu s ďalšími faktormi, ako je poľnohospodárstvo a rastúce teploty, sa veľkosť jazera časom zmenšovala, ako je vidieť na obrázkoch.

10. Antarktída sa  pomaly topí, ľadovec Pine Island, Antarktída

Tento veľký prúd ľadu, ktorý sa nachádza na antarktickom kontinente, je takisto výrazne ovplyvnený globálnym otepľovaním. Americká národná vedecká nadácia odhaduje, že ak by sa tento ľadovec roztopil, hladina mora by stúpla asi o 61 metrov. Ľadovec Pine Island je nanešťastie najrýchlejšie topiaci sa ľadovec v Antarktíde a je zodpovedný za približne 25% straty ľadu v Antarktíde.

11. Keď príroda ničí a potom znovu buduje. Prirodzené zotavenie Mt. Pinatubo, Filipíny

Po 500 rokoch nečinnosti bola sopka Pinatubo opäť aktívna v roku 1991 a spôsobila jednu z najničivejších sopečných erupcií minulého storočia. Jej účinky bolo cítiť na celom svete. Vrstva kyseliny sírovej obkolesila celú planétu, teploty výrazne poklesli a ozónová vrstva utrpela rozsiahle škody. Dnes vidíme, ako si táto oblasť postupne obnovila.

12. Opustené plodiny premenené na svieže zelené lesy v Rusku

Po rozpade Sovietskeho zväzu boli niektoré plodiny opustené a znovu ponechané v rukách matky prírody. Matka príroda sa svojimi vlastnými prostriedkami postarala o obnovu a opätovné získanie všetkej zelene. To bolo prekvapujúce aj pre väčšinu vedcov, ktorí predpovedali, že zotavenie bude oveľa pomalšie.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Súrodenci albíni, ktorí sa narodili s odstupom 12 rokov, ohromili svet svojou neobyčajnou krásou

Narodili sa síce s viac ako desaťročným odstupom, ale...

Táto matka vysvetľuje, prečo chce, aby ju deti videli nahú

Táto myšlienka sa mnohým rodičom môže zdať prehnane nadnesená....

Zomierajúci milionár odkázal svoj majetok rodinám, ktoré vyhrajú jeho bizarný sociálny experiment

Charles Vance Millar bol bohatý kanadský právnik, ktorý zomrel...

Komu dá prednosť modré auto? Viac ako 95% Slovákov vždy odpovie nesprávne. Otestuj sa DNES aj ty

Nie je žiadnym tajomstvom, že každým rokom sa na...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Súrodenci albíni, ktorí sa narodili s odstupom 12 rokov, ohromili svet svojou neobyčajnou krásou

Narodili sa síce s viac ako desaťročným odstupom, ale...

Táto matka vysvetľuje, prečo chce, aby ju deti videli nahú

Táto myšlienka sa mnohým rodičom môže zdať prehnane nadnesená....

Zomierajúci milionár odkázal svoj majetok rodinám, ktoré vyhrajú jeho bizarný sociálny experiment

Charles Vance Millar bol bohatý kanadský právnik, ktorý zomrel...

Komu dá prednosť modré auto? Viac ako 95% Slovákov vždy odpovie nesprávne. Otestuj sa DNES aj ty

Nie je žiadnym tajomstvom, že každým rokom sa na...
spot_imgspot_img

Súrodenci albíni, ktorí sa narodili s odstupom 12 rokov, ohromili svet svojou neobyčajnou krásou

Narodili sa síce s viac ako desaťročným odstupom, ale títo súrodenci majú jednu pozoruhodnú spoločnú vlastnosť. Albinizmus je zriedkavá genetická porucha, ktorá spôsobuje nedostatočnú pigmentáciu...

Táto matka vysvetľuje, prečo chce, aby ju deti videli nahú

Táto myšlienka sa mnohým rodičom môže zdať prehnane nadnesená. Ale táto matka štyroch chlapcov chce, aby ju jej deti videli takú, aká je, napriek...

Zomierajúci milionár odkázal svoj majetok rodinám, ktoré vyhrajú jeho bizarný sociálny experiment

Charles Vance Millar bol bohatý kanadský právnik, ktorý zomrel v roku 1926 vo veku 73 rokov a svoj majetok zanechal rodine alebo rodinám s...
Verified by MonsterInsights