4 Spôsoby, ako si poradiť s bolestivými emóciami, ktorých sa nedokážete zbaviť

Každý človek sa z času na čas zaoberá negatívnymi myšlienkami a pocitmi. Je smutné, že sa tieto bolestivé emócie objavujú vždy v tom najnevhodnejšom čase.

Skutočným problémom je, že tieto nevyriešené emočné boje môžu odvrátiť vašu pozornosť od vecí vo vašom živote, ktoré sú dobré.

Ak dáte týmto myšlienkam veľkú dôveru, čoskoro si všimnete, že vaše myslenie je viac negatívne ako pozitívne. Prekonať zvyk pesimistického zmýšľania nie je ľahké a vyžaduje si preškolenie mozgu, aby dokázal nechať veci jednoducho odísť. Kedy naposledy ste sa cítili vystresovane?

orange and white egg on stainless steel rackunsplash

Priemerný človek cíti stres pomerne často a môže sa dostať do stavu výbušnosti, skôr ako sa môžete nazdať. Preto, keď ste pod tlakom, vaša myseľ má tendenciu premýšľať o všetkých problémoch z vašej minulosti, ktoré sa neustále znovu objavujú. Ako teda upokojiť chaos vo svojej mysli a zastaviť vnútorný nepokoj?

ŠTYRY SPÔSOBY, ABY SA VYROBILI S BOLESTNÝMI EMÓCIAMI

Pomohlo by, keby ste sa naučili zvládať tieto emócie, ktoré vás ochromujú. Ak chcete žiť šťastný a zdravý život, musíte opustiť minulosť.

Nezáleží na tom, či vám niekto ublížil alebo ste boli zneužívaní; akékoľvek ublíženie môže spôsobiť, že budete premýšľať o všetkých krivdách vo vašom živote. Našťastie, existujú štyri spôsoby, ako môžete tieto problémy prekonať a ísť ďalej.

NAUČTE SA VNÍMAŤ PRÍTOMNOSŤ

Jedným z najsilnejších nástrojov, ktorý by ste sa mali naučiť je to, ako byť v danom okamihu. Pre vašu myseľ je ľahšie putovať do minulosti, keď sa veci vymknú spod kontroly. Vaša myseľ si potrebuje odôvodniť to, čo cítite, preto sa jej páči moment, kedy sa začnete ľutovať a vyvolávať v sebe bolestivé emócie z minulosti.

Ďalším problémom, ktorý sa bežne stáva, je to, že sa ľudia boja vecí, ktoré sa ešte ani nestali. Koľkokrát sedíte a trápite sa nad niečím, čo sa v budúcnosti môže alebo nemusí stať? Ak máte úzkostnú poruchu, máte sklon robiť si starosti viac ako ostatní ľudia.

man wiping his tearsunsplash

Odborníci zistili, že viac ako 85 percent vecí, z ktorých sa obávate, sa nikdy nestane. Myslite na všetok ten čas, ktorý strácate, keď nie ste prítomní v danom okamihu.

Vaša budúcnosť aj vaša minulosť vás oberajú o drahocenný čas v prítomnosti.

Spôsob, ako čeliť tomuto problému, je sústrediť sa na tu a teraz a neupriamovať najväčšiu pozornosť včerajšku alebo zajtrajšku. To teraz neznamená, že by ste si nemali nič plánovať, ale znamená to, že nedovolíte tomu, čo sa ešte nestalo, aby vám zahltilo myseľ.

Znie to možno jednoducho, ale nie je to také ľahké, ako sa zdá. Existuje ale niekoľko trikov, ktoré vám môžu pomôcť byť v danom okamihu. Vytvorte si v hlave obraz, ktorý vo vás vyvoláva pokoj. Možno je vaším útočiskom pláž obklopená čajkami a vlnami.

coconut tree near shore within mountain rangeunsplash

Keď máte v hlave tento obrázok, nechajte svoju myseľ, aby ho pustila. Ak tento trik nefunguje, môžete skúsiť počítanie. Keď sa u vás začne objavovať úzkosť z bolestivých emócií, musíte ju zmierniť. Začnite odpočítaním od 100 do 1.

Kľúčové je zamerať sa na počítanie; potom vaša myseľ nemá čas premýšľať o všetkých bolestivých veciach. Táto stratégia vám pomôže vyčistiť si hlavu, aby ste sa mohli znovu spojiť s okolitým svetom.

PRECENTRUJTE SVOJU MYSEĽ A NÁJDITE POKOJ

Ak dovolíte, aby boli vaše myšlienky v strede pozornosti, odpojíte sa od okolitého sveta. Ako sa môžete sústrediť na svoju prácu alebo dieťa, ak je vaša myseľ vzdialená milión kilometrov?

A čo je ešte horšie, ak cítite vinu alebo hanbu spojenú s týmito emóciami, môže to vo vás vytvoriť nepríjemnú náladu.

Čím viac sily dáte týmto škodlivým a bolestivým emóciám, tým silnejšie sú.

Pomohlo by, keby ste tieto pocity zmiernili opätovným kontaktom s okolitým svetom. Jedným zo spôsobov, ako sa môžete znova pripojiť, je dobrovoľníctvo. Je náročné sa neustále ľutovať, keď vidíte, že niekto iný sa má oveľa horšie ako vy.

unsplash

Zamerajte sa na tu a teraz a všimnite si farbu miestnosti, vôňu šíriacu sa vzduchom a rozhovory okolo vás. Dialektálna behaviorálna terapia vás naučí vyjsť z úzkosti zameraním sa na atmosféru.

Keďže sa váš mozog nedokáže sústrediť na dve veci naraz, je oveľa príjemnejšie sústrediť sa skôr na priestor, ako na tieto emočné výzvy. Aby ste sa znovu spojili s tým, čo je okolo vás, mali by ste ísť von na slnečné svetlo. Dokonca aj keď prší, kto hovorí, že tancovanie v daždi je zlé?

Matka príroda má množstvo terapeutických vlastností, ktoré mnohí ľudia nedokážu využívať vo svoj prospech. Máte radi vôňu jarného dažďa? Všimli ste si, že vtáky stavajú hniezda počas prípravy na nový život?

Všade okolo vás je toľko krásy a pokoja, ale ak vás vo vašej mysli napadnú negatívne myšlienky, prejdete okolo toho bez povšimnutia.

PRESTAŇTE BYŤ TAK ROZPAČITÍ

Keď dovolíte, aby sa tieto bolestivé emócie vkradli do vašej hlavy, stanete sa podporovateľom vlastnej negativity.

Negatívne a zraňujúce emócie prichádzajú často so škodlivými myšlienkami. Všetky tieto myšlienky sa vo vašej mysli prehrávajú ako film, ktorý stále ide dokola. Smutné je, že tieto myšlienky pôsobia veľmi rušivo a bránia vám dosiahnuť to, čo musíte urobiť.

Skúšali ste niekedy hovoriť s niekým, koho myseľ bola vzdialená milión kilometrov? S takýmto človekom sa nedá rozprávať a je pre neho výzvou sústrediť sa, keď venuje pozornosť tomu filmovému pásu negativity, ktorý  mu beží v mysli.

woman in black and white jacketunsplash

Mali by ste robiť činnosti, vďaka ktorým sa budete cítiť istejšie. Viete dobre piecť alebo variť? Prečo si niečo nenapečiete a nevezmete to kolegom do práce? Keď ochutnajú tú dobrotu, ktorá pochádza z vašich rúk, ich pochvala vás určite povzbudí.

Je to dobrý pocit dosať komplimenty. Teraz, keď už máte ten pocit vo svojej mysli, musíte si pripomenúť, aké to je, keď odložíte nabok všetku negativitu a začnete žiariť.

NEUTEKAJTE OD TÝCHTO MYŠLIENOK – SPRACUJTE ICH

Stretli ste sa s niekým, kto nedokáže prekonať svoj problém? Vezmite si ako príklad ženu, ktorá bola zasnúbená, aby sa vydala za lásku svojho života.

Pár mal vynikajúci vzťah a obaja sa dopĺňali. Bola nesmierne šťastná, že s ním strávi zvyšok života. Jedného dňa sa kúpali v miestnom potoku a muž sa ponoril do oblasti, ktorá nebola až taká hlboká, ako si myslel.

Prasklo mu brucho a mal ďalšie vnútorné zranenia. V ten deň zomrel a jeho snúbenica sa navždy zmenila. A aj keď si opäť našla lásku a vydala sa, nebol deň, kedy by si na neho nespomenula.

woman sitting near sea during daytimeunsplash

Bolesť, ktorú cítila vo svojom srdci, bola príliš veľká na to, aby ju dokázala zniesť. A aj napriek 7 deťom a veľkému domu si jej myseľ často prehrávala udalosti toho dňa. Žiaľ, nikdy sa nezmierila s tou stratou, ktorú v živote zažila, a vyvinula sa u nej bipolárna porucha.

Ak by dokázala spracovať svoje pocity a vyrovnala sa s bolesťou,

jej osud mohol byť celkom odlišný. Faktom je, že vaše negatívne a zraňujúce emócie vás budú prenasledovať, ak im to dovolíte. Táto žena potrebovala urobiť to, aby prestala premýšľať o udalostiach, ktoré sa stali.

Cítila výčitky svedomia, pretože tragédia spôsobila, že sa nedokázala efektívne vyrovnať so situáciou, takže emócie skryla hlboko do svojho vnútra a nikdy o tom nehovorila. O koľko lepšie by sa cítila, keby tie emócie vypustila a hovorila o nich.

Nesmiete utekať pred svojimi problémami a mali by ste sa naučiť efektívne spôsoby, ako sa s nimi vyrovnať. Hovorte veci na otvorenom priestranstve, kričte z plných pľúc, hnevajte sa na danú situáciu, ale dobrou správou je, že sa s tým konečne zmierite.

Váš život bude mať vždy vzostupy aj pády. Budete víťazmi, ale aj porazenými. Je však dôležité venovať úspechom vo vašom živote rovnakú pozornosť, akú venujete svojim zlyhaniam. Dôležité je, aby ste tieto pocity dostali zvnútra von, a mali tak šťastný a pozitívny život.

Zdroj: powerofpositivity.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “4 Spôsoby, ako si poradiť s bolestivými emóciami, ktorých sa nedokážete zbaviť”