Ako niektorí rodičia morálne „mrzačia“ svoje deti: 7 Najčastejších príkladov z praxe

Rodičia majú tendenciu starať sa o budúcnosť svojich detí. Z tohto dôvodu hľadajú univerzálne metódy, ktoré pomôžu ich milovaným ratolestiam vybudovať si úspešnú kariéru a šťastný život. Svet sa však mení a staré požiadavky k úspechu už nie sú také efektívne.

Prečítajte si o najškodlivejších metódach rodičovstva, ktoré deťom v budúcnosti prakticky zaručia problémy s kariérou. Psychológ pre vás zozbieral príklady z osobnej praxe…

Výber profesie na celý život

Presvedčenie, že jedno zamestnanie by malo vydržať na celý život, je vopred odsúdené na neúspech. Niektoré moderné profesie pred 10 rokmi ani neexistovali, iné, naopak, upadli do zabudnutia.

Ako dieťa sa Andrej rád venoval počítačom a študoval rôzne programy. Jeho rodičia však považovali tento koníček za nezmysel. Hneď ako sa dozvedel o rôznych kurzoch na internete, absolvoval dištančné vzdelávanie a dnes je v tejto oblasti celkom úspešný.

person walking holding brown leather bagunsplash

37-ročná Tatiana pracovala ako sociologička pre veľkú poradenskú spoločnosť, no po narodení syna už nemohla tomu venovať toľko času ako predtým. Tatiana sa kedysi rada venovala fotografovaniu. Najskôr robila neobvyklé fotografie svojho dieťaťa, potom začala fotografovať deti priateľov a známych. O pár rokov neskôr si založila vlastné štúdio. Teraz nezarába o nič menej ako jej manžel a úspešne sa jej darí kombinovať prácu so starostlivosťou o rodinu.

Zákaz byť nedokonalý

Zvyčajne je to tak, že náročná matka sa snaží byť dokonalým vzorom pre svoje dieťa. S pribúdajúcimi rokmi pribúdajú aj nároky voči nemu: nedostatočne dobrý vzhľad, nedokonale ustlaná posteľ, zlé známky. Dieťa je kritizované a pokarhané, ale nedostane príležitosť na nápravu. Deti matiek s túžbou po „ideáli“ buď vyrastú ako perfekcionisti, alebo z nich vyrastú ľudia s nízkou sebaúctou a množstvom pochybností. A ako si môžete domyslieť, obe možnosti majú negatívny vplyv na kariérny rozvoj.

person hands with green paintunsplash

Moja matka vždy hovorila Anne: „Prečo si taká zašpinená? Pozri sa na Luciu, nemá na sebe jedinú špinku.“ Všetky pokusy dievčaťa „byť ako Lucia“ sa skončili neúspechom a ešte väčšou kritikou. Matka zároveň nedala svojej dcére ani šancu na zvládnutie jednoduchých vecí okolo domácnosti. Anna má dnes 25 rokov a stále sa porovnáva s ostatnými ľuďmi – samozrejme v prospech tých druhých.

Sporenie peňazí

Život sa mení a je nepravdepodobné, že včerajšie spôsoby zarábania a šetrenia peňazí budú fungovať aj dnes. Nikto nevie, aké zručnosti bude potrebovať, aby prežil v novom ekonomickom prostredí. Preto je také dôležité naučiť deti, aby sa dokázali prispôsobiť zmenám a nešetrili si zbytočne veľké sumy peňazí.

close-up photo of assorted coinsunsplash

Viktóriin starý otec si celý život šetril peniaze „pre každý prípad“. Jedného dňa ale nastala situácia, kedy našetrené peniaze nemali žiaden význam. Všetko sa to udialo pred očami jeho dospelej vnučky, ktorá je pripravená na to, že ekonomika sa môže kedykoľvek zrútiť, a najlepšou formou šetrenia peňazí je investícia do rozvoja zručností a schopností.

Nedovoľujete im vyjadrovať pocity

Niekedy sa dospelí snažia presvedčiť dieťa, že jeho pocity sú zlé, neoprávnené: tá modrina nie je vôbec taká bolestivá; nehnevaj sa na chlapca z pieskoviska, ktorý ťa lopatkou udrel po hlave, nebuď smutný (aj keď na to je dôvod). Rodičia sa samozrejme snažia skutočné pocity dieťaťa nahradiť „prijateľnými“ nie so zlým úmyslom, ale z dôvodu výchovy. Je však dôležité pochopiť, že jednou z hlavných schopností moderného človeka je byť v súlade s jeho pocitmi, emóciami a potrebami.

person in gray long sleeve shirt holding persons handunsplash

Alena má 37 rokov, ale stále si pamätá, ako ju raz matka prinútila dať dievčaťu svoju krásnu bábiku. „Chamtivosť je zlá vlastnosť a nemôžeš sa hnevať kvôli hračkám,“ povedala mama. Bábika sa už k nej nikdy nevrátila. Táto udalosť má na ňu vplyv až doteraz, nielen v pracovnom, ale aj v osobnom živote.  Zakaždým, keď vyslovila slovo „nie“, ju ovládol pocit viny.

Príklad úspešných ľudí

Každá generácia má svojich vlastných hrdinov, ktorých sa ľudia snažia napodobniť. V posledných niekoľkých desaťročiach sa príbehy o osobnom úspechu bohatých a vplyvných ľudí stali hitom. Ľudia študujú ich spôsob života či ako byť šťastní, ale z nejakého dôvodu táto metóda nefunguje, inak by sa všetci rozlúčili s finančnými problémami.

man in black crew neck shirt holding white printer paperunsplash

Martina fascinovali počítače už od detstva. Jeho otec mu kedysi čítal úspešný príbeh Steva Jobsa – a odvtedy si mladý počítačový génius zhromažďuje akékoľvek informácie o zakladateľovi „Apple“. Keď nastal čas zvoliť si univerzitu, rozhodol, že vyššiu školu nepotrebuje, pretože jeho idol bol úspešný aj bez titulu. A napriek tomu musel ísť do školy, aby získal dobrú prácu. Teraz už len žartuje: „Čo je dobré pre Steva Jobsa, je pre jednoduchého človeka strata času.“

O ťažkostiach v živote dospelého človeka

Nie je nič zlé na tom, keď deti niekedy vidia svojich rodičov smutných. Je ale zlé, ak sa to deje stále. V takom prípade buď dôjde k zmene rolí v rodine, kedy sa dieťa snaží stať sa oporou, alebo sa bojí vyrásť, keď vidí, aký majú dospeláci strašný život. Ale profesionálne úspechy si vyžadujú sebavedomý prístup dospelých.

man holding his chin facing laptop computerunsplash

Rodičia Eugénie sa často hádali. Dievča neustále počúvalo od svojej matky, že život je veľmi ťažký a ich rodina nie je v porovnaní s ostatnými veľmi šťastná. V 19 rokoch nastúpila na univerzitu a presťahovala sa do iného mesta, ale musela na sebe tvrdo pracovať, kým sa prestala hanbiť pred ostatnými „úspešnejšími“ ľuďmi.

Peniaze za dobré známky

O tejto téme sa vedia množstvo diskusií. Ak sa ale na situáciu pozriete z pohľadu trhu, zvyčajne platí ten, kto má väčší záujem, a dodávateľ poskytuje službu za peniaze.

red apple fruit on four pyle booksunsplash

Aničkini rodičia sa rozhodli povzbudiť svoju dcéru peniazmi, aby malo dobré známky. Dievča dostávalo v škole skvelé známky a zdalo by sa, že experiment fungoval.

Jedného dňa sa ale ukázalo, že Anička hovorila učiteľke o svojich vymyslených chorobách a o tom, že jej rodičia sa vždy hádajú. Učiteľovi bolo samozrejme ľúto v akej situácii sa dievča nachádza a známky začali prilepšovať. Odvtedy rodičia prestali dávať dcére peniaze za známky a obrátili sa na detského psychológa.

S ktorými z uvedených chýb rodičov pri výchove detí súhlasíte?

Zdroj: otozh.com.ua

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako niektorí rodičia morálne „mrzačia“ svoje deti: 7 Najčastejších príkladov z praxe”