Ako vyzerá Černobyľ 35 rokov po jadrovej katastrofe? Tieto fotky vás zamrazia

Aj keď je svet stále pevne v rukách pandémie Covid-19, 26. apríla sme si pripomenuli 35. výročie ďalšej katastrofy, a to výbuchu elektrárne v Černobyle. Navždy to kruto zmenilo životy ľudí, ale ani život v celej Európe už nebol rovnaký.

Pred 35 rokmi, to znie ako večnosť. Čo je 35 rokov, ak oblasť zostane neobývateľnou nasledujúcich 24 400 rokov ?! Čo je 35 rokov, ak ľudia dnes v dôsledku katastrofy stále zomierajú? Nie je možné určiť presný počet obetí, ktoré zomreli v dôsledku tejto katastrofy. Rôzne organizácie však hovoria o 4 000 až 60 000 mŕtvych.

Zaspomínajte si spolu s nami na udalosti spred 35 rokov prostredníctvom fotiek budov, hračiek a áut, ktoré sa dodnes nachádzajú v tejto oblasti

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

Vylúčená zóna je určite zaujímavá, ale je a zostane pamätníkom, kde je potrebné vzdať úctu obetiam.

Pri udalostiach z roku 1986 nezohrávala úlohu iba katastrofa, ale aj postupy, ktoré k nej viedli, a to, ako následne konal sovietsky systém sú dôležitou súčasťou minulosti.

#8

#9

#10

#11

#12

Hmota budov sa za posledných pár rokov výrazne zmenšila a lesy už zničili jedinečné dediny a miesta. Je len otázkou času, kedy už nezostane nič, čo by dokumentovalo vplyv a stav z roku 1986.

#13

#14

#15

#16

#17

#18

Miesto sa stalo vyhľadávanou turistickou destináciou. Veľa ľudí sa pri návšteve tohto miesta môže obávať ožiarenia, ktoré sa tu ešte stále nachádza. No pravdou je, že pre bežného turistu, je výška ožiarenia minimálna. Samozrejme, existujú tu aj miesta, kde je výška radiácia ešte stále príliš vysoká, no tieto oblasti nie sú pre turistov prístupné a sú oddelené plotom. S radiáciou sa stretávame v našom každodennom živote a často si to ani neuvedomujeme. Ročne túto oblasť navštívia desiatky tisíc turistov.

#19

#20

#21

#22

#23

#24

#25

Zdroj
Zdroj foto: FacebookInstagram

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako vyzerá Černobyľ 35 rokov po jadrovej katastrofe? Tieto fotky vás zamrazia”