Limonáda z kvetov lipy „Doktor“ vás naučí, ako vďaka nej schudnúť. Upokojuje nervy, normalizuje tlak

Takmer každý z nás už aspoň raz v živote vyskúšal piť chutný a zdravý lipový čaj, no nie každý vie, že lipové kvety sa dajú využiť ak inak ako na prípravu odvarov.

Skúsené gazdinky si z týchto kvetov pripravujú nielen čaje, ale aj liečivé tinktúry a voňavé lipové limonády. O ich liečivých vlastnostiach, no nielen tom, sa môžete dočítať v nasledujúcom článku.

лечебные свойства липового цвета

Lipové kvety obsahujú mnoho cenných zložiek. Sú to esenciálne oleje, triesloviny a flavonoidy, vitamín C, antioxidanty a aminokyseliny. Vďaka nim majú lipové kvety mnoho užitočných vlastností.

  1. Flavonoidy nachádzajúce sa vo voňavých kvetoch, robia cievy pružnejšie, čím ich chránia pred aterosklerózou.

лекарственные свойства липового цвета

  1. Kyselina trieslová pomáha telu vyrovnať sa so zápalovými procesmi.
  2. Glykozidy v lipovom kvete majú potiace účinky, čo robí z lipového nápoja skvelého pomocníka pri prechladnutiach.

целебные свойства цветов липы

  1. Lipový kvet pomáha odstraňovať z tela prebytočnú vodu. Niet preto divu, ž esa používa pri ochoreniach obličiek, v niektorých prípadoch pomáha aj s chudnutím.
  2. Podporuje riedenie krvi, je silným antioxidantom a znižuje hladinu cholesterolu. Tinktúra z lipových kvetov ma schopnosť zvýšiť vylučovanie žlče a žalúdočnej šťavy.

целебные свойства липового цвета

  1. Sladká vôňa lipy upokojuje, pomáha zmierniť stres a znižuje chuť do jedla. Z tohto dôvodu sa používa aj v mnohých moderných diétach.

Lipa – jeden z mála stromov obsahujúcich fytohormóny, ktoré majú blízko k ženským pohlavným hormónom. Niet divu, že naši predkovia si tento strom spájali s bohyňou lásky a krásy, Ladou.

свойства цвета липы

Endokrinológovia odporúčajú ženám po 45-tke aspoň raz za 6 mesiacov piť extrakt z lipového kvetu. Takáto kúra pomáha spomaliť proces starnutia, omladiť telo a vyhnúť sa nepríjemným symptómom menopauzy.

Voňavá lipová limonáda

Jemná a dlhotrvajúca chuť lipových kvetov je krásne odhalená v dezertoch a nealkoholických nápojoch.

лечебные свойства цветов липы

Lipová limonáda pomáhať znášať letné horúčavy, dopĺňa telu zásoby vitamínov, tonizuje, hasí smäd, upokojuje a zmierňuje bolesti hlavy.

Naši poľskí susedia predávajú túto limonádu aj vo svojich obchodoch a teší sa obrovskej popularite.

Potrebujete

  • 2 hrste lipových kvetov
  • 1 citrón
  • 2-3 pl medu
  • 3 litre vody
  • Listy mäty (voliteľné)

Postup

  1. Nazbierajte si kvety zo stromov rastúcich ďalej od prašných ciest. Nechajte si trochu vysušiť na tienistom mieste. Neodporúča sa sušiť ich na priamom slnečnom svetle, pretože týmto spôsobom sa z nich rýchlo vytrácajú cenné éterické oleje.

лечебные свойства цвета липы

  1. 3 litrovú nádobu naplňte 2 hrsťami lipových kvetov a medom. Lipu možno kombinovať s mätou, medovku, bazalkou či inými chutnými bylinkami.

свойства цвета липы

  1. Citrón narežte na kolieska.
  2. Vložte ho do džbánu a zalejte čistou studenou vodou.
  3. Obsah nádoby premiešajte, prikryte handričkou z prírodného materiálu a umiestnite ju na slnečné miesto na 6-8 hodín. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete počkať 24 hodín.

полезные свойства цвета липы

  1. Po uplynutí stanoveného času citrón vyberte, vytlačte z neho šťavu a limonádu nakoniec preceďte cez sitko. Nazdravie!

Nenechajte si ujsť možnosť zásobiť sa týmto liečivým darom našej matky prírody, pretože zdravie vašej rodiny je vo vašich rukách!

Kontraindikácie spojené s týmto osviežujúcim nápojom sú minimálne – kvôli močopudným vlastnostiam a látkam vyvolávajúcich potenie by sa mali mať na pozore ľudia so srdcovými problémami a tehotné ženy.

 

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Limonáda z kvetov lipy „Doktor“ vás naučí, ako vďaka nej schudnúť. Upokojuje nervy, normalizuje tlak”