Matka každého chlapca by sa mala pripraviť na tento životný okamih. Pripravte sa naňho vopred mamičky…

Takmer každá žena na svete sa v jednom krásnom momente začne snažiť o jednu z najdôležitejších úloh v živote – stať sa matkou. Avšak bez ohľadu na to, aké smutné je o tom hovoriť, deti raz vyrastú a rodičia ich musia nechať odísť, aby si žili svoj vlastný život, či sa im to páči alebo nie.

Čo čaká v budúcnosti všetky matky ich synov a prečo je také dôležité byť na to pripravený?

Ako prvé si v obchode vyberáte milé kombinézy a čiapočky modrej farby. Porodíte ho, hýčkate, bozkávate jeho malé prstíky a sladké líčka. Potom mu šijete kostým kostými zajačikov, pirátov, kovbojov, veziete ho do škôlky, utierate mu slzy, natierate zodreté koleno peroxidom a v noci nespite v jeho posteli, ak ho chytila nejaká infekcia. Nezabúdajme na obľúbené rozprávky, pusy na noštek a iné bonusy materinskej lásky.

Ani si to neuvedomíme, a náš syn sedí v školskej lavici, pretože práve nastúpil do prvého ročníka. Váš deň sa začína chystaním veci do školy a končí telefonátom učiteľky, v ktorom vás prosí, aby ste s tým svojím synom niečo urobili, pretože každého bije!

A vy to teda urobíte, vychovávate ho, ukazujete mu, že musí byť slušný, smelý, rozumný a neubližovať iným. Zrazu si začnete uvedomovať, ako váš syn rastie nie každým dňom, ale každou hodinou, ale aj to, ako sa zmenšilo jeho oblečenie, ktoré ste mu kedysi ako malému chlapčekovi kupovala.

 

Čím viac ho nechávate rásť, tým menej vám rozpráva o svojich záležitostiach a čoraz viac sa bude  vyparovať von so svojimi kamarátmi. Ste pevne presvedčená, že jeho prvá láska je hrou hormónov a že táto zvrhlá a ľahkomyseľná Táňa zo susedstva nie je pre vášho syna tá pravá, ide len o tínedžersku zábavu a nič viac.

Čas letí a vy mu už nevyberáte modrú kombinézu ale oblek, ktorý si oblečenie na svoju stužkovú, zadržujete slzy, keď mu predávajú stužku a noc pred tým takmer vôbec nespite.

Potom sa vo vašom dome začne objavovať nejaká Lenka, za ňou Katka a po nej opäť akási Lenka. Ďalšie mená sa už ani nesnažíte zapamätať. Zrazu si však všimnete, že jeho spolužiačku Annu vidíte čoraz častejšie, váš dom berie ako ten svoj, otvára si chladničku, ako by už niekoľko rokov bola členom vašej rodiny. Ste nervózna a naštvaná, no predychávate to so zatínaním zubov a hovoríte si, že vydržíte všetky jeho úlety.

Potom si všimnete, že tá istá Anna si myslí, že košeľa, ktorú ste mu vybrali, vyzerá zastaralo, že nerozumiete vzťahom ani životu a vaše varenie je len tak-tak.

A potom v jeden nádherný deň, vám váš syn povie, že už nemá v úmysle žiť s vami aj naďalej. S Annou sa dali dokopy a je to vážne. Už konzumuje jej rezne, počúva jej názory, cez víkend chodí na návštevu jej matky a oblieka si košele, ktoré mu starostlivo vybrala.

Čoraz častejšie začnete čakať na to, kým vám zavolá a návštevy sú čoraz viac zriedkavejšie. Netrvá dlho a obaja si vyberajú svadobné menu, tvoria si rodinný rozpočet a potom nasleduje tradičný scenár: svadba, vnúčatá, starostlivosť…

Jedného dňa vojdete do jeho izby, kde ležia staré hračky, nefungujúca PlayStation a niekoľko fotografií bezzubého usmievajúceho sa 7-ročného Adama. Uvedomíte si, že už u neho nikdy viac nebudete na prvom meste. Postupne ste sa v jeho živote stali ženou číslo 2.

Bez ohľadu na to, ako poľutovaniahodne to môže znieť, musíte sa s tým zmieriť a prijať to ako fakt. Spomeňte si na to, že aj vy sama ste boli pre niekoho tou „dotieravou“ Annou, ktorá matke vzala jeho syna.

Existuje veľmi múdre príslovie: „Dieťa je hosťom vo vašom dome: nakŕmte ho, vychovajte a nechajte ho odísť.“

Nakŕmiť ho dokáže aj blázon, výchova je už o niečo náročnejšia no včasné odovzdanie milovaného dieťaťa do sveta dospelákov je najvyšším prejavom rodičovskej lásky.

Všetky matky synov by mali brať na vedomie nasledovné: Buďte pripravené na to, že jedného dňa vás vaše dieťa opustí a odíde k Anne (Táni, Lenke či akejkoľvek inej žene, to nie je dôležité). Ide o prirodzený proces a doposiaľ si ním musela prejsť každá matka. Myslíme si, že inak to nebude ani v budúcnosti.

A hlavnou úlohou ktorejkoľvek matky je schopnosť nechať svojho syna odísť bez tajných urážok, výčitiek a nenávisti k jeho novej láske.

Súhlasíte? Alebo vaše skúsenosti hovoria o niečom inom? Článok nám zaslala jedna z našich čitateliek. Pre viac článkov o rodine sleduj náš web mysmezeny.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Matka každého chlapca by sa mala pripraviť na tento životný okamih. Pripravte sa naňho vopred mamičky…”