Ak nútite dieťa objímať alebo pobozkať dospelého robíte zle! Aj keď je to príbuzný…

Podľa tejto štúdie, iba 1 z 3 ľudí rozumie čo znamená výraz “consent” (súhlas). Teda je už na čase začať deti učiť čo to znamená už od skorého veku. Mnoho rodičov má taký “blbý zvyk”, že nútia svoje deti pobozkať alebo objať príbuzného. Aj keď sa im to môže zdať ako nevinné gesto, v skutočnosti to tak nie je. Takéto konanie má zásadné psychologické následky na Vaše deti.

V tomto článku Vám predstavíme 5 vecí, ktoré potvrdzujú to, prečo je takéto konanie nesprávne.

# 1  Deti si začnú myslieť, že dotyky od dospelých sú normálne

Deti sa neučia len od svojich rodičov ale aj z toho čo vidia okolo seba. Keď necháte pre nich neznámych príbuzných aby ich objali a dali im bozk na líce zakaždým ako sa stretnú, začnú si takéto “praktiky” normalizovať.  Preto musíte dávať veľkú váhu na to aby ste svoje deti naučili rozdiel medzi “dobrým” a “zlým” dotykom.

 

Person Sitting on Couch

Zdroj: pexels.com

# 2  Dáte im tak najavo, že Vám nezáleží na ich komforte

Preukázanie náklonnosti voči vzdialenej rodine na rodinných stretnutiach či iných príležitostiach je bežné no myslite na to, že Vaše dieťa na to ešte nie je zvyknuté. Navyše, ak Vaše dieťa odmieta objať ich tetu alebo uja a Vy ich k tomu nútite, začnú si myslieť, že komfort neznámych ľudí kladiete do popredia na úkor ich vlastného komfortu.

Crying Little Girl

Zdroj: pexels.com

# 3  Učíte ich tomu, že príbuzní nemôžu byť tyrani

Podľa tejto správy až v 70% prípadoch sú deti týrané ich rodinnými príslušníkmi. Tým, že ich nútite prijat objatie alebo bozky od ľudí, ktorých sotva poznajú, im dávate priestor na to aby si mysleli, že nútená náklonnosť nie je nič zlé a príbuzní nikdy nemôžu byť tyrani.

Boy Looking at Birthday Cake

Zdroj: pexels.com

# 4  Mätie ich to – majú alebo nemajú veriť cudzím ľuďom?

Raz poviete svojmu dieťaťu aby sa nerozprávalo s cudzími ľuďmi a aby si od nich nikdy nič nebrali. Na druhej strane ich však aj žiadate aby pobozkali alebo objali niekoho koho nepoznajú. Jasné, príbuzní a rodina nie sú v skutočností cudzí ľudia ale deti to nevedia. Takéto správanie deti mätie a zanechá im to “chrobáka v hlave” či majú niekomu veriť alebo nie.

Black and White Picture of a Crying Child

Zdroj: pexels.com

# 5  Ak deti odmietajú prejaviť náklonnosť, môžu mať na to dôvod

Hovorí sa, že deti majú lepší zmysel na rozoznávanie toho zlého od dobrého. Ak sa Vaše dieťa odmieta vložiť do niekoho rúk a začne plakať hocikedy, keď sa ho dotyčný človek dotkne, môže za tým niečo byť. Pre batoľatá a a menšie deti môže byť dôvodom to čo im príbuzný povedal alebo urobil. Namiesto toho aby ste svoje dieťa do niečoho nútili, počkajte kým návšteva odíde a opýtajte sa prečo nechcel daného príbuzného objať alebo pobozkať.

Crying Baby in Brown and Black Hooded Top

Zdroj: pexels.com

Súhlasíte, že náklonnosť by nemala byť nútená? Nútili aj Vás rodičia objímať a bozkávať príbuzných?

zdroj:brightside.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ak nútite dieťa objímať alebo pobozkať dospelého robíte zle! Aj keď je to príbuzný…”