sobota, 27 júla, 2024

Na trest smrti čakal 30 rokov. Nakoniec odišiel so smrtiacej komory živý

V noci z 22. februára 2018 sa štát Alabama pokúsil popraviť chovanca Doyla Lee Hamma, 61-ročného občana, ktorý strávil posledných 30 rokov v cele smrti.

Po takmer troch hodinách a 12 bodných ranách sa však blížila polnoc a trest smrti mal vypršať. Doyl opustil popravnú komoru zakrvavený, ale živý.

Jeho príbeh je najnovšou kontroverziou okolo používania smrtiacej injekcie. Hoci je táto injekcia označovaná ako „lekársky zákrok“, vyvoláva otázky, či sú súčasné protokoly vedecky spoľahlivé a eticky prijateľné.

Doyle Lee Hamm bol odsúdený za vraždu motelového referenta Patricka Cunninghama, pri lúpeži v roku 1987. Spolu s anamnézou intravenózneho užívania drog mu nedávno diagnostikovali rakovinu lymfy a karcinóm bazálnych buniek. Právnici tvrdia, že jeho žily boli príliš poškodené na to, aby mu mohla byť podaná smrteľná injekcia.

Alabama sa preto rozhodla dať Hammovi špecializovaný protokol o poprave, ktorý podľa Hammových právnikov bol urýchlený a vyústil do „zbabranej“ popravy.

Tímu sa ani po niekoľkých pokusoch nepodarilo aplikovať smrtiacu látku do tela odsúdeného. Po niekoľkých neúspešných pokusoch o zavedenia katétra do Hammových slabín popravu zrušili.

,,Pracovníci dokonca prepichli Doylov močový mechúr, pretože na ďalší deň močil krv. Zrejme zasiahli aj jeho stehennú tepnu, pretože zrazu začal veľmi krvácať.“ uvádza Doylov právnik.

Súčasný protokol sa v Alabame líši a nie je verejne dostupný. Je však známe, že v minulosti užívali kontroverzný liek midazolam. Tento liek sa používa ako sedatívum, ktoré privedie chovanca do bezvedomia. Následne sa mu podajú ďalšie dva lieky na paralyzovanie a zastavenie srdca.

Ak sa má výkon smrtiacou injekciou považovať za „lekársky zákrok“, bez ohľadu na etické aspekty, ktoré súvisia s trestom smrti, malo by sa brať do úvahy, ako sa s „pacientom“ zaobchádza. Kritici midazolamu a iných smrteľných injekčných liekov tvrdia, že súčasné postupy sú nespoľahlivé a často vedú k zbytočne predĺženým a bolestivým úmrtiam.

Zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights