Pozreli sme sa na to, prečo zubári naliehajú na rodičov, aby čistili zuby svojich detí

Pamätáte sa na to, kedy vám vypadol prvý detský zub? Pre niektorých z nás to bolo desivé a bolestivé, zatiaľ čo iní za vypadnutý zub dostali pekný darček od zubnej víly. Niektorí rodičia zuby svojich detí dokonca odkladali. Rozhodli sme sa zozbierať pár faktov o detsých zuboch, po spoznaní ktorých sa o ne budete starať omnoho viac.

Zubné bunky

Why Doctors Are Urging Parents to Keep Their Kids’ Baby TeethZdroj: Klanmamma / imgur

Existuje hned‘ niekoľko dôvodov, prečo rodičia nevyhadzujú vypadnuté zuby ich dieťaťa. Jeden z nich súvisí s budovaním jeho zdravia. Vedci odporúčajú uchovať zuby kvôli zubnym kmeňovým bunkám. Tieto bunky môžu zachrániť život.

 Čo sú to zubné bunky a ako ich môžeme chrániť?

Každý z nás sa skladá z malých elementárnych častíc nazývaných bunky. Naše telo je z nich vytvorené rovnako ako je dom postavený z tehál. Bunky sú rozdelené do 3 rôznych skupín a každá z nich má samostatnú funkciu. Kmeňové bunky sú mladé bunky, ktoré neskôr dorastú do jednej z týchto skupín.

Krvné bunky rastú a vyvíjajú sa v špongiovitej časti kosti nazývanej kostná dreň. Kmeňové bunky sa môžu odoberať zo zubov, ako aj z iných kostí. Ak chcete aby boli bunky zo zubov použiteľné, musíte ich správne skladovať. Lekári a vedci používajú niekoľko druhov technológií na ochranu a následné použitie kmeňových buniek.

Ako dokážu pomôcť?

Why Doctors Are Urging Parents to Keep Their Kids’ Baby TeethZdroj: moderndayvigilante / reddit

Kmeňové bunky môžu reprodukovať akýkoľvek iný typ buniek vo vašom tele. Jednou z najpozitívnejších vecí je to, že môžu nahradiť aj poškodené bunky. Výskumy dokazujú, že kmeňové bunky môžu pomôcť dokonca aj v boji proti rakovine. Momentálne prebiehajú štúdie zaoberajúce sa potenciálom kmeňových buniek.

Kreativitu dieťaťa môžete posilniť jeho vlastnými zubami

Why Doctors Are Urging Parents to Keep Their Kids’ Baby Teeth

Zdroj: Dirtydeedsinc / reddit,  dentistrysociety / instagram

Vypaduté mliečne zuby svojho dieťaťa môžete použiť aj na vedecké účely, alebo domáce pokusy. Experimentovať môžete s vplyvom kávy alebo cukru na farbu, alebo odolnosť zubov

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pozreli sme sa na to, prečo zubári naliehajú na rodičov, aby čistili zuby svojich detí”