sobota, 27 júla, 2024

Prehnaná vďačnosť za prácu vedie k väčšiemu stresu!

Vedci spájajú šťastie s poďakovaním. No vďačnosť má niekedy aj svoje nevýhody. Aj keď vďačnosť za vašu prácu môže byť skutočná, často je výsledkom tlaku v zamestnaní.

Vďačnosť spojená s prácou má negatíva, ktoré ovplyvňujú váš každodenný život.

Vďaka tomu ste ochotnejší tolerovať veci, ktoré vás robia nešťastnými

Ľuďom je od detstva štepované, aby vyslovovali vďačnosť aj za niečo, čo sa im nepáči. Nechceli ste jesť zeleninu alebo čokoľvek iné, no vaši rodičia iba povedali. „Buď vďačný, že máš čo jesť!“ Boli sme naučení vážiť si to, čo máte, a nesťažovať sa na všetko.

Keď dospejeme, pokračujeme v tomto spôsobe myslenia v práci. Snažíme sa vyjadrovať vďaku, aj za úplné maličkosti. V zložitej situácii si hovoríte, ,,môže to byť aj horšie“. Ale ak ste príliš zaneprázdnení tým, že ste vďační za svoju prácu, možno si ani neuvedomujete, že je to v skutočnosti nevďačné a vo vnútri sa cítite nešťastne.

Používate to na maskovanie negatívnych emócií

Keď sa nútite byť vďační, môžete začať používať taktiku obchádzania vďačnosti, aby ste sa vyhli negatívnym pocitom a potlačili ich. Hovoríte si, že sa cítite vďačne, aj keď sa skutočne cítite smutní, vystresovaní, alebo unavení.

Je zrejmé, že to nie je zdravé a nedovolí vám to vidieť pozitívne účinky skutočnej vďačnosti a zároveň zažívať negatíva emocionálneho vyhýbania sa. Negatívne pocity vás nakoniec dobehnú, pravdepodobne s väčšou intenzitou.

Robí vás to zraniteľnejším voči šéfovi

Zamestnávatelia môžu ľahko zneužiť vďačnosť, a to buď na manipuláciu pracovníkov, alebo na prácu za nízku mzdu. Využijú to ako zámienku na vaše prepustenie alebo zníženie platu. Vedia, že ich zamestnanci sa nebudú sťažovať ani neodídu, pretože sa obávajú, že si nenájdu novú prácu. Ak sú ľudia vďační za skutočnosť, že majú zamestnanie, môže ich to odradiť od obrany ich práv.

To všetko vedie k prepracovaniu, zvyšovaniu stresu a nespokojnosti s prácou a životom. Aby ste sa tomu vyhli, nezabudnite, že svojmu zamestnávateľovi nič nedlhujete!

Zdroj
Zdroj foto: www.pixabay.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights