Rusko zahájilo masovú výrobu autonómnych high-tech robotov. Bude ich používať ako zbraň?

Ruská armáda bude čoskoro vybavená autonómnymi vojnovými robotmi schopnými samostatného pôsobenia na bojisku, uviedol minister obrany Sergey Shoigu s tým, že Moskva zahájila masovú výrobu týchto strojov.

„Nie sú to len experimentálne prototypy.

Tieto dokážu samé bojovať,“ uviedol minister. Fórum, na ktorom sú tieto roboty predstavené, bude sériou vzdelávacích podujatí, na ktorých sa zúčastňujú špičkoví odborníci z rôznych oblastí.

„Vyvinuli sme veľké úsilie na vývoj zbraní budúcnosti,“ uviedol Shoigu v súvislosti s vojnovými robotmi vybavenými umelou inteligenciou.

Roboti, o ktorých sa hovorí, že sú schopní nezávisle sa dostať do bojovej situácie, sú súčasťou nového najmodernejšieho arzenálu, na ktorý sa v súčasnosti zameriava ruská armáda.

Rusko už predstavilo rôzne autonómne a poloautonómne stroje, z ktorých niektoré absolvovali bojový debut. Jedným z nich je Uran-9, viacúčelový robotický systém, ktorý vyzerá ako malý tank vybavený 30 mm kanónom, niekoľkými plameňometmi a štyrmi navádzanými protitankovými raketami. Je určený na prieskum a palebnú podporu. Môže pomáhať vojakom na bojiskách a minimalizovať potenciálne straty.

Ďalším modelom zo série „Uran“ je autonómna odmínovacia jednotka s názvom Uran-6. Robot podobný buldozéru s hmotnosťou do šesť ton je navrhnutý tak, aby vytváral bezpečné priechody pre vojakov kráčajúcich v mínových poliach. Obe jednotky „Uran“ ruská armáda úspešne využila počas protiteroristickej kampane v Sýrii.

Ruská armáda môže čoskoro postaviť ešte výkonnejšie robotické bojové stroje. Jej inžinieri v súčasnosti pracujú na autonómnych systémoch založených na tankoch T-72 a T-14 Armata schopných niesť ťažké zbrane.

Ruský námorný arzenál sa čoskoro posilní dronmi Poseidon, obrovskými robotickými miniponorkami schopnými niesť jadro s miniatúrnym jadrovým reaktorom, schopným niesť jadrové hlavice. Armáda zverejnila prvé testy podvodného drona v roku 2019.

Autonómna ponorka sa môže nízkou rýchlosťou pomaly priblížiť k nepriateľskému územiu hlboko pod vodou. Odhalenie Poseidonu podnietilo úradníka amerického ministerstva zahraničia k vyjadreniu obáv z jeho potenciálnej schopnosti rozpútať „rádioaktívne tsunami“ na amerických brehoch.

Roboty nie sú jedinou špičkovou technológiou, ktorú má k dispozícii ruská armáda. Podľa Shoigu plánuje Moskva tiež vývoj laserových zbraní. ,,To bola pred 20 rokmi iba fikcia,“ uviedol minister a dodal, že ,,zatiaľ čo v tom čase boli laserové zbrane sci-fi, teraz je to realita.“

Aj keď možno tak skoro nebudeme vidieť ruských vojakov ovládajúcich svetelné meče, ruská armáda má vo výzbroji laserovú zbraň. „Peresvet“, veľmi tajné laserové delo, bolo jednou zo zbraní odhalených prezidentom Vladimirom Putinom už v roku 2018.

O tomto zbrojnom systéme je známe len málo, ale údajne je schopné zostreliť nepriateľské lietadlá aj prichádzajúce strely.

Napriek postupujúcej digitalizácii vojny, vojaci stále zostávajú základom ruských ozbrojených síl, hoci si na bojisku osvojujú novú úlohu, uviedol minister. Dodal, že požiadavky na potenciálnych nováčikov sa v určitých oblastiach v skutočnosti zvýšili.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Rusko zahájilo masovú výrobu autonómnych high-tech robotov. Bude ich používať ako zbraň?”