Severná Kórea čelí potravinovej kríze. Kilo banánov tam stojí približne 35 eur

Cena potravín v Severnej Kórei stúpa, pretože krajina čelí nedostatku spôsobenému tajfúnmi a pandémiou COVID-19.

Napriek tomu, že je Severná Kórea relatívne uzavretým národom, je stále závislá na dovoze tovaru, hlavne potravín.

Krajina aktuálne trpí potravinovou krízou, v dôsledku ktorej sa snaží vyprodukovať dostatok vlastného tovaru. Vďaka tomu prudko vzrástli ceny bežného tovaru.

Kim Jong-un na stretnutí strán pripustil, že „potravinová situácia obyvateľov sa zložitá, pretože poľnohospodársky sektor nesplnil plán výroby obilia kvôli škodám, ktoré minulý rok spôsobil tajfún.“ Toto priznanie prichádza po tom, čo odborníci na potraviny varovali pred zhoršujúcou sa situáciou za posledný mesiac, informuje agentúra Reuters.

https://www.instagram.com/p/CO15JyjFSC4/?utm_source=ig_web_copy_link

V reakcii na túto situáciu stanica NK News v Soule poznamenala, že hlavným bodom programu bude „otázka zameraná na tohtoročné úsilie v oblasti poľnohospodárstva.“ Vláda sa bude okrem toho stretávať a diskutovať o „vyrovnaní sa s dlhotrvajúcim úpadkom poľnohospodárstva“.

V hlavnom meste Severnej Kórey Pyongyang, dosiahol tovar historické maximá, pretože 1 kg banánov má v súčasnosti hodnotu 45 dolárov. To znamená, že jeden banán stojí približne 6,40 $.

Proti zhoršujúcej sa situácii už bolo vyvinuté úsilie. Minulý mesiac boli poľnohospodári požiadaní, aby každý deň prispeli dvoma litrami vlastného moču v snahe pomôcť pri vytváraní hnojív, uvádza Radio Free Asia.

https://www.instagram.com/p/CMtjRNoFVzy/?utm_source=ig_web_copy_link

Krajina zvyčajne potrebuje 5,75 milióna ton potravín na výživu svojho obyvateľstva. Tento rok však Kórejský rozvojový inštitút pre The Korea Herald uviedol, že očakáva, že Severná Kórea bude mať menej o 1,35 milióna ton potravín.

Vodca Severnej Kórey údajne uviedol. Ekonomika krajiny sa celkovo zlepšila, čo dokazuje implementácia prvého polročného plánu pre celkovú priemyselnú produkciu na úrovni 144%, s nárastom o 25% oproti rovnakému obdobiu minulého roka a obrovský rast v porovnaní so skutočným tempom produkcie množstva tovaru.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Severná Kórea čelí potravinovej kríze. Kilo banánov tam stojí približne 35 eur”