Zabudnutý termálny prameň: V Lukavici sa okúpete v každom ročnom období! SKORO NIKTO HO NEPOZNÁ

Na Slovensku nie je núdza po termálnych prameňoch, ktoré nájdete skoro na každom kroku. Napríklad také Kalameny či Kaďa v Liptovskom Jáne sa tešia vysokej návštevnosti.

No mnohé lokality, ktoré ponúkajú takéto “dary prírody” sa nedajú naplno využiť či zefektívniť aby podporili cestovný ruch danej oblasti. Na termálny prameň v Lukavici tak mnoho ľudí zabúda alebo dokonca o ňom ani nevie.

 

Malo tam byť kúpalisko

Tento termálny prameň sa nachádza na strednom Slovensku na okraji Štiavnických vrchov neďaleko obce Lukavica. Jedna Lukavica sa nachádza aj pri Zvolene, no termálne pramene sa nachádzajú neďaleko Žarnovice. Ak ste si mysleli, že toto miesto sa nesnažil nikto priblížiť turistom, ste na omyle.

V minulosti tu totiž bola plánovaná výstavba kúpaliska no narazilo sa na problémy. Podľa denníka Čas vlastní pozemky v okolí viacero ľudí čo pre výstavbu predstavuje obrovský problém.

Má liečivé účinky

To ale na tom nič nemení a okúpať sa tu môžete. Voda má 35 °C a tak je ideálna na kúpanie v každom ročnom období. Miestni tvrdia, že silne železitá voda, ktorá tam vyviera ma množstvo zdravotných benefitov. Podľa informácii denníka SME od miestnych ľudí, t

ermálny prameň má blahodárne účinky na pohybové ústrojenstvo a pomáha pri kožných ochoreniach. Nie je sa čomu čudovať, keďže neďaleko sa nachádzajú kúpele Vyhne a Sklenné Teplice, ktorých termálna voda pochádza rovnako z bývalého Štiavnického stratovulkánu.

Zaujímavosťou je aj to, že termálny prameň nevyviera prirodzene ale je výsledkom geologického prieskumu. Po vykonaní 800-metrového prieskumného vrtu sa prameň nevyužíval a aj preto o ňom dodnes veľa ľudí nevie. Termálny prameň využívajú najmä domáci no tým sa nepáči neporiadok, ktorí tam zanechávajú návštevníci.

 

Ak sa rozhodnete tento termálny prameň navštíviť stačí sa dostať do obce Lukavice neďaleko Žarnovice. Keď sa dostanete k miestnemu kostolu, pri ňom odbočíte doprava a po 50-tich metrov odbočíte na doľava na lesnú cestu. Tá Vás dovedie k provizórnemu parkovisku odkiaľ je Váš cieľ vzdialený približne 100 metrov.

zdroj: nasavoda.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zabudnutý termálny prameň: V Lukavici sa okúpete v každom ročnom období! SKORO NIKTO HO NEPOZNÁ”