Dánskemu fanúšikovi na futbalových Majstrovstvách skonfiškovali dúhovú vlajku

Kristoffer Føns sa počas zápasu Dánska s Českom rozhodol rozprestrieť dúhovú vlajku a netrvalo dlho, kým si to všimli aj ochrankári. Jeden zo strážnikov mu vytiahol vlajku z rúk.

Pár dní pred zápasom si všimol správy, že Allianz Arena v Mníchove nemihla byť rozsvietená v dúhových farbách počas zápasu Maďarska s Nemeckom. Išlo o výsledok nového kontroverzného zákona, ktorý zakazoval ľuďom mladším ako 18 rokov vyjadrovať svoju podporu LGBT+ komunite.

Føns dodal: „Myslel som si pred cestou do Baku ideme na miesto, kde ľudské práva nie sú skutočnou vecou. Bol som veľmi skeptický voči skutočnosti, že sa majstrovstvá sveta konajú v Katare, takže som si myslel, že by som bol pokrytec, keby som nič neurobil.“

Organizácia Danske Fodboldfans (fanúšikovia dánskeho futbalu) neskôr na Tweeteri uviedla, že vlajka bola vrátená jej majiteľovi.

UEFA vo svojom vyhlásení uviedla: „Nikdy sme nenariadili dozorcom v Baku – ani na žiadnom inom štadióne – odstraňovať dúhové vlajky. Hneď ako sa Uefa dozvedela o incidente, kontaktovali sme nášho delegáta a strážnika na štadióne, aby sme problém vyšetrili a objasnili. Po zápase sme boli informovaní, že vlajka bola vrátená jeho majiteľovi. “

Dánsky minister pre rovnosť Peter Hummelgaard uviedol, že je zhrozený odstránením vlajky.

„Nesmieme prehrať tento boj za rovnosť, pretože ide o základné ľudské práva,“ uviedol. „Uprostred tohto boja musíme byť silní, aby sme mali právo milovať kohokoľvek chcete.“ A právo žiť, ako chcete, a byť tým, kým ste.

Incident sa stal dva dni po tom, čo jeden z hlavných sponzorov turnaja, spoločnosť Volkswagen, uviedla, že im bolo povedané, aby na zápasoch v Baku a Petrohrade nevystavovali reklamné bannery v dúhových farbách.

 

Zdroj: theguardian.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Dánskemu fanúšikovi na futbalových Majstrovstvách skonfiškovali dúhovú vlajku”