Francúzsko vydá zákon, ktorý bude ochraňovať matky dojčiace na verejnosti

Podľa štúdií je materské mlieko pre kojencov nevyhnutnosťou.

Dojčené deti majú silnejší imunitný systém, nižšiu chorobnosť a menej prípadov hospitalizácie.

Dojčenie je však naďalej kontroverznou otázkou a ženy, ktoré chcú dojčiť na verejnosti, sú vystavované odsudzovaniu a urážkam.

Francúzska vláda sa rozhodla prijať zákon, ktorý bude chrániť ženy, ktoré sa rozhodnú dojčiť svoje deti na verejnosti. Nový zákon bude pokutovať  tých, ktorí im v tom budú brániť.

person carrying baby on armsunsplash

Ak keď v krajine neexistovali priame obmedzenia, ženy stále čelili negatívnym skúsenostiam. Teraz sa však zdá, že sa to začína meniť. Francúzske národné zhromaždenie nedávno navrhlo ustanovenie zákona, ktorý potrestá tých, ktorí bránia dojčeniu.

Za pokus o zabránenie dojčenia bude páchateľ potrestaný pokutou 1 500 eur.

Nevyhnutnosť ustanoviť tento zákon sa ukázala po tom, čo sa matke, ktorá dojčila počas čakania v rade, stal ďalší nepríjemný incident. Dojčila svoje dieťa a urazila ju žena, ktorá tak ako ona, stála v rade. Matka našla odvahu a silu hovoriť o svojich skúsenostiach na internete. Vďaka jej príbehu začala vláda v tejto veci konečne konať.

Zákon sa snaží priniesť pozitívne zmeny v spôsobe, akým ľudia vidia dojčenie a ako sa správajú k dojčiacim matkám. Vláda sa podľa tohto nového zákona chystá vyškoliť ľudí, ktorí pracujú na verejných miestach. Zákon tak objasní, že dojčenie nie je neprístojným vystavovaním sa.

grayscale photo of woman holding a baby on her right hand while her left hand touching baby's faceunsplash

Toto sú názory niektorých komentujúcich…

Môj názor je, že žiaden názor nie je potrebný. Okrem dýchania je jedenie druha najprirodzenejšia vec. Nie je šokujúce sledovať, ako dieťa je. Tak isto, ako nie je šokujúce pozerať sa na dospelého človeka, ako si vychutnáva hamburger. Navyše, deti sú hladné častejšie, ako dospelí.

Robia niečo úplne prirodzené a prsia sú na to predsa určené. Nemám pocit, že by sa ženy mali skrývať. Myslím to vážne, chceli by ste jesť s prikrývkou nad hlavou? Alebo nosiť prikrývku v letných horúčavách? Nemôže to byť v konečnom dôsledku ešte väčšie nebezpečenstvo, ako nejaké pohoršovanie?

Mám väčší problém s ľuďmi, ktorí nemôžu nechať ženu osamote, keď kŕmi svoje dieťa.

Myslím si, že každá žena by mala byť schopná robiť to slobodne, bez toho, aby sa kvôli tomu cítila trápne alebo aby ju niekto vyrušoval. Kŕmenie jej dieťaťa je oveľa dôležitejšie, ako názory nejakých jednotlivcov, ktorí sa zasekli v minulom storočí.

 

Zdroj: brightside.me

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Francúzsko vydá zákon, ktorý bude ochraňovať matky dojčiace na verejnosti”