Párik zo Švédska si okolo domu postavil skleník: ušetria tak na jedle aj teple

Marie Granmarová a Charles Sakillotto doslova žijú v bubline, izolovanej od chladu a drsnosti prírodných živlov, zároveň však získajú to najlepšie, čo príroda môže ponúknuť!

Ich dom bol postavený v skleníku, ktorý im v zime poskytoval bezplatné teplo a jedlo. Vo švédskom Štokholme, kde zima trvá 9 mesiacov v roku, je to obrovské plus.

Priemerná teplota v Štokholme sa v januári pohybuje pod nulou. Ak však vyjdete pred prah ich domu, bude vám omnoho teplejšie.

„Napríklad, na konci januára môže byť na ulici -2, zatiaľ čo tu máme okolo +20 stupňov,“ hovoria.

Podľa Márie, priemerná rodina v Štokholme zapína kúrenie niekedy v polovici septembra a nevypne ho až do polovice mája.

Skleník im umožňuje znížiť počet mesiacov potrebných na vykurovanie domu z 9 na 6 mesiacov za rok a znižuje množstvo energie, ktorú na tento účel spotrebujú. Akékoľvek teplo navyše, ktoré nedostávajú od slnko, im poskytuje pec na drevo.

Marie hovorí, že je viac-menej odolná voči mrazu. Či už prší alebo sneží, ona môže sedieť na balkóne alebo na strešnej terase a pozerať sa na hviezdy.

Počas najteplejších letných dní sa sklenená strecha automaticky otvára, keď dosiahne určitú teplotu, aby sa miestnosti zbytočne neprehrievali.

Obľúbené útočisko celej rodiny – strešná terasa.

Vzhľadom k tomu, že si postavili sklenený strop, už nepotrebujú strechu, takže ju odstránili, aby vytvorili veľký priestor na získavanie slnečných lúčov, čítanie, záhradkárčenie alebo hranie sa so svojím synom.

V skleníku je dostatok priestoru na záhradu.

A keďže si vytvorili stredomorské podnebie, pestujú plodiny, ktoré sa vo Švédsku normálne nepestujú –  figy, hrozno, paradajky, uhorky a bylinky. Za sklom dokonca majú  aj čerešňu a jabloň.

„Pestovanie potravín tu nie je vôbec jednoduché,“ hovorí Marie, „Potrebujeme toľko energie, koľko máme.“

Okrem tepla zadarmo, sa im podarilo vytvoriť aj systém zberu dažďovej vody, ktorú prepojili s toaletami a tie ich rastlinám poskytujú hnojivo zadarmo.

Okrem toho, rastliny, ktoré rastú v dome, čistenia ovzdušie a poskytujú viac kyslíka.

Do budúcnosti sa dvojica snaží vytvoriť systém na zber prebytočnej slnečnej energie v lete a jej uskladnenie na zimu.

„Ak chcete byť sebestační a nezávislí od väčších systémov, môžete pracovať na svojom pohodlí a žiť kdekoľvek,“ povedala Marie.

„Toto je filozofia života – používať prírodu, slnko a vodu na život v inom svete,“ povedal Charles.

Charles a Marie neboli prví, ktorí si postavili dom v skleníku. Boli inšpirovaní myšlienkou švédskeho architekta Bengta Varna, ktorý v Štokholme v roku 1974 postavil prvý Naturhus (dom prírody).

Odvtedy bolo vo Švédsku a Nemecku postavených niekoľko takýchto prírodných domov.

Chceli by ste takýto dom aj vy?

zdroj: returntonow.ne

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Párik zo Švédska si okolo domu postavil skleník: ušetria tak na jedle aj teple”