back to top
štvrtok, 18 apríla, 2024

Prečo sa žltá farba nepoužíva na lietadlách a 14 iných dôvodov ako farby ovplyvňujú náš život

O ľuďoch ale aj tovaroch sa rozhodujeme počas prvých 90-tich sekúnd a 62% až 90% nášho názoru záleží na farbe. Preto spoločnosti používajú na obaly, logá a vybavenie interiéru obchodov take farby, ktoré ovplyvňujú naše dennodenné rozhodnutia. 

No farby sa niekedy hrajú s našou psychikou oveľa viac. Napríklad keď sa preukázalo to, že ružová a modrá farba nás vedia upokojiť natoľko, že utlmia agresiu a sklony k samovražde. V tomto článku sa dozviete všetko to čaro okolo farieb a na čo sa vlastne využívajú.

 

# 1  Ružovú farbu nosili chlapci a modrú zase dievčatá

Keď budúci rodičia kupujú výbavičku pre svoje bábätko väčšinou sa uchýlia k ružovej ak ide o dievča a k modrej ak ide o chlapca. V dávnejších časoch deti nosili biele oblečenie a s pohlavím neboli spojené žiadne farby. Až do chvíle keď sa istý magazín rozhodol, že ružová farba je pre chlapcov a modrá pre dievčatá. Tento trend sa zmenil počas 40. a 50. rokov 20. storočia na ten aký ho poznáme teraz.

 

File:American School, Young Boy with Whip, ca. 1840.jpg

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

File:Johannes Cornelisz. Verspronck - Girl in a Blue Dress - WGA25029.jpg

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

# 2  Ružová farba nás môže upokojiť a znížiť našu agresivitu

Verte tomu či nie, niektoré väznice majú mreže namaľované na ružovo aby tak u väzňov znížili agresivitu. Napríklad aj skrinky hosťujúceho tímu sú niekedy ružové aby sa tak hráči cítili byť slabí. Niektoré štúdie tak zistili, že Baker-Miller ružová je efektívna v znižovaní agresie a sily. No neskoršie štúdie na rovnakú tému poukázali na isté limitácie a iné výsledky. 

 

Jail Cells Painted Pink to Calm Aggressive Inmates

Zdroj: sensing.konicaminolta.us/

 

# 3  Žltá farba v kabíne lietadiel Vám unaví oči

Aj napriek tomu, že žltá farba vyvoláva v ľuďoch šťastie, je to tak svetlá farba, že odráža viac svetla a tým pádom môže až veľmi stimulovať naše oči. To vysvetľuje prečo väčšina dopravných prostriedkov, najmä lietadlá, skoro nikdy nevyužíva žltú farbu v kabínach. Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair mala kedysi vo svojich kabínach veľa žltej no rozhodli sa množtvo farby znížiť kvôli zákazníkom.

# 4  Keď vidíme červenú farbu jeme menej

Veľa ľudí verí tomu, že práve červená farba nám zvyšuje apetít no opak je pravdou. Tento mýtus vznikol pravdepodobne z toho, že väčšina fast foodových podnikov “obľubuje” práve červenú farbu. V skutočnosti je preukázané to, že červená farba ľudí “núti” jesť menej jedla a piť menej ochutených nápojov. Takže červená farba v tomto prípade slúži ako podprahová správa na to aby sme zastavili.

https://www.instagram.com/p/yEK8KqS6b7/

 

# 5  Veci robíme rýchlejšie, keď vidíme červenú farbu

Študia od softwérovej spoločnosti HubSpot skúmala efektívnosť červených a zelených tlačidiel a to, ktoré z nich prinúti ľudí na danú vec kliknúť. Zistili tak, že červené tlačidlo stlačilo o 21% viac ľudí ako to zelené. Asi aj preto používa Netflix na svojich tlačidlách červenú farbu aby tak získali viac zákazníkov. Iný experiment skúmal ako ľudí ovplyvňuje farba auta, ktoré im blokuje cestu. Výsledky ukázali, že ak bolo blokujúce auto červené, ľudia mali oveľa rýchlejšiu reakciu, ktorá bola agresívna.

 

Zdroj: netflix.com

 

Photo Of Red Sports Car

Zdroj: pexels.com

 

# 6  Oveľa častejšie dôverujeme spoločnostiam, ktorých logo je modré

Ak ste si všimli, že logá na kreditných kartách, či logá poisťovní alebo počítačových spoločností sú dosť často modré, tak máte pravdu. Modrá dodáva ľuďom pocit bezpečnosti takže ľudia považujú také spoločnosti, ktoré majú modré logo alebo je to farba ich produktov za spoľahlivé.

 

https://www.instagram.com/p/1LnCWQqzuZ/

 

https://www.instagram.com/p/Bw7drFllNX-/

 

# 7  Modrá farba môže zachrániť život alebo znížiť kriminalitu

Modrá farba má do seba viac ako len to, že v nás vzbudzuje dôveru k spoločnostiam. Modrá farba tak dokáže a pomôže ľuďom vybrať si “život” pred “smrťou”. Na niektorých vlakových staniciach v Japonsku majú nainštalované modré svetlá aby tak odradili ľudí skočiť pod vlak a tak spáchať samovraždu.

 

Blue Light at the station

 

# 8  Etikety s farebným rozlíšením nás donútia vybrať si zdravšie jedlo

Farby nám dokonca vedia pomôcť upraviť naše stravovanie. V jednom nemocničnom bufete tak spravili zmenu, že predávali jedlá so zelenou etiketou ako “zdravé” a s červenou etiketou ako “nezdravé”. Tento test zistil, že ak rozlišujeme jedlo farebnými etiketami pomáha nám to zmeniť našu stratégiu vo výbere jedla. Najnovšia štúdia používa metódu, kde využíva všetky farby semafóru a rovnako dosiahla rovnaké výsledky. Žltá tak v tomto prípade označuje jedlá, ktoré sú “menej zdravé”.

 

Zdroj: greenqueen.com.hk

 

# 9  Muži a ženy vidia farby rozlične

Ak si ešte pamätáte na obrázok šiat, ktoré ľudia videli buď ako čierno-modré alebo bielo-zlaté, určite si hovoríte aké je to šialené, že ľudia môžu vnímať farby rozlične. No pravdou je, že každý z nás vníma farby naozaj rozlične a vlastne je aj rozdiel medzi tým ako vidia farby ženy a ako ich vidia muži. Muži vedia lepšie rozoznať tie najdrobnejšie detaily už z diaľky no ženy vedia lepšie rozlišovať odtiene farieb.

 

Dress

Zdroj: bbc.com

 

# 10  Oranžová farba nás prinúti myslieť si, že kupujeme niečo za dobrú cenu

Oranžová farba je naozaj taká, ktorú si hneď všimnete a nenadarmo sa používa ako farba na dopravné kužele či na väzenské uniformy. Táto farba nám rovnako sprostredkuje pocit zábavy ako to robí detská televízna stanica Nickelodeon alebo nápoj Fanta. Ľudia si z touto farbou navyše spájajú s tým, že niečo je za výhodnú cenu. Home Depot (obchod pre kutilov, podobné ako obchody Obi alebo Hornbach) a aerolínie JetStar tak urobili dobrú vec, že si zvolili práve oranžovú farbu.

 

https://www.instagram.com/p/B245lONFH1b/

 

https://www.instagram.com/p/B1qb3IdBa3M/

 

# 11  Zelená farba dokáže nakopnúť našu vizuálnu kreativitu

Nie je žiadnym tajomstvom, že vo svojej pracovni by sme mali mať rastliny. No niekedy stačí aj zelená stena či tapeta a môže to mať na nás rovnaký pozitívny vplyv. Aj keď nám zelená farba nepomáha s verbálnou kreativitou (napríklad keď píšete knihu), no môže nám posilniť takzvanú vizuálnu kreativitu. Táto správa je určite dobrá pre všetkých umelcov, ľudí v odvetví reklamy a študentov, ktorí študujú vo fotografické, filmové, dizajnérske či grafické odbory.

 

Photo of Green Leaf Potted Plants on Window and Stand

Zdroj: pexels.com

 

# 12  Hokejoví hráči, ktorý majú čierne dresy dostávajú viac trestných bodov

Hokejové tímy, ktorých hráči majú čierne dresy majú viac trestných bodov a na trestnej lavici si posedia oveľa dlhšie ako hráči tímov, ktorých dresy majú inú farbu. Niektorí vedci tvrdia, že nosenie čiernej farby vzbudzuje u ľudí pocit moci čo v nich vytvára aj väčšiu mieru agresivity. Iní vedci zase tvrdia, že to môže byť aj kvôli tomu, že rozhodcovia sú voči hráčom v čiernych dresoch zaujatí.

 

Zdroj: bostonherald.com

 

# 13  Farby nás môžu zmiasť pri odhade teploty a váhy

Červená je vnímaná ako teplá a modrá ako studená farba aj keď v skutočnosti sa teplota napríklad v interiéri podľa toho nemení nikdy nemení. Na počudovanie pri dotknutí sa nejakého modrého predmetu ho ľudia posudzujú ako teplejší než predmet červený. Farby môžu oklamať naše zmysli a odhad čo sa týka posudzovania hmotnosti vecí. Preto ak sú 2 rovnaké predmety s rovnakou váhou namaľované na červeno, zdajú sa ťažšie a naopak ľahšie ak sú žltej farby.

 

Blue and Red Brick Filled

Zdroj: pexels.com

 

# 14  Ľudia sa dopúšťajú chýb ak pracujú v pracovni alebo kancelárii s bielymi stenami

Je celkom logické, že biela farba dodáva pocit sviežosti a nerozptyľujúcim dojmom pre naše zmysly. Možno preto je mnoho kancelárii či pracovní vymaľovaných práve na bielo. Avšak, jedna štúdia zistila, že ľudia robia najviac chýb práve v takýchto kanceláriách/pracovniach v porovnaní s takými, ktoré sú vymaľované na zeleno. Napríklad, v červených miestnostiach tak ľudia urobili najmenej chýb aj napriek tomu, že bola táto farba podľa nich viac rozptyľujúca ako biela.

 

Gray Office Rolling Chair Near Brown Wooden Desk in Front of Flat Screen Tv on White Painted Wall

Zdroj: pexels.com

 

# 15  Fialovú farbu si spájame s luxusom pretože, látka tejto farby bola kedysi veľmi drahá

Fialová látka bola kedysi nesmierne drahá pretože, proces farbenia látky bol zdĺhavý a náročný, keďže bolo na to potrebné farbivo z malých kôrovcov. Iba panovníci a kňazi si mohli dovoliť nosiť fialové oblečenie. Našťastie sa 18-ročnému študentovi chémie náhodne podarilo vytvoriť fialové farbivo. To sa neskôr začalo hromadne vyrábať a tak už aj “obyčajní” ľudia mohli nosiť fialové oblečenie.

 

File:Catherine II by F.Rokotov after Roslin (1780s, Hermitage) 2.jpg

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

File:Queen Elizabeth II March 2015 cropped.jpg

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Bonus: Vedeli ste toto?

Farbosleposťou trpí jeden z 12-tich mužov a jedna z 200 žien. Najbežnejším typom farbosleposti je ak ľudia nerozoznajú červenú a zelenú farbu. Existuje aj farbosleposť, keď ľudia nerozlišujú modrú a žltú alebo dokonca žiadnu farbu teda ľudia sú tak úplne farboslepí.

 

File:Red to Green Color Blindness.png

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Všimli ste si, že Vás niektorá zo spomenutých farieb nejak podobne ovplyvnila? Ktorá farba je Vaša najobľúbenejšia?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne....

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev...

Čoho sa muži vo vzťahoch najviac obávajú? 5 vecí, o ktorých zriedkavo hovoria

Vzťahy môžu byť komplikované a všetci v sebe nosíme...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne....

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev...

Čoho sa muži vo vzťahoch najviac obávajú? 5 vecí, o ktorých zriedkavo hovoria

Vzťahy môžu byť komplikované a všetci v sebe nosíme...

Toto robí na jar veľa Slovákov, pritom im hrozí pokuta až do výšky 3300 eur.

Jar je obdobím, kedy príroda ožíva a s ňou...
spot_imgspot_img

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne. Čistenie digestoru, chladničky, umývanie dlaždičiek či sporáku dokáže znechutiť nejedného človeka. Z tohto dôvodu vám...

TOTO JEDLO zrýchli váš metabolizmus a spomalí proces starnutia. Je tak jednoduché, že ľutujem že som ho nerobila skôr

Puding je v prvom rade dezert, ktorý si väčšina z nás spája s detstvom, iní možno s prázdninami u babičky alebo ďalší s popoludňajším...

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev a blších trhov. Baví ma to tajomstvo, keď neviem, čo môžem objaviť, hovorí Randy Guijarro. Samozrejme,...
Verified by MonsterInsights