Príbeh na zamyslenie, alebo ako vám múdry profesor úplne zmení pohľad na život

Profesor sa pred začatím hodiny postavil pred svoju triedu študentov filozofie a mal pred sebou rôzne predmety.

Keď jeho hodina začala, bez opýtania sa  zdvihol prázdny a veľký pohár od zaváraniny  Začal ho pred všetkými študentami napĺňať golfovými loptičkami. Vzápätí sa študentov opýtal, či je fľaša úplne plná. Všetci povedali áno

Profesor si položil krabičku plnú kamienkov a nasypal ich všetky do jedného do pohára. Mierne s ňou zatriasol. Všetky kamienky zaplnili voľné medzery medzi golfovými loptičkami. Opäť sa študentov opýtal, či je pohár plný, všetci znovu súhlasili.

Natiahol sa pre ďalšiu krabicu, teraz však plnú piesku. Nasypal piesok do pohára. Samozrejme, že piesok zaplnil všetko ostatné. Spýtal sa ešte raz, či je fľaša plná. Študenti jednohlasne odpovedali rovnako, ako doteraz.

Profesor nakoniec vytiahol dve pivá spod stola a nalial ich celé do pohára, čím efektívne zaplnil medzery medzi pieskom. Študenti sa začali smiať.

Za pokračujúceho smiechu študentov profesor povedal: „Teraz chcem, aby ste si tento pohár predstavili ako pohár reprezentujúci váš život.

Golfové loptičky sú tie dôležité veci – rodina, deti, zdravie, priatelia a vaše obľúbené vášne. Ak by sa stratilo všetko ostatné, stále by bol váš život naplnený. Kamienky sú tie ostatné veci, na ktorých záleží – práca, dom, auto. Piesok predstavuje všetky ostatné záležitosti.

„Keď najprv budete napĺňať svoj pohár pieskom,“, odvetil profesor, “ tak vám neostane žiadne miesto pre kamienky alebo golfové loptičky. To isté platí pre život.

Ak strávite všetok svoj čas nad maličkosťami, nikdy u vás nebude miesto pre veci, ktoré sú pre vás dôležité. Venujte pozornosť veciam, ktoré sú kritické pre vaše šťastie.

Prežívajte viac času so svojimi deťmi. Prežívajte čas s vašimi rodičmi. Navštívte aj vašich milujúcich  dedkov a babky. Vezmite vášho úžasného a verného partnera na večeru.

Venujte sa najprv golfovým loptičkám – veciam, na ktorých naozaj záleží. Nastavte si vaše priority.

Zvyšok je len piesok. Jeden zo študentov sa prihlásil a opýtal sa profesora, čo reprezentovalo to pivo. Profesor sa usmial a povedal: „Som rád, že si sa opýtal. Pivo len ukazuje, že bez ohľadu na to, ako plný sa váš život môže zdať, vždy je ešte priestor na pár pív s priateľmi. “

zdroj:boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Príbeh na zamyslenie, alebo ako vám múdry profesor úplne zmení pohľad na život”