Uvoľnenie obmedzení pre zaočkovaných. Prezidentka Zuzana Čaputová prijala novú novelu

Ďalšiu možnosť predstavuje negatívny výsledok testu, ktorý ale nie vždy bude vykonaný zadarmo. Na ústavnom súde sa očakáva spochybnenie nového zákona opozíciou.

Digitálny COVID preukaz, ktorý informuje či osoba bola zaočkovaná, negatívne testovaná alebo ochorenie COVID-19 prekonala,

by mal poskytovať isté zvýhodnenia a Úrad verejného zdravotníctva SR naň, pri tvorbe protipandemických opatrení, môže prihliadať.

To vyplýva z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá bola v pondelok večer podpísaná prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a ÚVZ bude umožnené v prípade ohrozenia verejného zdravia nariadenie dočasného podmieňovaného vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia, ktorý bude umožnení len osobám s potvrdením o zaočkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19 či po preukázaní sa negatívnym výsledkom testu.

Legislatíva zvažuje zohľadňovanie očkovania proti ochoreniu COVID-19 pri príjmaní protipandemických opatrení. Služby prevádzkovateľov budú môcť byť využívané v plnom rozsahu zaočkovanými osobami, ľuďmi, ktorí ochorenie COVID-19 už prekonali, alebo negatívne otestovanými osobami, po preukázaní sa COVID preukazom.

Inak budú spomínané služby v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

O právnej norme parlament rokoval v skrátenou legislatívnom konaní v nedeľu, kedy ju aj schválil. Novela bude platiť odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov.

V novonavrhnutej novele sa prihliada aj na razantné zhoršenie pandemickej situácie na Slovensku, kedy bude môcť hlavný hygienik vymedzovať vstup do jednotlivých prevádzok negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní koronavírusu, ak osoba nie je zaočkovaná.

V záujme nátlaku zo strany Sme rodina, sa neočkovaným obyvateľom umožní vstup do potravín, lekární, drogérií či očných optík aj bez testu.

https://www.instagram.com/p/CRy70aLLGQm/

zdroj:  ta3

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Uvoľnenie obmedzení pre zaočkovaných. Prezidentka Zuzana Čaputová prijala novú novelu”